Γιατί οι φυσαλίδες συνδυάζονται με το εορταστικό πνεύμα; Ο θρύλος λέει πως στη Γαλλία η στέψη κάθε νέου βασιλιά που γινόταν στην πόλη Ρενς, την πρωτεύουσα της Καμπανίας, συνοδευόταν με άφθονη σαμπάνια για όσους συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή που ακολουθούσε την τελετή.
Αυτή η συνήθεια, όπως ήταν φυσικό, κάποια στιγμή πέρασε τα γαλλικά σύνορα και πλέον η σαμπάνια συντροφεύει σχεδόν όλες τις ξεχωριστές μας στιγμές, χαρίζοντας κέφι, λάμψη, κομψότητα και πολυτέλεια. Κι επειδή ο εορτασμός των Χριστουγέννων και της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς δεν νοείται χωρίς αυτήν, διαλέξαμε μερικές από τις καλύτερες προτάσεις για φέτος.
CHAMPAGNE POL ROGER BRUT RÉSERVE N.V
Ένα πολύ ενδιαφέρον blend από τις ποικιλίες Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier και 25% réserve κρασί. Η τετραετής παλαίωση στο κελάρι τής χαρίζει πολυπλοκότητα.
Με αρωματική παλέτα που περιλαμβάνει λευκά λουλούδια, αχλάδι, ροδάκινο και μήλο, διαθέτει στρογγυλό σώμα, μεγάλη καθαρότητα και υψηλή οξύτητα. Θα την απολαύσουμε με καπνιστό σολομό, αστακό στη σχάρα και παλαιωμένη παρμεζάνα.
CHAMPAGNE PIERRE GIMONNET & FILS BRUT “CUIS 1ER CRU”
Εδώ έχουμε μια μη χρονολογημένη, premier cru σαμπάνια, από 100% Chardonnay. Τη χαρακτηρίζει το σχετικά ελαφρύ σώμα, αλλά, πιστέψτε μας, δεν χάνει τίποτε από την ένταση και το νεύρο που διαθέτουν οι blanc de blanc σαμπάνιες από την Côte de Blancs.
Θεωρείται, δικαίως, ότι εκπροσωπεί το αρχετυπικό στυλ του οίκου Pierre Gimonnet & Fils και διαθέτει αρώματα πράσινου μήλου, μαγιάς, τοστ και μπριός, ενώ δεν λείπει η ορυκτότητα. Με την εκρηκτική της οξύτητα, η οποία χαρίζει απλόχερα φρεσκάδα και ένταση, αναδεικνύεται ιδανική ως απεριτίφ, αλλά ταιριάζει εξίσου με σολομό και ωμά οστρακοειδή.
CHAMPAGNE LA CLOSERIE CUVÉE LES BÉGUINES EXTRA BRUT
Αποτελείται από 94% Pinot Meunier, ενώ μόλις το 6% περιλαμβάνει άλλες ποικιλίες (Pinot Noir, Pinot Gris και Chardonnay). Και οι ιδιαιτερότητες δεν σταματούν εδώ, μιας και η οινοποίηση πραγματοποιείται σε ξύλινα βαρέλια διαφορετικής σύστασης και όγκου.
Παραγωγός της είναι ο cult Jérôme Prévost, ο οποίος είναι γνωστός για την πρωτοποριακή οινοποιητική του προσέγγιση, αλλά και το πάθος του να φέρνει τους ανθρώπους κοντά μέσα από το κρασί.
Στο ποτήρι βγάζει αρώματα ελαίου εσπεριδοειδών, κεριού, λευκών λουλουδιών, ζεστού ψωμιού και μπαχαρικών. Διαθέτει μέτριο έως γεμάτο σώμα, ζωηρό και συμπυκνωμένο, με έναν ώριμο χαρακτήρα φρούτου και ταιριαστή οξύτητα.
