Το Εκλεκτορικό Σώμα στο κοινοβούλιο της Γεωργίας διόρισε σήμερα στην προεδρία της χώρας τον ακροδεξιό πρώην ποδοσφαιριστή Μιχαήλ Καβελασβίλι, άνθρωπο πιστό στην κυβέρνηση που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων.

Ο Καβελασβίλι ήταν επισήμως ο μοναδικός υποψήφιος, καθώς η αντιπολίτευση αρνήθηκε να καταλάβει τις έδρες της στο κοινοβούλιο –μετά τις αμφισβητούμενες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου— και δεν πρότεινε καμιά υποψηφιότητα για το αξίωμα. Ο 53χρονος ακροδεξιός κατηγορείται από τους διαδηλωτές ότι είναι μαριονέτα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που απέκτησε περιουσία στη Ρωσία, ίδρυσε το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» και κυβερνά παρασκηνιακά τη Γεωργία από το 2012.

Η κίνηση του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» να παγώσει τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2028, εμποδίζοντας ξαφνικά την πραγμάτωση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού στόχου που έχει συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας, προκάλεσε ένα ευρύ κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη, η κρίση στη Γεωργία ενδέχεται να κλιμακωθεί. Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στο κοινοβούλιο, την ώρα που στην πρωτεύουσα της χώρας Τυφλίδα (Τμπιλίσι), η βασική αντικυβερνητική διαδήλωση συγκεντρώνει κάθε βράδυ, όπως κι απόψε, στο εν λόγω σημείο χιλιάδες ανθρώπους, κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η εν ενεργεία αρχηγός του κράτους, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που έχει περιορισμένες και κυρίως συμβολικές εξουσίες, αλλά βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση και υποστηρίζει τις διαδηλώσεις, έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία της όσο δε διοργανώνονται νέες βουλευτικές εκλογές. Το 72χρονη πρώην στέλεχος του διπλωματικού σώματος της Γαλλίας, που έχει αναδειχθεί σε μία από τις φωνές της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες, Παρασκευή, ότι ο σημερινός διορισμός του προέδρου αποτελεί «παρωδία» και είναι «αντισυνταγματικός» και «παράνομος».

Ο αρχηγός του κράτους ως πρότινος εκλεγόταν απευθείας, αλλά το «Γεωργιανό Όνειρο» αναθεώρησε το Σύνταγμα το 2017 για να επιτρέψει στο Εκλεκτορικό Σώμα, που αποτελείται από μέλη του κοινοβουλίου και περιφερειακούς εκπροσώπους, να καθορίσουν τον νικητή. Το κυβερνών κόμμα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου.