Γάζα: Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία για εκεχειρία – Τι έχει αλλάξει – Ο ρόλος Τραμπ

Γιατί η εκεχειρία είναι πιο πιθανή από πριν. Τι έχει αλλάξει αυτή τη φορά σε σχέση με τις προηγούμενες και γιατί αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία

Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων βρίσκονται το Ισραήλ με τη Χαμάς. Ο τελευταίος παίκτης που δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας ήταν χθες η Χαμάς, αν και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια επειδή το Ισραήλ «θέτει νέους όρους». Προηγήθηκαν, τις τελευταίες μέρες, αξιωματούχοι από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο που εξέφρασαν αισιοδοξία για την πορεία προς την εκεχειρία.

Στο Κατάρ ο Μπερνς για την εκεχειρία στη Γάζα

Αν και όπως τονίζουν όλοι, η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντικότερη από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια στο παρελθόν. Σήμερα, Τετάρτη (18/12), αναμένεται στο Κατάρ ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς για περαιτέρω συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα.

Σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων

Στις συνομιλίες στη Ντόχα, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Κατάρ και της Αιγύπτου με την βοήθεια των ΗΠΑ, συμμετέχουν εκπρόσωποι της Χαμάς και του Ισραήλ, περιλαμβανομένων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ και της Σιν Μπετ. Οι όροι της συμφωνίας που βρίσκεται στο τραπέζι είναι παρόμοιοι με την πρόταση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για ένα σχέδιο τριών φάσεων.

Aισιοδοξία για την εκεχειρία

Σύμφωνα με πληροφορίες από γνώστες των συνομιλιών, εκείνο που έχει αλλάξει αυτή τη φορά και το οποίο δίνει περιθώριο για αισιοδοξία είναι ότι στην πρώτη φάση, διάρκειας 60 ημερών, ισραηλινοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στον Διάδρομο Φιλαντέλφι κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, όπως και στον Διάδρομο Νετσαρίμ που “κόβει” τη Λωρίδα περίπου στη μέση σε βόρειο και νότιο τμήμα. Ο ισραηλινός όρος για παραμονή του στρατού στον Φιλαντέλφι και η άρνηση της Χαμάς, που απαιτούσε πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα, ήταν η αιτία που κατέρρευσαν οι προηγούμενες συνομιλίες τον Αύγουστο. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς μεσολάβησε η εξολόθρευση περισσότερων ηγετών της Χαμάς, όπως του Γιαχία Σινουάρ τον Οκτώβριο, και η συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και του Ισραήλ τον Νοέμβριο. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν νίκη του Ισραήλ, αποδυνάμωση της Χαμάς και ωρίμανση συνθηκών για εκεχειρία.

Η επέμβαση Ντόναλντ Τραμπ

Ένα ακόμη στοιχείο που έχει προστεθεί είναι η “επέμβαση” του Ντόναλντ Τραμπ που πίεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει για εκεχειρία και απείλησε τη Χαμάς ότι θα το μετανιώσει πικρά αν δεν έχουν απελευθερωθεί οι όμηροι έως ότου αναλάβει πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου.

Οι όμηροι

Από τους 96 ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, το Ισραήλ πιστεύει ότι οι 62 είναι ζωντανοί. Στις 7 Δεκεμβρίου, όπως διέρρευσε από παλαιστινιακές πηγές, το Ισραήλ σταμάτησε για έξι ώρες τις πτήσεις αεροσκαφών και drones προκειμένου η Χαμάς να μπορέσει να συλλέξει πληροφορίες για τους ομήρους.

Η πληροφορία ότι ο Νετανιάχου βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Κάιρο την Τρίτη το απόγευμα διαψεύστηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού λίγες ώρες αργότερα. Όμως παραμένει η αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία – ορισμένοι πιστεύουν ακόμη και εντός της εβδομάδας ενώ άλλοι μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.