Γαλοπούλα γεμιστή με δαμάσκηνα και κάστανα
Νόστιμη και ιδιαίτερη για το γιορτινό τραπέζι.
Νόστιμη και ιδιαίτερη για το γιορτινό τραπέζι.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
30λΧρόνος Μαγειρέματος:
330λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 6-8 μερίδες
- 1 γαλοπούλα (4 κιλά περίπου)
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 1 κ.γ. μέλι
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
- 200 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
- 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 1 φέτα ψωμί μουλιασμένη σε γάλα
- 1 κ.γ. μπαχάρι
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Μερικά κλωναράκια θυμάρι
- 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
- 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδας
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- 1 κιλό κάστανα ψημένα
- 1 κιλό δαμάσκηνα απύρηνα
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το βούτυρο και σοτάρουμε τα συκωτάκια, το μπέικον, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα, το μπαχάρι και το θυμάρι. Μόλις ροδίσουν, ρίχνουμε περίπου 12 κάστανα και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε το σκεύος από την εστία. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το ψωμί (καλά στυμμένο), 6-7 ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, το αβγό και το μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Πλένουμε τη γαλοπούλα, τη στεγνώνουμε και την αλατίζουμε γενναιόδωρα εσωτερικά και εξωτερικά. Την τοποθετούμε σε ταψί και τη γεμίζουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε, κλείνοντας στο τέλος το άνοιγμα της κοιλιάς με οδοντογλυφίδα.
Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο (150 γρ.) και, μόλις λιώσει, το ανακατεύουμε εκτός φωτιάς με το μέλι, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Αλείφουμε με το μείγμα τη γαλοπούλα, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 4 ώρες.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε στο ταψί τα υπόλοιπα κάστανα και δαμάσκηνα και αλείφουμε τη γαλοπούλα με μείγμα βουτύρου-μελιού, ρίχνοντας και στο ταψί.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου μία ώρα ακόμα, μέχρι να ροδίσει καλά η γαλοπούλα, αλείφοντας τακτικά την επιφάνειά της με μείγμα βουτύρου αλλά και με τους ζωμούς του ταψιού.
Μικρά Μυστικά
Επειδή στην αγορά υπάρχουν ξένες και ελληνικές γαλοπούλες, λάβετε υπόψη ότι συνήθως οι ελληνικές είναι πιο σκληρές από τις γαλλικές και τις αμερικάνικες, οπότε ίσως χρειαστούν περισσότερη ώρα μαρινάρισμα και ψήσιμο.