Οκτώ ρολόγια που μας εξέπληξαν το 2024

Μία μικρή ανασκόπηση από το σύμπαν της υψηλής ωρολογοποιίας. Παγκόσμια ρεκόρ, μοντέλα υψηλής πολυπλοκότητας και τολμηρές ιδέες που συζητήθηκαν πολύ αυτή τη χρονιά.

Όταν μου ζητήθηκε να επιλέξω τα σημαντικότερα ρολόγια της χρονιάς που πέρασε, θεώρησα αρχικά ότι θα ήταν ένα εύκολο εγχείρημα. Από την πρώτη στιγμή μου ήρθαν στον μυαλό πέντε παγκόσμια ρεκόρ, τα τρία στον τομέα της λεπτότητας και τα άλλα δύο στον τομέα της υψηλής πολυπλοκότητας. Όσο όμως ανέτρεχα στα …πεπραγμένα του 2024 ανακάλυψα πολλά ακόμη «διαμάντια» που σίγουρα θα άξιζαν μία θέση στο παρόν άρθρο. Η τελική επιλογή λοιπόν αποδείχθηκε μία δύσκολη άσκηση επί χάρτου και σίγουρα δεν με ικανοποιεί απόλυτα, καθώς υποχρεώθηκα να αφήσω απ’ έξω τουλάχιστον μία ντουζίνα εξαιρετικά ρολόγια, όλα αξιόλογα για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Πάντως για κάθε ένα μοντέλο που θα δείτε παρακάτω, υπάρχει και η σχετική αιτιολογία. Ας δούμε λοιπόν οκτώ από τα καλύτερα ρολόγια της χρονιάς και γιατί τα επέλεξα.

1. IWC Portugieser Eternal Calendar

Γιατί; Γιατί διόλου τυχαία κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στο Grand Prix Ωρολογοποιίας της Γενεύης, έναν θεσμό που αντιστοιχεί με τα Όσκαρ στο σινεμά.

Το Portugieser Eternal Calendar είναι το πρώτο κοσμικό διηνεκές ημερολόγιο που όχι μόνο αναγνωρίζει τα διαφορετικά μήκη των μηνών και προσθέτει μια δίσεκτη ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά διαχειρίζεται επιτυχώς και τους περίπλοκους κανόνες εξαίρεσης δίσεκτων ετών του Γρηγοριανού ημερολογίου. Αυτό σημαίνει ότι παραλείπει αυτόματα τρία δίσεκτα έτη σε διάστημα τεσσάρων αιώνων, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά το έτος 2100.  Επιπλέον δεν θα χρειαστεί καμία διόρθωση της ένδειξης φάσης της Σελήνης για τα επόμενα 45 εκατομμύρια χρόνια!

Για να το επιτύχουν αυτό οι ειδικοί της IWC εφηύραν ένα νέο γρανάζι φάσης σελήνης με τρεις ενδιάμεσους τροχούς και διενήργησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή για τουλάχιστον 22 τρισεκατομμύρια συνδυασμούς τροχών! O υπερπολύπλοκος μηχανισμός του Portugieser Eternal Calendar φιλοξενείται σε μία κάσα διαμέτρου 44,4 χιλιοστών και πάχους 15 χιλιοστών από πλατίνα. Η χαρακτηριστική διπλή ένδειξη φάση της σελήνης δείχνει το φεγγάρι όπως φαίνεται από το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο της Γης.

www.iwc.com

IWC Boutique Athens

2. VACHERON CONSTANTIN Les Cabinotiers The Berkley Grand Complication

Γιατί; Γιατί είναι το πολυπλοκότερο ρολόι που έχει κατασκευαστεί ποτέ!

Δικαίως συζητήθηκε όσο κανένα άλλο στο Σαλόνι Watches & Wonders 2024. Ρολόι τσέπης θεωρητικά, πολύ μεγαλύτερο όμως ουσιαστικά, αφού περικλείει 63 ωρολογιακές λειτουργίες, απαρτίζεται από 2.877 εξαρτήματα και ζυγίζει σχεδόν ένα κιλό. Η κάσα του είναι από λευκό χρυσό 18K, έχει διάμετρο 98 χιλιοστά, πάχος 50,55 χιλιοστά και ζυγίζει 980 γραμμάρια. Τα καντράν είναι από ασημί οπαλίνα. Ο manufacture μηχανισμός του, ο Calibre 3752, είναι κουρδιστός, 9 επιπέδων και προσφέρει 60 ώρες ενεργειακής αυτονομίας.

Το Les Cabinotiers Berkley Grand Complication καταρρίπτει το ρεκόρ που ήδη κατείχε από το 2015 η Vacheron Constantin για το μοντέλο 57260 που ήταν προικισμένο με 57 complications. Μία από τις ιδιομορφίες του νέου υπερπολύπλοκου ρολογιού είναι ότι διαθέτει κινεζικό διηνεκές ημερολόγιο, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι σήμερα. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων αυτού του σεληνιακού ημερολογίου που χαρακτηρίζεται από έναν πολύπλοκο και ακανόνιστο κύκλο, ο μηχανικός προγραμματισμός του Calibre 3752 έως το 2200 ήταν πραγματικός άθλος και απαίτησε ιδιαίτερη ωρολογιακή ευφυΐα για να επιτευχθεί.

Χρειάστηκαν 11 ολόκληρα χρόνια ανάπτυξης, από τα οποία το ένα έτος δαπανήθηκε αποκλειστικά για τη συναρμολόγησή του. Το αποτέλεσμα όμως είναι εκπληκτικό. Οφείλει την ύπαρξή του σε έναν Αμερικανό επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και συλλέκτη ονόματι Μπέρκλεϊ, ο οποίος το παρήγγειλε. «Το αποτέλεσμα είναι ένα ωρολογιακό αριστούργημα και το πιο πολύπλοκο ρολόι στο κόσμο», σχολίασε ο τυχερός ιδιοκτήτης του. «Θεωρώ απίθανο άλλος οίκος να ήταν προετοιμασμένος να αναλάβει μία τέτοια ηράκλεια πρόκληση».

Ο διπλής όψης Calibre 3752 αποτελείται από 2.877 εξαρτήματα, 245 ρουμπίνια, 31 δείκτες και 9 δίσκους. Είναι προικισμένος με παντός είδους πολύπλοκες λειτουργίες και μάλιστα στην πιο προηγμένη τους μορφή. Για παράδειγμα ο χρονογράφος δεν είναι απλός, αλλά  split-second (rattrapante). Οι φάσεις της Σελήνης είναι εξαιρετικά ακριβείς και δεν απαιτούν διόρθωση παρά σε 1.027 χρόνια. Το Γρηγοριανό διηνεκές ημερολόγιο είναι σύμφωνα με το πρότυπο ISO 8601. Τα μικρά δευτερόλεπτα έχουν ανάδρομο δείκτη (retrograde) και μάλιστα αντισταθμίζουν το χρόνο που απαιτείται για την επαναφορά του δείκτη. Το tourbillon περιστρέφεται όχι σε έναν αλλά σε τρεις άξονες. Ο χάρτης του ουρανού περιστρέφεται σύμφωνα με την αστρική ημέρα (23 ώρες, 56 λεπτά και 4,09 δευτερόλεπτα). Η ένδειξη ημέρας/νύχτας της δεύτερης χρονικής ζώνης είναι χαραγμένη με μια αζιμουθιακή πολική προβολή προσφέροντας μια πρωτότυπη γεωγραφική προοπτική.

