Οι ιδιοκτήτες και τα κορυφαία στελέχη 18 – κυρίως – λιανεμπορικών επιχειρήσεων είναι με την «ψυχή στο στόμα».
Ιδιαίτερα μετά από την χθεσινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, με την οποία επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε 8 πολυεθνικές επιχειρήσεις – 7 αλλοδαπές και μία ελληνική.
Στο μικροσκόπιο της ΔΙΜΕΑ 2.500 κωδικοί
Από την ΔΙΜΕΑ ελέγχονται δεκάδες χιλιάδες κωδικοί προϊόντων – από κάθε μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ ελέγχονται 2.500 κωδικοί!
Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να έχει γίνει κάποιο λάθος – λένε πηγές της αγοράς – σ΄ αυτή την περίπτωση; Προφανώς πολλές. Αν και θεωρούν, ελπίζοντας φυσικά ότι δεν «θα πάει κάτι στραβά».
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε ο ΟΤ «η επιλογή του υπουργείου Ανάπτυξης να επιβάλλει σε κορυφαίες εταιρείες αυτά τα πρόστιμα σ΄ αυτή τη συγκυρία, στέλνει λάθος μήνυμα». «Διότι – όπως εξηγούν – επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι στην αγορά επικρατεί χάος, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει».
Πληθωρισμός στα τρόφιμα κάτω του 1%
Σημειώνουν μάλιστα ότι ο «πληθωρισμός των τροφίμων» ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις θα κινηθεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα το 2015. Η εν πάση περιπτώσει δεν θα αποτελεί πρόβλημα για τον επόμενο χρόνο – εκτός ίσως εξαιρετικών συνθηκών.
Το πρόβλημα, λένε δεν είναι ο πληθωρισμός στις κατηγορίες των καταναλωτικών προϊόντων, αλλά στον τομέα των υπηρεσιών – πχ. στον τομέα της στέγης. Πόσο μάλλον που οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα έχουν «δώσει» πάνω από τους μισούς κωδικούς στο τελευταίο πρόγραμμα – αυτό που ήδη «τρέχει» στην αγορά – μείωσης τιμών. Δηλαδή περισσότερους από 300 κωδικούς με μειωμένες τιμές.
Παράταση του πλαφόν στο κέρδος για 4 μήνες
Και λόγω της εντυπωσιακής μείωσης των τιμών, παρατάθηκε μόνο για τέσσερις μήνες το «πλαφόν» του μικτού περιθωρίου κέρδους – μέχρις 30 Απριλίου 2025. Ενώ οι μέχρι τώρα παρατάσεις ήταν εξάμηνες. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Ανάπτυξης επιχειρεί να επιδείξει μία «δύναμη ισχύος» στην αγορά για προφανείς πολιτικούς λόγους, κάτι που έγινε σαφές, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.
Γενικότερα πάντως υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στα επιτελεία των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι «γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσεις». Ωστόσο όμως και δεδομένου ότι η αγορά δεν πρόκειται να αυξηθεί πάνω από 1% – 2% εφέτος, οι πωλήσεις των εταιρειών – και κατ΄ αναλογία η κερδοφορία τους – θα παρουσιάσουν σε γενικές γραμμές πολύ μικρή αύξηση. Ο χρόνος πάντως μετράει αντίστροφα για την επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης…
Διαβάστε ακόμη στον ot.gr:
ΓΕΜΗ: Οι «ξεχασιάρηδες», οι αλλαγές στα πρόστιμα και η περίπτωση της Leroy Merlin