Το 2026 σε λειτουργία το ελληνικό «Iron Dome» – Τα τρία στάδια ανάπτυξης

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου - Το φιλόδοξο σχέδιο.

Στην ανάπτυξη του αντιαεροπορικού θόλου στη χώρα μας, στα πρότυπα του ισραηλινού Iron Dome, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας κατά το σημερινό υπουργικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για περίπου μια ώρα ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τον αντιαεροπορικό- αντιβαλλιστικό θόλο.

Πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ αναφέρουν ότι ο κ.Δένδιας περιέγραψε τρία στάδια ανάπτυξης του συστήματος. Το πρώτο θα αφορά τη δομή δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να προστεθεί μια νέα Διοίκηση,  η Διακλαδική Αντιαεροπορική Διοίκηση η οποία θα ελέγχει την επιχειρησιακή λειτουργία του νέου θόλου, των αντιαεροπορικών και των αντι- drone συστημάτων.

Το 1ο εξάμηνο του 2025 θα «τρέξει» ένας διαγωνισμός για συστήματα από Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προκειμένου η Αθήνα να λάβει και να εξετάσει τις προσφορές.

Τέλος, το τρίτο ορόσημο αφορά την  επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος η οποία υπολογίζεται περίπου το καλοκαίρι του 2026.

Τι είναι το Iron Dome

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων μακριά και η τροχιά των οποίων θα τους οδηγούσε σε μια ισραηλινή κατοικημένη περιοχή.

Το σύστημα κηρύχθηκε επιχειρησιακό και αναπτύχθηκε αρχικά στις 27 Μαρτίου 2011 κοντά στην Μπερ Σεβά. Στις 7 Απριλίου του 2011, αναχαίτισε με επιτυχία έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα για πρώτη φορά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.