Μελομακάρονα από σπίτι

Μια συνταγή της μαμάς για μελωμένα μελομακάρονα.

Μελομακάρονα από σπίτι

Μια συνταγή της μαμάς για μελωμένα μελομακάρονα.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

30λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

25λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 35-40 τμχ.

Για τη ζύμη

  • 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 230 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο
  • 1-2 κ.γ. κανέλα
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 220 γρ. ηλιέλαιο
  • 130 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • Καρυδόψιχα τριμμένη για το σερβίρισμα

 

Για το σιρόπι

  • 150 γρ. μέλι + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 500 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί θα πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς μέχρι να βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο: Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και αφήνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.

     

     

     

     

     

  2. Αποσύρουμε το σιρόπι από την εστία, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα του πορτοκαλιού και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.

  3. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτουμε κατευθείαν στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και ενσωματώνουμε το μισό μείγμα των στερεών υλικών (αλεύρι-σιμιγδάλι). Μόλις σχηματιστεί ένας χυλός, ρίχνουμε και το υπόλοιπο και ανακατεύουμε με το χέρι, ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  4. Δεν δουλεύουμε πολύ τη ζύμη γιατί θα βγάλει το λάδι της – σταματάμε μόλις απορροφήσει όλο το αλεύρι-σιμιγδάλι. Πλάθουμε μελομακάρονα περίπου 30-35 γρ. το καθένα. Σχηματίζουμε ρομβοειδή σχέδια στην επιφάνειά τους πιέζοντάς τα απαλά σε μια σχάρα με τετράγωνες εγκοπές και τα αραδιάζουμε σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

  5. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά.

  6. Σιρόπιασμα

    Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε 1-2 λεπτά να κρυώσουν για να μπορέσουμε να τα πιάσουμε. Στη συνέχεια, όσο είναι ακόμη ζεστά, τα βουτάμε σε δόσεις στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε να τραβήξουν για 15-20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.

  7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε μια σχάρα. Τέλος τα σερβίρουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με λίγο επιπλέον μέλι και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Απόρρητο