Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής δεν αφορά απλώς την κεντρική κυβέρνηση αλλά δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες και να συμβάλουν στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα, ο οδικός χάρτης για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας, εστιάζει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την πράσινη ανάπτυξη και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των ΟΤΑ προβλέπεται εξαιρετικά κομβικός.

Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, παραδοσιακά, αντιμετωπίζει δυσκολίες όπως η γραφειοκρατία, η αποσπασματική μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση, και η έλλειψη τεχνογνωσίας. Είναι ευρέως γνωστό πως πολλοί δήμοι ή/και περιφέρειες δεν έχουν επαρκείς πόρους για να διαχειριστούν βασικές υποδομές ή για να υλοποιήσουν περιβαλλοντικά έργα. Το νέο παραγωγικό μοντέλο υπόσχεται να ανατρέψει αυτή την εικόνα με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και καινοτόμες δράσεις.

Με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ να διατίθενται μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), οι δήμοι αποκτούν πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια για έργα που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη οικονομία και την καινοτομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρηματοδότηση ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση βιομηχανικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα. Αυτές οι επενδύσεις θα ενισχύσουν την τοπική απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

Η προώθηση Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δίνει στους ΟΤΑ τη δυνατότητα να αναπτύξουν μεγάλες υποδομές, όπως σχολεία, οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης ή ενεργειακά έργα, με τη στήριξη ιδιωτικών κεφαλαίων. Αυτό επιτρέπει την ταχύτερη υλοποίηση έργων που διαφορετικά θα καθυστερούσαν λόγω έλλειψης πόρων. Παράλληλα, η έμφαση στη βιωσιμότητα δημιουργεί νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η διαχείριση αποβλήτων και η ενεργειακή αποδοτικότητα δημόσιων κτιρίων. Καθώς η ενεργειακή εξοικονόμηση και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας, οι επικείμενες αυτές επενδύσεις θα υποστηρίξουν τους ΟΤΑ στην επίτευξη των περιβαλλοντικών τους στόχων.

Επίσης έντονες είναι οι ανάγκες για ψηφιακό εκσυγχρονισμό και βελτίωση της παροχής υπηρεσιών. Σε συνδυασμό με τη ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, η ψηφιακή μετάβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με επενδύσεις άνω των 102 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύει τη θέση των τοπικών οικονομιών, επιτρέποντας στις μικρές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Παράλληλα, η ενίσχυση της καινοτομίας και η χρηματοδότηση ερευνητικών υποδομών μπορούν να μετατρέψουν περιοχές σε τεχνολογικούς κόμβους. Αυτό μπορεί να σημαίνει από ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών μέχρι εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης πόλης» (Smart Cities).

Το νέο παραγωγικό μοντέλο δεν αποτελεί απλώς μια οικονομική στρατηγική· είναι ένα εργαλείο ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέσω αυτού, οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν την ευκαιρία να γίνουν πρωταγωνιστές στην αναπτυξιακή προσπάθεια, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και χτίζοντας ανθεκτικές κοινότητες για το μέλλον.

Αλέξανδρος Τσιατσιάμης
Πρόεδρος ΑΤ Management