Πρώτα ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, που δήλωσε πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας (στη συνέντευξή του στο Βήμα), έναν άλλον πρώην Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα αυτό. Μετά ήρθε η σειρά του Κώστα Καραμανλή να δηλώσει και αυτός πως δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν είναι παράξενο, πιθανόν να πείτε; Δήλωσαν δημοσίως ότι δεν ενδιαφέρονται, χωρίς κανείς να τους προτείνει ή να τους χρήσει υποψήφιους, αφού, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα χαρτιά του Πρωθυπουργού παραμένουν ερμητικά κλειστά για το θέμα αυτό.

Αλλά οι αρνήσεις συνεχίζονται. Ένα άλλο όνομα που ακούστηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι αυτό του Νίκου Δένδια. Και ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως δεν είναι στις προτεραιότητές του η Προεδρία.

Αλλος ένας δημοσιοποίησε την απόφασή του να μην είναι ούτε αυτός υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ο οποίος ευχαρίστησε παράλληλα τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, που τον πρότεινε. Μάλιστα, ο κ. Ράμμος θέλησε να αιτιολογήσει και την απόφασή του (να μην είναι ούτε και αυτός Πρόεδρος της Δημοκρατίας) λέγοντας ότι «στην πορεία του δημοσίου διαλόγου που ακολούθησε την πρόταση, «επικράτησαν οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί και οι κομματικές στρατηγικές, αντιπαραθέσεις και διενέξεις».

Τι συμβαίνει; Γιατί άραγε απορρίπτουν ο ένας μετά τον άλλον την όποια υποψηφιότητά τους στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας; Γιατί δηλώνουν πως δεν τους ενδιαφέρει, τη στιγμή που όχι μόνον δεν τους έγινε κάποια επίσημη πρόταση, αλλά ούτε καν βολιδοσκόπηση; Εκτός βεβαίως από τον κ. Ράμμο, που είχε μεν μια πρόταση, αλλά από τον αρχηγό ενός μικρού κόμματος, τον κ. Χαρίτση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να προχωρήσει αυτή η πρόταση.

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, υπάρχουν για τις αρνήσεις αυτές πολλές εκδοχές. Ορισμένοι, φερ’ ειπέιν, θα ήθελαν να έχει ο θεσμός περισσότερες αρμοδιότητες, εκτός (όπως ειπώθηκε) «από το να παραδίδουν τα ξίφη σε ανθυπολοχαγούς». Κατά μία άλλη εκδοχή, επειδή ορισμένοι πιστεύουν πως δεν πρόκειται να τους γίνει πρόταση, σπεύδουν υπερηφάνως να δηλώσουν πως δεν τους ενδιαφέρει η υποψηφιότητα. Και άλλοι επειδή κάπου διάβασαν ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα προβλέπεται εξαετής θητεία για τον/την πρόεδρο, μια και έξω. Δηλαδή μόνον μια θητεία.

Αντιθέτως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απ΄ότι γνωρίζω, δεν ασχολείται τούτη την περίοδο (που όλοι οι άλλοι ασχολούνται) ούτε με την ονοματολογία ούτε και με την προεδρολογία. Παραμένει ψύχραιμη, συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά της, θα δεχτεί τις ευχές για το νέο έτος, την Πρωτοχρονιά, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα κόψει την βασιλόπιτα της Προεδρικής Φρουράς και θα περιμένει και αυτή την απόφαση του Πρωθυπουργού, εκεί γύρω στα μέσα του Γενάρη.

***
Έξι φορές όρθιοι χειροκροτούσαν τον αρχηγό τους

Καλά, θα πείτε, οι υπουργοί να χειροκροτούν στα υπουργικά έδρανα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό; Έτσι και αλλιώς, πάντα χειροκροτούν, σχεδόν με κάθε ατάκα ή εξαγγελία του Πρωθυπουργού. Υπουργοί είναι, βλέπετε, θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους. Αλλά οι βουλευτές, που πολλοί από αυτούς γκρίνιαζαν για ένα σωρό θέματα, με κυριότερο την ακρίβεια, αλλά και γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα υπουργοί και υφυπουργοί.