Δείτε πόσες πολύπλοκες λειτουργίες (complications) έχει αυτό το ρολόι ανάλογα με την κατηγορία τους:

  • Μέτρηση και ρύθμιση του χρόνου: 9
  • Γρηγοριανό διηνεκές ημερολόγιο: 7
  • Κινεζικό διηνεκές ημερολόγιο: 11
  • Κινεζικό αγροτικό διηνεκές ημερολόγιο: 2
  • Αστρονομικές ενδείξεις: 9
  • Χρονογράφος Split-Seconds (rattrapante): 4
  • Λειτουργίες αφύπνησης: 7
  • Grande Sonnerie: 8
  • Πρόσθετες λειτουργίες: 6

 Το ρολόι είναι βεβαίως μοναδικό και ανήκει στον τυχερό ιδιοκτήτη του. Τα ρολόγια της τρέχουσας συλλογής της Vacheron Constantin στην Ελλάδα τα βρίσκετε αποκλειστικά στο κοσμηματοπωλείο Imanoglou, στη Σταδίου.

Vacheronconstantin.com

3. BULGARI Octo Finissimo Ultra COSC

Γιατί; Γιατί –μέχρι τον Αύγουστο– ήταν το λεπτότερο ρολόι στον κόσμο, το οποίο φέρει μάλιστα και πιστοποίηση χρονομέτρου ακριβείας!

Πριν από δύο χρόνια, συνομιλώντας με τον Φαμπρίτσιο Μπουοναμάσα Στιλιάνι, δημιουργικό διευθυντή του οίκου Bulgari, με είχε διαβεβαιώσει ότι το Octo Finissimo Ultra πάχους 1,8 χιλιοστών θα ήταν το τελευταίο ρεκόρ λεπτότητας της Bulgari. Βέβαια όταν κάναμε εκείνη τη συζήτηση δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμη το Richard Mille RM UP-01 Ferrari με πάχος 1,75 χιλιοστά. Έτσι φέτος η Bulgari βγήκε στην αντεπίθεση κατεβάζοντας ακόμη περισσότερο το πάχος στα 1,7 χιλιοστά. Το νέο ρολόι είναι λεπτότερο και από νόμισμα, είναι όμως απολύτως στιβαρό και κομψό στον καρπό. Δημιουργήθηκε από την Bulgari και την Concepto, μία ανεξάρτητη ελβετική εταιρεία με έδρα το La Chaux-de-Fonds που φημίζεται για τους high-end μηχανικούς μηχανισμούς της.

Προκειμένου να μειώσουν το πάχος του Octo Finissimo Ultra κατά ένα δέκατο του χιλιοστού οι άνθρωποι της Bulgari χρειάστηκε να ξαναδουλέψουν την κάσα διαμέτρου 40 χιλιοστών και το κρύσταλλο ζαφειριού. Η πλάτη της κάσας είναι και η βασική πλάκα του κουρδιστού μηχανισμού, ο οποίος αποτελείται από 170 εξαρτήματα. Και για να εξασφαλίσουν και την πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC κατασκεύασαν αυτή τη βασική πλάκα από ιδιαιτέρως πυκνό, σκληρό και ανθεκτικό καρβίδιο του βολφραμίου. Το κυρίως στέλεχος της κάσας, η στεφάνη και οι βραχίονες είναι από τιτάνιο με αμμοβολημένο φινίρισμα. Οι σχεδιαστές εκμεταλλεύθηκαν ολόκληρη την επιφάνεια του ρολογιού: τα υποκαντράν της ώρας και των λεπτών στα δεξιά είναι από αμμοβολημένο ορείχαλκο με επίστρωση από γκρι PVD ενώ το μεγάλο βαρέλι –που προσφέρει 50 ώρες αυτονομίας– και το σύστημα διαφυγής έχουν τοποθετηθεί στα αριστερά. Στη θέση 6 εμφανίζονται τα δευτερόλεπτα επάνω στον τέταρτο τροχό.

