Η Ουκρανία δεν έχει επί του παρόντος τη στρατιωτική δύναμη για να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της η Ρωσία από το 2014, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
«Νομικά, δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τα εδάφη μας. Αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Αλλά η Ρωσία ελέγχει πραγματικά μέρος της επικράτειάς μας σήμερα», είπε ο Ζελένσκι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το Κίεβο να συμβιβαστεί για να τερματίσει τον πόλεμο. Διαμήνυσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Κίεβο θα αναγνωρίσει ως ρωσικά τα εδάφη του που ελέγχονται από τη Μόσχα.
«Αν και σήμερα δεν έχουμε τη δύναμη να ξανακερδίσουμε όλη την επικράτειά μας, ίσως η Δύση βρει τη δύναμη να βάλει τον Πούτιν στη θέση του… στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσει διπλωματικά αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα βρισκόταν σε διαφορετική κατάσταση σήμερα αν η Δύση είχε δώσει στο Κίεβο νωρίτερα όλα όσα είχε ζητήσει.
Ο ρόλος των Βορειοκορεατών στρατιωτών
Σημαντικό ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι έχουν διαδραματίσει και οι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας. Ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης σύγκρουσης της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχουν υποστεί ήδη τις πρώτες απώλειες.
Χθες, ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε πως «εδώ και τρεις ημέρες, ο εχθρός διεξάγει εντατικές επιθετικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια Κουρσκ, χρησιμοποιώντας ενεργά μονάδες του βορειοκορεατικού στρατού», προσθέτοντας πως αυτές οι τελευταίες ήδη «υπέστησαν βαριές απώλειες».
Το Κρεμλίνο αποφεύγει τις ερωτήσεις για το ζήτημα, δεν μοιάζει να θέλει να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Η Πιονγκγιάνγκ ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη μονάδων των ενόπλων δυνάμεών της.
Οι βορειοκορεάτες στρατιωτικοί «δεν είχαν πολεμήσει ποτέ πριν», επισήμανε η πηγή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, κάτι που πιθανόν εξηγεί «γιατί υπέστησαν τέτοιες απώλειες» στις μάχες με τους Ουκρανούς.
Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα υπέγραψαν πρόσφατα διμερή συνθήκη που προβλέπει κοινή άμυνα και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία. Το άρθρο 4 του κειμένου κάνει λόγο για «άμεση στρατιωτική βοήθεια» σε περίπτωση επίθεσης τρίτου κράτους.
«Μην τους υποτιμάτε»
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει να μην υποτιμώνται οι Βορειοκορεάτες. «Αυτοί οι τύποι είναι προγραμματισμένοι. Αυτοί οι τύποι είναι υπό καθεστώς κατήχησης» ανέφερε ο Μάικλ Μάντεν, Αμερικανός στρατιωτικός ειδικός.
Η ψυχική δύναμη, ωστόσο, μπορεί να μην είναι αρκετή για να ξεπεράσει τις χειρότερες προκλήσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες επισημαίνουν οι ίδιοι ειδικοί.
Η επιτυχία της Μόσχας στη χρήση των στρατευμάτων «θα υπαγορευτεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά μπορούν οι Ρώσοι να τα ενσωματώσουν στον στρατό τους», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.