Για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τους ανήλικους χρήστες των social media μίλησε ο Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στάθηκε στη σημασία που θα παίξει ο ρόλος της ενημέρωσης τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους για τους κινδύνους που κρύβει η υπερέκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρχικά, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε στο LIVE News: «Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν κόσμο προσομοίωσης, άρα θα πρέπει ως κυβέρνηση να βρεθούμε δίπλα στους γονείς. Μιλάμε για τα Social. Το πρόβλημα είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να υπάρχουν όρια ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο χρήσης»

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Το κράτος δεν μπορεί να απαγορεύσει την πρόσβαση των ανηλίκων στα Social Media. Θα πρέπει ο γονιός να ενδιαφερθεί. Θα πρέπει εκείνος να αποφασίσει πόσο θα περιορίσει τη χρήση τους από το παιδί τουςΌσα μέτρα και να πάρουμε αν πρώτα απ’ όλα οι γονείς δεν βοηθήσουν δε θα πετύχουμε πολλά».

Ο κ. Παπαστεργίους επεσήμανε: «Η βία στα social είναι ένα κομμάτι που συνδέεται κάπως με τον εθισμό. Το πρόβλημα είναι ο εθισμός. Τα παιδιά έχουν περιορίσει τα αισθήματά τους, την κίνησή τους και την κοινωνικοποίησή τους. 

Το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν όρια τόσο προς το περιεχόμενο όσο και προς το χρόνο χρήσης. Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά 10 και 12 ετών περνούν 3 και 4 ώρες στο κινητό τους. Μιλάμε για σερφάρισμα στα social και όχι για κάποια εργασία».

«Να ενημερώσουμε τα παιδιά για τους κινδύνους»

Έπειτα ο Υπουργός στάθηκε στο ρόλο της ενημέρωσης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς: «Χρειαζόμαστε ενημέρωση πρώτα απ’ όλα. Να ενημερώσουμε τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο».

Επεσήμανε δε ότι «το πλαίσιο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί. Κανένα πλαίσιο και καμία νομοθεσία δεν θα μπορέσει αν μαζί με τους γονείς, τους καθηγητές, τα σχολεία και τα παιδιά τα ίδια δεν συνεργαστούν».

Τα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση

Σε ορίζοντα 3 μηνών έρχεται η ενεργοποίηση του Kids Wallet για την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους στα Social Media. Τα μέτρα που τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη στο Μαξίμου και θα εφαρμοστούν σε 3 στάδια:

  • Άμεσα ενεργοποίηση πλατφόρμας για γονικό έλεγχο.
  • Ενεργοποίηση του kids wallet με ενσωματωμένες εφαρμογές και κανόνες μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
  • Νομοθετικές πρωτοβουλίες σε Ελλάδα κι Ευρώπη για το περιεχόμενο σε συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας και δικτύου.

Στην σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε επισκόπηση των εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, όπως η ιστοσελίδα parco.gov.gr, όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν οδηγίες, ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές, και η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη.

Μεταξύ άλλων στόχος είναι να αναγκαστούν οι μεγάλες πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) να έρθουν σε κεντρική διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η δικλείδα της επαλήθευσης και της διασφάλισης της ηλικίας, το age verification.Το εργαλείο μέσα από το οποίο σχεδιάζεται να γίνεται ο έλεγχος ηλικίας (Age Verification) είναι μια ειδική εφαρμογή που θα προτείνεται να εγκαθιστούν οι γονείς στα κινητά των εφήβων, το kids wallet.

Πάντως τονίστηκε και η σημασία της συμμετοχής των γονιών αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.