Αμερικανικό αέριο και πετρέλαιο πρέπει να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αν θέλει να γλιτώσει τους τελωνειακούς δασμούς που σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που δε μειωθεί το διόλου μικρό μεταξύ τους εμπορικό έλλειμμα, έθεσε ως προϋπόθεση την Παρασκευή ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Είπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οφείλει να καλύψει το τεράστιο έλλειμμά της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αγοράζοντας σε μεγάλη κλίμακα το πετρέλαιό μας και το αέριό μας», γράφει ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος σε μήνυμα που ανήρτησε στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth. «Διαφορετικά θα είναι ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ μέχρι τέλους!!!», απείλησε.
Οι εισαγωγές αγαθών προερχόμενων από την ΕΕ ανήλθαν το 2022 σε 553,3 δισ. δολάρια (533,17 δισ. ευρώ), ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς τους 27 αντιπροσώπευαν 350,8 δισ. δολάρια (338,04 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με τα αμερικανικά στοιχεία, δηλαδή εμπορικό έλλειμμα 202,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (195,13 δισ. ευρώ) ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο, απείλησε να επιβάλει υψηλούς τελωνειακούς δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, πράγμα που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους γείτονές του, τον Καναδά και το Μεξικό, ότι κατακλύζουν τις ΗΠΑ με ναρκωτικά και παράτυπους μετανάστες και ανακοίνωσε τελωνειακούς δασμούς 25% στις εισαγωγές από τις χώρες αυτές, δεσμευόμενος επίσης να επιβάλει τελωνειακους δασμούς τουλάχιστον 10% στην Κίνα, αντίπαλο της Ουάσινγκτον στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού.
Ο Καναδάς, το Μεξικό και η Κίνα είναι τρεις από τους κύριους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ΕΕ συνήψε στις 6 Δεκεμβρίου μια εκτεταμένη εμπορική συμφωνία με τέσσερις νοτιοαμερικανικές χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη), με στόχο να δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών 700 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η συμφωνία θα δημιουργήσει εμπορικές γέφυρες την ώρα που «ισχυροί άνεμοι πνέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς την απομόνωση και τον κατατεμαχισμό», ένα σχόλιο που θεωρήθηκε υπαινιγμός στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς.
Οι απειλές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς μπορεί, σύμφωνα με αναλυτές, να είναι φανφαρονισμός ή μέσο πίεσης ενόψει μελλοντικών εμπορικών διαπραγματεύσεων, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Όμως δεν έπαψε να επιμένει στην άποψη ότι οι τελωνειακοί δασμοί, «εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά», θα ήταν θετικοί για την αμερικανική οικονομία.
«Η χώρα μας χάνει αυτή τη στιγμή έναντι όλων», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων στις αρχές της εβδομάδας μιλώντας από την κατοικία του στη Φλόριντα. «Οι τελωνειακοί δασμοί θα κάνουν τη χώρα μας πλούσια».