Όρθιοι χειροκροτούσαν και αυτοί τον Πρωθυπουργό, με παρατεταμένο χειροκρότημα μάλιστα, όταν ανακοίνωνε τα μέτρα για τις προμήθειες των τραπεζών, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων. Τέτοια υποδοχή ομιλίας του Πρωθυπουργού, η αλήθεια είχε καιρό να γίνει. Παραμερίστηκαν οι έριδες, οι παρεξηγήσεις, οι ανταγωνισμοί και όλοι χειροκροτούσαν, ωσάν να μην ήταν συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αλλά συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μετά από μία ευρεία νίκη της ΝΔ. Κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης να τους συσπειρώσει, για πόσο όμως αυτό, θα δείξει.

Ο ίδιος φαινόταν ικανοποιημένος, δέχτηκε πολλούς βουλευτές στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή, που ήταν ορθάνοικτο για τα συγχαρητήρια. Η γραμματέας του Ελίνα Κυπραίου κερνούσε σοκολατάκια: «Είναι χειροποίητα» έλεγε.

***
Προϋπολογισμούς και παϊδάκια προβατίνας

Βέβαια, η χαρά των γαλάζιων βουλευτών φαινόταν από νωρίς την Κυριακή σε μια ταβέρνα, του Κιτσαρώνα, στο Μενίδι (σ.σ. της εκλογικής περιφέρειας του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη), όπου συγκεντρώθηκαν καμιά 30ριά βουλευτές (όλοι από την περιφέρεια) για φαγητό. Και τι φαγητό. Δεν νομίζω ότι έφαγαν αλλού τόσο νόστιμα παϊδάκια προβατίνας, μπιφτέκια, σουβλάκια και πολλά άλλα κοψίδια. Τουλάχιστον, αυτά έλεγαν οι ίδιοι όταν βρέθηκαν στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ήταν, βλέπετε, Κυριακή και οι της επαρχίας βουλευτές, τους ήρθε μια χαρά το γεύμα μαζί με τους συναδέλφους τους, μακριά από το σπίτι τους. Παρά το γεγονός ότι ήταν συγκεντρωμένοι τόσοι πολλοί βουλευτές, δεν έγινε καμία πολιτική συζήτηση, αλλά συζήτηση για… κρασιά, για εκδρομές, για Χριστούγεννα και ολίγον για… αταξίες πολιτικών, ειδικά για το αφροδισιακό της εξουσίας, όπως θα έλεγε και ο μακαρίτης ο Κίσινγκερ.

***
Κακά μαντάτα για τους διακινητές, σκάφη με ταχύτητα 60 μιλίων αποκτά το Λιμενικό

Άλλαξαν τακτική οι λαθροδιακινητές με τα ταχύπλοα σκάφη που χρησιμοποιούν, αλλάζει τώρα τακτική και το υπουργείο Μεταναστατευτικής Πολιτικής. Προμηθεύεται και αυτό όχι μόνον ταχύπλοα σκάφη που η ταχύτητά τους θα φτάνει τα 60 μίλια, ώστε να κυνηγά τα ταχύπλοα των ανάλγητων διακινητών, αλλά και άλλα σκάφη, 60 και 30 μέτρων, για περιπολίες.

Δηλαδή ωσάν να πρόκειται για την αγορά του αιώνα σε ταχύπλοα. Και όλα αυτά με ευρωπαϊκά κονδύλια. Γιατί έως τώρα, οι διακινητές χρησιμοποιούσαν πολυτελή ταχύπλοα σκάφη με ισχυρές μηχανές, που δεν μπορούσαν τα σκάφη του Λιμενικού να τους ανακόψουν ή να τους συλλάβουν. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Από τους 9.500 Σύρους πρόσφυγες που μένουν,σε δομές στην Ελλάδα, μόνον 2 ζήτησαν να φύγουν και για να φύγουν, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο πράγμα. Αφήστε που εάν φύγουν, δε θα μπορούν να ξαναγυρίσουν.

Ανθρώπινες ζωές χάνονται. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Γαύδου, ανετράπη σκάφος, στο οποίο επέβαιναν περίπου 80 μετανάστες. Η ακτοφυλακή διέσωσε 39 από αυτούς. Μέχρι την Κυριακή, βρέθηκαν στη θάλασσα πέντε πτώματα, ενώ 35 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται.