PIERRE PÉTERS CUVÉE DE RÉSERVE BLANC DE BLANCS
Έντονη πολυπλοκότητα χάρη στην προσθήκη réserve κρασιού, χρυσό χρώμα, ευχάριστος αφρισμός και φίνο κορδόνι φυσαλίδων. Στη μύτη κυριαρχούν τα αρώματα λουλουδιών και φρούτων, ενώ απελευθερώνονται νότες αμυγδάλου και φρέσκου ψωμιού και νύξεις από λεμόνι και πράσινο μήλο. Στο στόμα πρωταγωνιστούν το λεμόνι, το αχλάδι και μια ωραία αλμύρα.
TATTINGER COMTES DE CHAMPAGNE BLANC DE BLANCS 2012
Ο οίκος Taittinger εδώ αποτυπώνει κομψά τη δύναμη του vintage του 2012. Πλούσια και σαγηνευτική, η μύτη παραπέμπει σε ζύμες και βουτυρωμένο ζεστό μπριός, τάρτα λεμονιού και αμύγδαλα, ενώ διακρίνονται και κάποιες νότες ιωδίου.
Με μεσαίο έως γεμάτο σώμα, κατακτά τον ουρανίσκο με ώριμα εσπεριδοειδή που αναζωογονούνται από την έντονη οξύτητα και τη διακριτική αλατότητα, χαρακτηριστικά τα οποία προσθέτουν φινέτσα στη μακρά της επίγευση.
BÉRÊCHE ET FILS BRUT RÉSERVE
Τα επιλεγμένα σταφύλια, η ζύμωση με γηγενείς ζύμες και η παραμονή στη φιάλη με τις οινολάσπες δίνουν πολυπλοκότητα. Έχει απαλό λεμονί χρώμα, κομψές φυσαλίδες και φίνα αρώματα από λεμόνι, γκρέιπ φρουτ, ροδάκινο, μέλι, μπριός και αχλάδι. Με πλούσιο στόμα, κρεμώδη υφή και έντονη οξύτητα.
PETIT FLEUR DE MIRAVAL CHAMPAGNE ROSÉ
Μία ακόμα exclusively rosé, σε συνέχεια των ομώνυμων επιτυχημένων περιορισμένων του οίκου Fleur de Miraval. Εντυπωσιάζει με το μπουκέτο ανοιξιάτικων λουλουδιών σε συνδυασμό με κόκκινα φρούτα, όπως βατόμουρο και φραγκοστάφυλο.
Στο ζουμερό στόμα βρίσκουμε ροζ γκρέιπ φρουτ και μανταρίνι, καθώς και ένα διακριτικό, σχεδόν μεταξένιο τελείωμα. Πρόκειται για μια σαμπάνια που εκφράζει χαρακτηριστικά τα μοναδικά terroirs της Côte des Blancs – θα την απολαύσουμε σερβιρισμένη στους 8-10°C, μόνη της ή με θαλασσινά όπως ο αστακός και οι γαρίδες, καθώς και με πιάτα με μυρωδικά ή ελαφριές κόκκινες σάλτσες ή ακόμα και με κόκκινα κρέατα, στα οποία δίνει άλλη διάσταση.
CHAMPAGNE DEUTZ BRUT
Η προσεκτική οινοποίηση και οι ίσες ποσότητες Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier χαρίζουν γαλλική φινέτσα, καθώς και αρώματα από μπριός, πράσινο μήλο, εσπεριδοειδή, λευκόσαρκο ροδάκινο και λευκά λουλούδια.
Στο στόμα τα φρούτα δίνουν έντονα το «παρών», μαζί με το χαρακτήρα του ψημένου ψωμιού, ενώ με το μακρύ και μπισκοτένιο τελείωμά της «στέκεται» άνετα ως απεριτίφ. Ταιριάζει εξίσου καλά όμως με σούσι, σολομό στα κάρβουνα και ριζότο.