Πρωτοβουλία για την Συρία από κοινού με την Κύπρο και την Αυστρία αναλαμβάνει η χώρα μας μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, προκειμένου η Ε.Ε. να έχει έναν ενεργό ρόλο.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα κινηθεί τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από 01.01.2025 για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Αναλυτικά:

Α. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών και όλων των κοινοτήτων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών.
  • Επιπλέον, θα πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στην ενότητα, ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, με ομαλή, χωρίς αποκλεισμούς, υπό συριακή ηγεσία και με συριακή ιδιοκτησία πολιτική μετάβαση στο πνεύμα της απόφασης 2254 του ΣΑ του ΟΗΕ, απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις.
  • Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία αυτή, τάσσεται υπέρ του άμεσου διορισμού ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τη Συρία  και της ενεργούς παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών στη Δαμασκό.
  • Επισημαίνεται παράλληλα ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας κατά τρομοκρατίας.
  •  Και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να δρομολογηθεί η ανοικοδόμηση της Συρίας.
  • Στις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας θα πρέπει να συμπεριληφθούν η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας και η στήριξη κατά προτεραιότητα των εθελοντικών επιστροφών προσφύγων.

Β. Σε διμερές επίπεδo

  • Για Ελλάδα είναι απόλυτη προτεραιότητα ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών.  Όλοι οι δρώντες θα κριθούν και με βάση τη στάση τους ως προς το ζήτημα αυτό.
  • Η Αθήνα είναι αξιόπιστος συνομιλητής του αραβικού κόσμου.
  • Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης συνομιλεί τακτικά με τους ομολόγους του από τις αραβικές χώρες, ενώ υποδέχθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών τους Πρέσβεις των δεκαπέντε αραβικών χωρών. Επιπλέον, συναντά κάθε εξάμηνο τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, στον οποίο η Συρία επανεντάχθηκε το 2023.
  • Η Ελλάδα στέκεται πάντοτε αρωγός των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και βρίσκεται σε στενή επαφή με το Πατριαρχείο Αντιοχείας.
  • Η Ελλάδα ήταν ένα από τα επτά κράτη-μέλη της ΕΕ που διατηρούσαν Πρεσβεία στη Δαμασκό πριν από την κρίση. Ακόμα και τώρα, η ελληνική Πρεσβεία στη Δαμασκό εξακολουθεί να λειτουργεί, την ώρα που οι περισσότερες Πρεσβείες των μεγάλων χωρών του κόσμου έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Γ. Σε διεθνές επίπεδο

Ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ από 01.01.2025, η Αθήνα θα συμβάλλει και υπό τη νέα της ιδιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, με γνώμονα στην εμπέδωση του διεθνούς δικαίου και την αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.