Μια τριμερή συνάντηση για τον Μεταναστευτικό, μαθαίνω ότι βρίσκεται στα σκαριά. Στις 14 Ιανουαρίου πρόκειται να συναντηθούν στην Άγκυρα οι υπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Ο Αλί Γερλικαγιά, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών έχει αναβάλει τρεις φορές το ταξίδι του στην Ελλάδα. Στις 14 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο στην Άγκυρα. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα συνάντηση.

***
Αέρας στα πανιά τους

Η δημοσκοπική άνοδος του ΠαΣοΚ δεν φοβίζει προς το παρόν την κυβέρνηση, καθώς, όπως εκτιμούν πολλά στελέχη της, ο Νίκος Ανδρουλάκης «ψηλώνει» λόγω της διάλυσης στα αριστερά και της απορρόφησης των κραδασμών από το ΠαΣοΚ.

Όμως, όπως λένε τα ίδια στελέχη, αυτός ο αέρας μπορεί να… φουσκώσει, αν η κυβέρνηση κάνει λάθη ή εάν συμβεί ένα έκτακτο γεγονός (όπως ο «Ντάνιελ» ή τα Τέμπη), που μπορεί να τσαλακώσει την εικόνα της, την ώρα που η φθορά της διακυβέρνησης είναι ορατή.

Έτσι, εκτός από την άμυνα που παίζει το Μέγαρο Μαξίμου, σηκώνει το «χαρτί» του θετικού λόγου και όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 5 χρόνια, μέχρι να περάσει τον κάβο της προεδρικής εκλογής και πορευθεί στον δεύτερο χρόνο της δεύτερης θητείας της.

***
Πώς ο Πρωθυπουργός επιλέγει τους υπουργούς του

Αν σας διέφυγε, ο Πρωθυπουργός είχε τις προάλλες μία διαδικτυακή συζήτηση με μαθητές από τον Βόλο. Εκεί είπε πολλά και διαφορά, δέχθηκε ερωτήσεις, έδωσε απαντήσεις και όλα τα σχετικά. Όμως υπήρξε και μία στιγμή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όταν ρωτήθηκε με ποιο κριτήριο επιλέγει τους υπουργούς, απάντησε ότι «το βασικό κριτήριο είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μπορεί να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά», καθώς και ότι «είμαι αρκετά αυστηρός και στο να αξιολογώ τους υπουργούς μου. Νομίζω το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα».

Τώρα, αν πράγματι θεωρεί ο Μητσοτάκης ότι όλοι οι υπουργοί είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, δε θα έβαζα και το χέρι μου στη φωτιά. Για όσους εντέλει δεν το κατάλαβαν, το rotation μπορεί και να μην πήγε τόσο καλά και όταν έρθει η ώρα του ανασχηματισμού (με το νέο έτος και μετά από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας), μπορεί να δούμε και κάποια δυστοκία. Βέβαια υπάρχει και η γνωστή θεωρία, ό,τι ο πρωθυπουργός μπορεί να διορίσει υπουργό όποιον θέλει, ακόμα και τον κηπουρό του (χωρίς κριτήρια, βεβαίως, βεβαίως).

***
Ημέρα Καριέρας στο Ντύσσελντορφ

Επιτυχία φαίνεται πως είχε η «Ημέρα Καριέρας», που συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και το Υπουργείο Εξωτερικών. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών 51 από τις σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις και πάνω από 1600 ενδιαφερόμενοι. Νέοι που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, στελέχη εταιρειών, αλλά ακόμα και 2ης γενιάς μετανάστες, οι οποίοι γεννήθηκαν στην Γερμανία, συναντήθηκαν με εκπροσώπους εταιρειών, κατέθεσαν τα βιογραφικά τους και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις.

Ενδιαφέρον δε, είχε, ότι στον χώρο της εκδήλωσης προσήλθαν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από το Ντίσελντορφ και τη Βόρεια Ρηνανία, αλλά και από άλλες μακρινές περιοχές της Γερμανίας.

Μάλιστα, στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν ήταν μόνο Έλληνες της Γερμανίας που σκέφτονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά και ορισμένοι Γερμανοί που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά μερικές από τις πιο δυναμικές ελληνικές εταιρείες που αναζητούν υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό. Η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης ήταν εκεί. Συνομίλησαν με τους ενδιαφερόμενους, άκουσαν τους προβληματισμούς τους και τους ενημέρωσαν για το ευνοϊκό επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον και τα κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί για τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα.