Μισθός: Διπλή αύξηση στον ιδιωτικό τομέα το 2025 – Πού θα φθάσει ο κατώτατος

Ο μισθός των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, πρόκειται να έχει διπλή αύξηση το 2025 - Πώς θα διαμορφωθεί και πού θα φθάσει ο κατώτατος.

Διπλή αύξηση στις αμοιβές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα φέρει το νέο έτος, αφενός με τη νέα αναπροσαρμογή των κατώτατων μισθών τον ερχόμενο Απρίλιο, αφετέρου με την – έστω μικρή 1% – μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις αρχές του έτους. Η κυβέρνηση προχωρά το 2025 σε νέα αύξηση – πιθανότατα γύρω στα 40 ευρώ – επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ το 2027.

Ταυτοχρόνως, ψήφισε το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των μισθών το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2028. Το νέο σύστημα θα στηρίζεται σε ένα μαθηματικό τύπο ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, τις μεταβολές των μισθών και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο μέχρι και το 2027 θα παραμείνει σε ισχύ το σημερινό σύστημα, με ετήσιο ρυθμό αύξηση του κατώτατου μισθού περίπου στα 40 ευρώ, έτσι ώστε σταδιακά από τα 830 ευρώ το 2024 να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ το 2027.

Οι εισφορές

Παραλλήλως από την 1.1.2025 μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές με στόχο την ελάφρυνση τόσο εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Το 0,5% της μείωσης θα αφορά εισφορές εργαζομένων και 0,5% εργοδοτικές εισφορές, ενώ το σύνολο θα προέλθει από τον κλάδο υγείας. Το κόστος της νέας μείωσης φθάνει τα 440 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η σωρευτική μείωση των εισφορών από το 2019 θα ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 40,56% σε 35,16%), με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας να φθάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν επιπλέον 0,5% το 2027 έτσι ώστε η σωρευτική μείωση να ανέλθει σε 5,9 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για την εκκρεμότητα (υπόλοιπο μείωσης των εισφορών κατά 0,6 μονάδες), στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης, για συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε μονάδες την περίοδο 2020- 2023.

Η νέα μείωση τω ασφαλιστικών εισφορών θα επιφέρει μικρή αύξηση στις καθαρές αμοιβές των εργαζόμενων όπως και ελάφρυνση στο κόστος των επιχειρήσεων. Σε μισθό 1000 ευρώ, ο μισθωτός θα έχει κράτηση 133,7 ευρώ αντί 138,7 , δηλαδή κερδίζει 5 ευρώ ενώ ο εργοδότης θα δαπανήσει λιγότερο 5 ευρώ αφού οι εισφορές του από 222,9 ευρώ θα μειωθούν σε 217,9 ευρώ.

Οι κατώτατοι μισθοί

Το νέο σύστημα αναπροσαρμογής των μισθών, περιλαμβάνει αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών με κριτήρια τον ρυθμό ανάπτυξης και τη βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας αλλά και την εξέλιξη του πληθωρισμού ο οποίος πλήττει ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα. Προβλέπεται ρητά ότι δεν θα υπάρχει μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι περίοδοι ύφεσης της οικονομίας θα παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Το νέο σύστημα αμοιβών επηρεάζει και τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς ο κατώτατος μισθός θα είναι καθορίζει και το εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο τομέα.

Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι να καθοριστεί ένα μοντέλο όπου ο κατώτατος μισθός, θα προκύπτει από έναν πιο αντικειμενικό, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο υπολογισμού.

Διαβάστε ακόμη στον ot.gr:

Ελληνική οικονομία: Σε πτώση οι μισθοί, στον «πάγο» η αγοραστική δύναμη – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.