Το Octo Finissimo Ultra COSC επαναπροσδιορίζει επίσης την εμπειρία ρύθμισης και κουρδίσματος. Εκτός από το χειροκίνητο κούρδισμα μπορείτε να τοποθετήσετε το ρολόι σας στην ειδική κασετίνα που είναι εφοδιασμένη με ψηφιακή οθόνη. Προγραμματίζετε τον επιθυμητό χρόνο και πατώντας ένα κουμπί ξεκινά ο κύκλος ρύθμισης. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το ρολόι είναι τελεια ρυθμισμένο κα κουρδισμένο! Ακόμη και το μπρασελέ από τιτάνιο είναι από μόνο του ένα μηχανικό επίτευγμα. Έχει πάχος 1,5 χιλιοστά και διαθέτει αναδιπλούμενο κούμπωμα. Το Bulgari Octo Finissimo Ultra COSC κυκλοφορεί σε περιορισμένη σειρά 20 τεμαχίων, στην τιμή των 600.000 ευρώ.

Bulgari.com

Bulgari Boutique Athens

4. KONSTANTIN CHAYKIN ThinKing

Γιατί; Γιατί από τα τέλη Αυγούστου είναι ο νέος βασιλιάς των λεπτών ρολογιών με πάχος μόλις 1,65 χιλιοστά «κλέβοντας τα σκήπτρα» από την Bulgari.

Για την ανάπτυξη και υλοποίηση αυτής της ιδέας χρειάστηκε ο δημιουργός του κυριολεκτικά να στύψει το μυαλό του. Ο πολυβραβευμένος Konstantin Chaykin κολύμπησε σε αχαρτογράφητα νερά και του πήρε πάνω από έξι μήνες για να ανακαλύψει τις τεχνικές λύσεις που θα του εξασφάλιζαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και τον περασμένο Αύγουστο παρουσίασε στην έκθεση Geneva Watch Days ένα απολύτως λειτουργικό πρωτότυπο μοντέλο, το ThinKing Prototype 2. Μπήκε κι αυτός στο κλειστό κλαμπ των –μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού– εταιρειών ωρολογοποιίας που διαπρέπουν στον αγώνα της …λεπτότητας. Vacheron Constantin, Piaget, Bulgari, Richard Mille, καλωσορίζουν στην παρέα τους το νέο «βασιλιά».

Το πάχος του; 1,65 χιλιοστά, έναντι των 1,7 χιλιοστών του Bulgari Octo Finissimo Ultra COSC που κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ από τον περασμένο Απρίλιο. Η διαφορά είναι ότι το Bulgari είναι αυτόματο ενώ το ThinKing έχει κουρδιστό μηχανισμό.

Το βάρος του; Με μόλις 13,3 γραμμάρια (χωρίς το λουράκι) είναι και ένα από τα ελαφρύτερα ρολόγια στον κόσμο.

H έμπνευση για το ThinKing προήλθε από ένα μηχανισμό παλαιού ρολογιού τσέπης τύπου Bagnolet με κυλινδρικό σύστημα διαφυγής του ωρολογοποιού εκ Γενεύης Auguste Golay Leresche από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Τρεις πατέντες αναμένει να κατοχυρώσει ο Konstantin Chaykin για το ThinKing. Αφορούν τις εφευρέσεις ενός υπέρλεπτου βαρελιού κουρδίσματος, ενός διπλού μπαλανσιέ και ενός ειδικά σχεδιασμένου υπέρλεπτου λουριού από μαύρο δέρμα αλιγάτορα με ελαστικά ενθέματα και εύκαμπτα στηρίγματα τιτανίου.

Ο μηχανισμός του, ο ultra-thin caliber K.23-0, είναι ενσωματωμένος στην ατσάλινη κάσα διαμέτρου 40 χιλιοστών. Αποτελείται από 204 μέρη, έχει 51 ρουμπίνια και κουρδίζει με ειδικό κλειδί.

