Ανυπομονησία και ενθουσιασμό εξέφρασε για άλλη μια φορά για την Ελλάδα η προτεινόμενη από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, η οποία αναμένεται, μετά την έγκριση του διορισμού της από τη Γερουσία, να εγκατασταθεί στη χώρα μας. Όσο πλησιάζει ο καιρός για να έρθει στην Ελλάδα, τόσο πιο πολύ εκφράζει τον ενθουσιασμό της. Στην Αθήνα θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα αρχές του καλοκαιριού, αφού πρώτα περάσει τη διαδικασία έγκρισής της από το Κογκρέσο.
Σε δήλωσή της στο ΕΡΤnews, η κυρία Γκιλφόιλ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμη σύμμαχος του ΝΑΤΟ και πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Και πρόσθεσε: «Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα. Περιμένω με ενθουσιασμό να γνωρίσω τους Έλληνες πολίτες και να επισκεφθώ την πανέμορφη χώρα σας που είναι πλούσια σε ιστορία. Θα προσπαθήσω να εκπληρώσω τις προσδοκίες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπηρετώντας τόσο τον αμερικανικό λαό όσο και τον λαό της Ελλάδας, όσο το δυνατόν καλύτερα», κατέληξε, λέγοντας ευχές για τα Χριστούγεννα.
***
Έρχεται, το 2025, η νέα θητεία φινλαδικού τύπου
Τώρα που ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Φινλανδία (Λαπωνία) για θέματα διεθνούς ασφάλειας, θυμήθηκα την στρατιωτική θητεία φιλανδικού τύπου που εξήγγειλε ο Νίκος Δένδιας και θέλησα να μάθω τι γίνεται με αυτήν, πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται και από ποια ΕΣΣΟ. Εκείνο που έμαθα είναι ότι το ειδικό ενδιαφέρον που έχει η Φινλανδία για τη χώρα μας ως παράδειγμα είχε εντοπίσει εγκαίρως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ο λόγος; Μπορεί στην εποχή του «Ψυχρού Πολέμου» η περιβόητη «φινλανδοποίηση», να εθεωρείτο παράδειγμα προς αποφυγή, σήμερα όμως ισχύει το αντίθετο. Απέναντι σε μια πανίσχυρη χώρα, όπως η Ρωσία, η Φινλανδία προτάσσει ένα μοντέλο αμυντικής θωράκισης που βασίζεται και στους πολίτες – οπλίτες, όπως και η Ελλάδα.
Η θητεία έχει παρόμοια διάρκεια με αυτήν στη χώρα μας αλλά σε μεγάλο μέρος της η στρατιωτική εκπαίδευση είναι εντατική. Παράλληλα, όμως, δίνει τη δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης στους οπλίτες θητείας, στον ελεύθερο χρόνο από τη στρατιωτική εκπαίδευση, ώστε το διάστημα αυτό να μη θεωρείται «χαμένο». Υπάρχει επίσης συστηματική αξιοποίηση της εφεδρείας με εκπαίδευση, ασκήσεις κλπ. κατά τακτικά χρονικά διαστήματα.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο Ν. Δένδιας είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «φινλανδικό μοντέλο» για τις αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει στο περιεχόμενο της θητείας και όχι στον χρόνο της, ο οποίος είναι δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει.
Ο Υπουργός Άμυνας είχε μάλιστα επισκεφθεί τη Φινλανδία τον Φεβρουάριο που πέρασε όπου συναντήθηκε με τον τότε Υπουργό Άμυνας της χώρας Antti Häkkänen. Επισκέφθηκε όμως και μονάδα του στρατού της χώρας, όπου παρακολούθησε μέρος της εκπαίδευσης, όπως και το Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών της Φινλανδίας. «Αυτό το οποίο είδα ήταν εντυπωσιακό. Δηλαδή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους» είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του ο Ν. Δένδιας.
***
Ο τετραγωνισμός του κύκλου από τον Φάμελλο
Στο δύσκολο έργο του… τετραγωνισμού του κύκλου επιδίδεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σε μια προσπάθεια να συνενώσει τα κομμάτια του κόμματος και ει δυνατόν να προσεγγίσει και άλλα όμορα σχήματα. Όπως η κίνηση Πράττω, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος εθεάθη τις προάλλες να συντρώγει στο εστιατόριο της Βουλής με δυο συνοδοιπόρους του, τα άλλοτε εμβληματικά στελέχη του ΠαΣοΚ Δημήτρη Πιπεργιά και Χρήστο Κοκκινοβασίλη. Για λίγο μάλιστα κάθισε στο τραπέζι και ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος συνομίλησε μαζί τους.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τέθηκε το θέμα της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτήν το forum διαλόγου. Βεβαίως η προσέγγιση με τον κ. Κοτζιά πιστοποιεί εν μέρει και την απόσταση που υπάρχει με την Νέα Αριστερά -οι απόψεις του πρώην ΥΠΕΞ απέχουν παρασάγγας με τις απόψεις στελεχών του χώρου- η οποία στον προϋπολογισμό καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσέγγιση υπήρξε και με τον Πέτρο Κόκκαλη («Κόσμος») ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη και διατηρεί καλές σχέσεις με την Νέα Αριστερά, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στο «μαντρί»…
***
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης για την ιθαγένεια των «γαλαζοαίματων»
Ε, λοιπόν δεν είδα τόσο θυμωμένο με την αίτηση της τέως βασιλικής οικογένειας να λάβει την ελληνική ιθαγένεια, όσο τον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στις κυβερνήσεις ΠαΣοΚ Νίκο Χριστοδουλάκη. Μου έλεγε λοιπόν πως «για τα επίθετα των Γλύξμπουργκ να πούμε ότι ΟΛΟΙ οι Έλληνες δικαιούνται να λέγονται Ντε Γκρες, άρα δεν προκαλεί διαφοροποίηση». Και θέλησε να δώσει αυτός τα κατάλληλα επίθετα όπως: «Επίθετα που ταιριάζουν είναι Κωνσταντινόπουλος, Κωνσταντίνου, κλπ. ή επίσης Μυστακίδης (από το μουστάκι), Πιλόπουλος (από το καπέλο), και άλλα.
