Κουραμπιέδες με φιστίκι αιγίνης και τάρτα σοκολάτας
Ένα μέρος της ζύμης για τους παραδοσιακούς μας κουραμπιέδες γίνεται η βάση για μια τάρτα που θα γεμίσει με πλούσια σάλτσα σοκολάτας.
Ένα μέρος της ζύμης για τους παραδοσιακούς μας κουραμπιέδες γίνεται η βάση για μια τάρτα που θα γεμίσει με πλούσια σάλτσα σοκολάτας.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
90λΧρόνος Μαγειρέματος:
55λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 60 κουραμπιέδες και 8 μερίδες τάρτας για τη ζύμη
- 700 γρ. μαλακό αλεύρι
- 300 γρ. φιστίκι Αιγίνης λεπτοτριμμένο
- 300 γρ. άχνη ζάχαρη
- 500 γρ. βούτυρο
- 4 κρόκους αβγών
- 60 γρ. μπράντι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κάψουλες βανιλίνη
Για το τελείωμα
- 400 γρ. άχνη ζάχαρη
- Ανθόνερο
- 50 γρ. φιστίκι Αιγίνης ελαφρώς ψημένο και ψιλοκομμένο
Για τη γέμιση της τάρτας
- 400 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- 1 κ.σ. μέλι
- 4 κρόκους αβγών
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί δύο ρηχά ταψιά. Κοσκινίζουμε σε μια μπασίνα το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι, τη βανιλίνη και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και το μπράντι. Όταν ομογενοποιηθούν, σταματάμε το μίξερ.
Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι από σουρωτήρι ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα και μετά προσθέτουμε το τριμμένο φιστίκι και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει απαλή, βελούδινη και εύπλαστη. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Ξεχωρίζουμε μια ποσότητα ζύμης 350 γρ. την οποία πλάθουμε σε μπάλα. Την πιέζουμε στη συνέχεια ελαφρά να ανοίξει σε δίσκο και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί. Με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με το οποίο στρώνουμε τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 24 εκ. Το τρυπάμε κατά τόπους σε όλη την επιφάνεια με πιρούνι και μεταφέρουμε την ταρτιέρα στην κατάψυξη.
Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια των 30 γρ. τα οποία πλάθουμε σε μπαλίτσες. Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στα ταψιά που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Πιέζουμε με το δάχτυλό μας τις μπαλίτσες στο κέντρο, ώστε να πλατύνουν ελαφρώς και να αποκτήσουν μια μικρή λακκούβα.
Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα, αλλά να μη ροδίσουν πολύ. Τους ξεφουρνίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς μέσα στο ταψί.
Όσο ψήνονται οι κουραμπιέδες, ετοιμάζουμε τη γέμιση της τάρτας: Ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με τη βανιλίνη και τη μεταφέρουμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, την αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να αποκτήσουμε μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και το μέλι και ομογενοποιούμε το μείγμα με ραβδομπλέντερ.
Αφού ξεφουρνίσουμε τους κουραμπιέδες, βγάζουμε την ταρτιέρα από την κατάψυξη και προψήνουμε τη βάση της τάρτας για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, τη βγάζουμε από το φούρνο και αδειάζουμε στο εσωτερικό της το μείγμα της σοκολάτας. Επαναφέρουμε την τάρτα στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150οC και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.
Ραντίζουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο και ύστερα τους κυλάμε, έναν έναν, σε άχνη ζάχαρη. Τους αραδιάζουμε σε πιατέλα σε στρώσεις και αχνίζουμε ξανά την κάθε στρώση ξεχωριστά. Όταν κρυώσει η τάρτα, την ξεφορμάρουμε και τη διακοσμούμε με χοντροκοπανισμένα φιστίκια.