Είναι ένα Wristmon (από το Wrist Monster, δηλαδή Τέρας Καρπού). Το καντράν του δηλαδή είναι ανθρωπόμορφο, με τα μάτια να είναι οι ενδείξεις της ώρας (αριστερά) και λεπτών (δεξιά), ενώ το χαμογελαστό στόμα σχηματίζεται από το όνομα του σχεδιαστή. Ο Chaykin ήθελε να προσθέσει συναίσθημα σ’ αυτό το κατά τα άλλα καθαρά «τεχνικό» ρολόι.

konstantinchaykin.com

5. PIAGET Altiplano Ultimate Concept Tourbillon

Γιατί; Γιατί είναι τo λεπτότερο tourbillon στον κόσμο.

Ο οίκος Piaget είναι από τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ωρολογοποιίες που διαπρέπουν στον τομέα των λεπτού προφίλ ρολογιών. Το 2022 είχε την ατυχία να χάσει από τα χέρια του το παγκόσμιο ρεκόρ λεπτότητας από τον οίκο Bulgari. Τώρα παίρνει το αίμα του πίσω αλλά σε διαφορετική κατηγορία. Το Altiplano Ultimate Concept Tourbillon έχει κατορθώσει να ενσωματώσει σε πάχος μόλις 2 χιλιοστών ένα ιπτάμενο tourbillon! Και το έπραξε ανασχεδιάζοντας το 90% των εξαρτημάτων του πρωτότυπου Altiplano Ultimate Concept, ακόμη και δημιουργώντας νέα μηχανήματα για το επιτύχει. Χρειάστηκαν τρία χρόνια δουλειάς υπό απόλυτη μυστικότητα στη Manufacture Piaget στο La Côte-aux-Fées. Το ρολόι έχει κάσα διαμέτρου 41,5 χιλιοστών από κράμα κοβαλτίου με μπλε επεξεργασία PVD. Η επιλογή του κοβαλτίου έγινε για να επιτευχθεί ικανοποιητική σκληρότητα και στιβαρότητα σε μια τόσο λεπτού προφίλ κάσα.

O κλωβός του Altiplano Ultimate Concept Tourbillon κινείται κυκλικά χάρη σε μία γέφυρα που το περιστοιχίζει και είναι μία διάταξη που ουδέποτε έχουμε ξαναδεί. Χάρη στην εφεύρεση του calibre 900P το 2013, κάσα και μηχανισμός είναι ένα ενιαίο σύνολο. Προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο, η πλάτη της κάσας είναι και η βασική πλάκα του μηχανισμού. Όταν κοιτάζει κανείς το καντράν βλέπει το υποκαντράν της ώρας και των λεπτών ελαφρώς πιο δεξιά από τη θέση 12. Το tourbillon βρίσκεται στη θέση 10, με ενδείξεις δευτερολέπτων χαραγμένες πάνω στον δακτύλιό του. Είναι ασύλληπτος ο τρόπος που οι σχεδιαστές της Piaget κατόρθωσαν να τα χωρέσουν όλα σε πάχος μόλις 2 χιλιοστών και ήταν εξαιρετικά δύσκολη η τοποθέτηση του tourbillon καθώς ο χώρος ήταν ήδη γεμάτος. Στην τελική δομή του ρολογιού κατέληξαν ύστερα από 70 εκδοχές του κλωβού, 15 εκδοχές της άγκυρας και 30 εκδοχές της κάσας. Τιμή: €735.000.

piaget.com

6. JAEGER-LECOULTRE Duometre Heliotourbillon Perpetual

Γιατί; Γιατί είναι ένα αυθεντικό αριστούργημα υψηλής πολυπλοκότητας και γιατί είναι JaegerLeCoultre (οι αγάπες δυστυχώς δεν κρύβονται).

