Ευρωπαϊκός στρατός στην Ουκρανία; Γιατί η ιδέα του Μακρόν δεν μοιάζει απίθανη

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατού στην Ουκρανία - Τα ερωτήματα και οι κόκκινες γραμμές

Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου φαίνεται πως έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά την ιδέα της ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ουκρανία στην περίπτωση που επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό τους πολέμου, καθώς θέτουν τις βάσεις για διαπραγματεύσεις και προετοιμάζονται για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο σε λιγότερο από ένα μήνα. Όλα αυτά, ενώ η Ρωσία εδώ και μήνες κυριαρχεί ξεκάθαρα στο μέτωπο.

Η προοπτική της ανάπτυξης στρατευμάτων συζητήθηκε όταν ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, φιλοξένησε τους ευρωπαίους ηγέτες και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ενώ γνωστοποιήθηκε και στον Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αυτόν τον μήνα στο Παρίσι, για τα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων.

Βέβαια, σύμφωνα με την Washington Post, παραμένει ασαφές εάν η επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποστήριζε κάτι τέτοιο, αφού η πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει φαίνεται πως είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Η συζήτηση για τα στρατεύματα

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Μακρόν είχε δηλώσει πως δεν θα απέκλειε την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η απάντηση από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν ένα ηχηρό «όχι». Όμως, όπως αναφέρει η Washington Post, οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι σήμερα πρόθυμοι να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο εάν συμβεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Το βλέπουν ως μια επιλογή για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, καθώς η ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει οριακά απίθανη, αλλά και ως ένα μέσο για να διεκδικήσουν μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου – μιας και ούτε ο Τραμπ ούτε ο Πούτιν τους έχουν «προσκαλέσει».

Οι συζητήσεις αυτές πηγάζουν βέβαια και από το γεγονός ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει τρομερές δυσκολίες στο πεδίο της μάχης, όπου η Ρωσία προελαύνει με σταθερό ρυθμό. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οδυνηρές εδαφικές παραχωρήσεις για το Κίεβο – κάτι που ανησυχεί την Ευρώπη που θέλει να διασφαλίσει ότι τα αμυντικά της συμφέροντα προστατεύονται σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Πολλές πρωτεύουσες εξετάζουν πλέον σενάρια διαπραγματεύσεων και «πώς θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε στις εγγυήσεις ασφαλείας πολύ συγκεκριμένα», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στο CNN.

Ποια είναι η ιδέα

Οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων σε διεθνή μέσα, η βασική ιδέα είναι ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών θα μπορούσε να συγκεντρώσει μια στρατιωτική δύναμη για να βοηθήσει στη διατήρηση της όποιας εκεχειρίας ή να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής ρωσικής επίθεσης. Η πρωτοβουλία αυτή καθοδηγείται από τον Μακρόν και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Βρετανίας, των χωρών της Βαλτικής και των σκανδιναβικών χωρών. Βέβαια, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες χώρες θα μπορούσαν να δεσμευτούν ότι θα στείλουν στρατεύματα, πόσα και ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητές τους.

Σημειώνεται πως μια τέτοια δύναμη δεν θα είναι κάτω από την σημαία του ΝΑΤΟ καθώς πρώτον, αυτό θα απαιτούσε συναίνεση μεταξύ όλων των μελών της βορειοατλαντικής συμμαχίας και δεύτερον, θεωρείται απαγορευτικό για τη Ρωσία. Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι μόνο η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην Ουκρανία την απαραίτητη προστασία.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο γαλλικός Monde εξηγεί ότι μια σημαντική δύναμη θα απαιτούσε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα και ενώ οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να είναι εκτός της πρωτοβουλίας, θεωρείται πως ότι η πολιτική και υλικοτεχνική υποστήριξη των ΗΠΑ θα είναι απαραίτητη.

Για την ώρα, η υποστήριξη αυτή είναι το λιγότερο αβέβαιη. Την περασμένη Πέμπτη, ο Ζελένσκι είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι ελπίζει να έχει τον Τραμπ «στο πλευρό μας».

Η ρωσική πλευρά

Οι ρώσοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να διατυπώνουν μαξιμαλιστικές θέσεις, απαιτώντας από την Ουκρανία να αποκηρύξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να παραχωρήσει εδάφη και να μειώσει σημαντικά τον στρατό της.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο Πούτιν είπε ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, αλλά κατηγόρησε το Κίεβο ότι αρνείται να καθίσει στο τραπέζι. Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε να εξετάσει προτάσεις κατάπαυσης του πυρός, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει να «σκεφτεί εκατό φορές» τα σχέδια που προτείνει η Δύση.

Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, μιλώντας στην Washington Post, εκτιμούν ότι μια ευρωπαϊκή δύναμη στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου μπορεί και να μην αποτελέσει κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα – άλλα μια καλύτερη εναλλακτική στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Μεταξύ των βασικών ερωτημάτων που προκύπτουν από αυτή την ιδέα είναι το τι θα συμβεί εάν η Ρωσία επιτεθεί στα στρατεύματα αυτά, ή στην Ουκρανία γενικότερα

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.