Μιχαήλ Στασινόπουλος: Η πρώτη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μετά τη Χούντα

Πώς εξελέγη ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την πτώση της Χούντας, Μιχαήλ Στασινόπουλος, τον Δεκέμβριο του 1974

Πριν από ακριβώς 50 χρόνια, στις 18 Δεκεμβρίου 1974, η Μεταπολίτευση παίρνει σάρκα και οστά, με την εκλογή του προσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιχαήλ Στασινόπουλου. Είχε προηγηθεί η πτώση της Χούντας στις 24 Ιουλίου, και στις 8 Δεκεμβρίου το δημοψήφισμα με το οποίο ο ελληνικός λαός επέλεξε με ποσοστό 69,2% το πολίτευμα της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, έναντι της Βασιλείας.

Η προσωρινότητα του αξιώματος του Μιχαήλ Στασινόπουλου οφειλόταν στο ότι δεν είχε ακόμα ψηφιστεί το νέο Σύνταγμα της χώρας. Προκάτοχός του Στασινόπουλου ήταν ο στρατιωτικός Φαίδων Γκιζίκης που είχε τοποθετηθεί στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Νοέμβριο του 1973, από τη δικτατορία του Δημήτριου Ιωαννίδη, αντικαθιστώντας τότε τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 18.12.1974, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 18ης Δεκεμβρίου 1974, λίγες ώρες πριν εκλογή του Στασινοπουλου:

«Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκλέγεται σήμερα το πρωΐ από την Βουλή ο προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Για την θέση αυτή ο κ. Κ. Καραμανλής επέλεξε τελικά τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματός του κ. Μιχ. Στασινόπουλο, επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας».

H άρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου

«Με την επιλογή από τον κ. Πρωθυπουργό του κ. Στασινόπουλος, ελήξε μια περίοδος “εντόνου δραστηριότητος” του κ. Καραμανλή, ο οποίος βρέθηκε προφανώς σε δυσχερή θέση μετά την άρνηση του κ. Παναγιώτη Κανελλοπούλου να αποδεχθή την προσωρινή Προεδρία.

»Ο κ. Π. Κανελλόπουλος, στο μεταξύ, με χθεσινές δηλώσεις του (…) αναφέρεται και πάλι στην άρνησή του να αποδεχθή “έναν φευγαλέον τίτλον, που θα ημπορούσαν άλλοι και να τον τιμήσουν και να τιμηθούν με αυτόν”.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 19.12.1974, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Eκλογή και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων

Την εκλογή του Μιχάλη Στασινόπουλου στήριξαν τελικά με την ψήφο τους  206 βουλευτές.

Όπως αναφέρει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 19ης Δεκεμβρίου «με την εκλογή του προσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας και την αναμενόμενη κατάθεση του σχεδίου Συντάγματος από την Κυβέρνηση στην Βουλή αρχίζει η νέα φάση της διαδικασίας για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του πολιτεύματος της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, που εγκαθιδρύθηκε με την λαϊκή ψήφο της 8ης Δεκεμβρίου. (…)

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 21.12.1974, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Το μήνυμα του Προέδρου

Στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο προσωρινός πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος:

«Από την θέσιν αυτήν απευθύνω προς τον ελληνικόν λαόν την διαβεβαίωσιν ότι θα ασκήσω τα καθήκοντα που μου ανέθεσεν η λαϊκή αντιπροσωπεία, με πνεύμα αντικειμενικόν , χωρίς καμμίαν προκατάληψιν και μακράν των πολιτικών αντιθέσεων.

»Συναισθάνομαι ως βασικήν αποστολήν μου την κατά πάντα δυνατόν τρόπον συμβολήν μου διά να εξελιχθή ομαλώς και εντόν των νομίμων και αναγκαίων χρονικών ορίων, η περαιτέρω διαδικασία, η οποία θα οδηγήση την χώραν μας εις την ολοκλήρωσιν του δημοκρατικού πολιτεύματος και εις την διασφάλισισν ηρέμου και ασφαλούς εθνικής πορείας.

»Εις την Ε’ Αναθεωρητικήν βουλήν ο ελληνικό λαός ενεπιστεύθη το βαρύ και ιστορικόν έργον της ανασυντάξεως της Πολιτείας, ύστερα από την φοβεράν οκταετή περίοδον της ανωμαλίας.

»Είμαι βέβαιος ότι η λαϊκή Αντιπροσωπεία θα προχωρήση συντόμως εις το έργο, το οποίον προορίζεται να θέση την σφραγίδα του εις την εξέλιξιν της ιστορίας της χώρας μας και θα εκπληρώση την εντολήν του λαού με την μεγαλυτέραν δυνατήν επιτυχίαν.

»Υπό τας συνθήκας αυτάς, έχω την πεποίθησιν ότι το νέον δημοκρατικόν μας πολίτευμα, που ενέκρινεν η λαϊκή ψήφος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, θα δημιουργήση τας προϋποθέσεις διά την ευημερίαν και την ισχύν του Ελληνικού Έθνους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.