Βέβαια, το πιο απλό, κατά τον Νίκο Χριστοδουλάκη, θα ήταν να «πάρουν τα επίθετα των συζύγων τους, οι οποίες άλλωστε είναι και οι χορηγοί τους»! Και πρόσθεσε με φανερό τον θυμό του: «Το 2002 που διεκδικούσαν την τεράστια αποζημίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μιλώντας ως υπουργός της κυβέρνησης στη Βουλή είχα αποκαλέσει τον τέως Βασιλιά ο «αναιδής άναξ». Τώρα πάλι διαπράττουν αναίδεια ζητώντας το De Grece».
***
Η επιστροφή στο μαντρί
Επέστρεψε στο μαντρί ο Λευτέρης Αυγενάκης, δηλαδή ποιο μαντρί, μόνον από την ΚΟ είχε διαγραφεί, όχι όμως και από το κόμμα. Η επιστροφή του προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Ένα συγνώμη χρειάστηκε, ένα λάθος που αναγνωρίστηκε και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αλλά αφού μιλάμε για επιστροφές στη ΝΔ θα ήταν παράλειψη εάν δεν λέγαμε και για πιθανές αποχωρήσεις από τη ΝΔ μέσα στο 2025, δηλαδή στο συνέδριο της ΝΔ. Εκεί μου λένε παίζεται η παραμονή ή όχι της Γραμματέως της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα. Ή το Συνέδριο θα αποφασίσει να παραμείνει στη Γραμματεία του κόμματος ή θα την αντικαταστήσει με άλλο στέλεχος.
Όσον τέλος αφορά τις διορθωτικές κινήσεις, αν και ο Πρωθυπουργός απ’ ότι ξέρω δεν λέει το παραμικρό, ούτε έχει ακόμα στο μυαλό του να αλλάξει ή να μετακινήσει υπουργούς, τουλάχιστον έως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, άρχισε από τώρα η ονοματολογία. Συνήθως όσοι διακινούν αυτά τα ονόματα πέφτουν έξω, αλλά τι να κάνουμε, γιορτές είναι, ας επιμένουν.
***
Τορπίλες για τα Υποβρύχιά μας
Μαθαίνω ότι αυτές τις μέρες παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό μας τις γερμανικές τορπίλες SeaHake Mod4. Για πού είναι αυτές; Μα, για τα αθόρυβα υποβρύχιά μας Τύπου 214, της κλάσεως «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Σας θυμίζω ότι το θέρος του 2020 αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατός μας και οι γείτονες δεν μπορούσαν να τα βρουν με τίποτα! Τώρα έφθασε η ώρα να έχουν και τορπίλες σύγχρονες. Νέος πονοκέφαλος για κάποιους…
***
Τάγματα με drones
Ήταν μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, αυτή που έγινε χθες στο Δώμα του Ναυτικού, με τον υπουργό Νίκο Δένδια και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Εάν με ρωτάτε εάν βγήκαν ειδήσεις θα σας πω μόνον ότι η παρουσίαση της νέας Δομής Δυνάμεων θα γίνει το προσεχές διάστημα, ενώ σε τρεις από τους τέσσερις τύπους ταγμάτων θα προβλέπονται αντι-drone και μη επανδρωμένα συστήματα. Για την κατάσταση στη Συρία, ειπώθηκε σαφέστατα ότι εάν και εφόσον η Τουρκία προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Συρία παραγνωρίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
***
2025, έτος με τα λιγότερα… τριήμερα
Λίγο πριν φύγει το 2024 και οι περισσότεροι από εσάς πιθανόν να σκέφτονται πότε με το καλό θα έχουμε και πάλι αργίες. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι αν σκέφτεστε κάποιο ταξίδι ή κανα τριήμερο, ψάξτε το πρώτα. Εκτός από τη Δευτέρα των Θεοφανίων, την Καθαρά Δευτέρα και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος το 2025 δεν έχει… άλλα τριήμερα! Εντάξει, έχει στις 15 Αυγούστου που είναι Παρασκευή αλλά συνήθως συμπίπτει με τις καλοκαιρινές άδειες του περισσότερου κόσμου.