Αυτή η συλλεκτική έκδοση 20 κομματιών παντρεύει δύο αποκλειστικές τεχνολογίες της Jaeger-LeCoultre: το Gyrotourbillon, μία ευφάνταστη προσπάθεια αντιστάθμισης των δυνάμεων που ασκεί η βαρύτητα και βελτίωσης του ισοχρονισμού (και άρα της ακρίβειας), και το Duomètre, ένα σύστημα που παρουσιάστηκε το 2007. Διαθέτει δύο βαρέλια που παρέχουν ενέργεια σε δύο ανεξάρτητα συστήματα οδοντωτών τροχών, τα οποία συνδέονται με ένα μόνο όργανο ρύθμισης: το ένα σύστημα αφορά τη μέτρηση του χρόνου και το δεύτερο κινεί τις πολύπλοκες λειτουργίες του ρολογιού. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ακρίβεια υψηλότατου επιπέδου.

Το ρολόι έχει κάσα 44mm από ροζ χρυσό 18Κ, η οποία απαρτίζεται από 34 μέρη. Ο νέος Calibre 388 διαθέτει tourbillon που περιστρέφεται σε τρεις άξονες και συνδυάζεται με διηνεκές ημερολόγιο με μεγάλη ημερομηνία, φάσεις Σελήνης και δύο ενδείξεις power reserve 50 ωρών, μία για κάθε βαρέλι. Τιμή: €400.000 (προ φόρων).

jaeger-lecoultre.com

Αποκλειστική διάθεση: Ora Kessaris, Imanoglou

7. HUBLOT MP-10 Tourbillon Weight Energy System

Γιατί; Γιατί δεν είχαμε ξαναδεί παρόμοιο ποτέ μέχρι σήμερα. Είναι από τις πιο avant garde προτάσεις της χρονιάς.

Δεν έχει καντράν, δεν έχει δείκτες, δεν έχει ρότορα. Τι έχει; Κυλινδρικές ενδείξεις, κυκλικό power reserve και κεκλιμένο tourbillon που κουρδίζει αυτόματα με δύο ευθύγραμμα βάρη. Ας δούμε πώς το περιέγραψε ο Ricardo Guadalupe, ο ισχυρός άνδρας της Hublot κατά την πρεμιέρα του τον Ιανουάριο στην εβδομάδα Ωρολογοποιίας του Ομίλου LVMH: «Για να ανήκει ένα ρολόι στη συλλογή MP της Hublot, δεν αρκεί να επανεφεύρει κάποια γνωστή πολύπλοκη λειτουργία‧ πρέπει να δημιουργεί κάτι αποκλειστικό, να επινοεί, να αναπτύσσει και να ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα και ανάπτυξη της ωρολογοποιίας. Έδωσα στους σχεδιαστές και στους ωρολογοποιούς μας λευκή επιταγή και αυτός είναι ο καρπός των προσπαθειών τους. Στο εξής ο κόσμος θα αναφέρεται στο MP-10 Tourbillon Weight Energy System από τιτάνιο μαζί με τις λέξεις “πριν” και “μετά”». Μπορεί τα λόγια του να φαντάζουν κάπως υπερβολικά, το τελικό προϊόν όμως δικαιολογεί απόλυτα τον ενθουσιασμό του. Γιατί κάθε φορά που ανακοινώνεται ένα νέο Manufacture Piece (MP) από την Hublot είθισται να ξεπερνά τις προσδοκίες.

Το MP-10 Tourbillon Weight Energy System δεν αποτελεί εξαίρεση. Το ρολόι είναι εντυπωσιακό από κάθε άποψη. Αισθητικά και μηχανικά. Όπως άλλωστε όλες οι δημιουργίες της συλλογής MP. Οι στρογγυλεμένες γωνίες του, το τολμηρό design και το απαράμιλλης πολυπλοκότητας κρύσταλλο ζαφειριού περιβάλλουν έναν εξαιρετικά προηγμένο μηχανισμό, για τον οποίο οι εμπνευστές του χρειάστηκε να ξεφύγουν από την πεπατημένη και να επινοήσουν νέες, αντισυμβατικές ωρολογιακές λειτουργίες, που όμως είναι απολύτως πρακτικές και λειτουργικές. Το αποτέλεσμα δεν είναι ένα ρολόι πειραματικό, ουτοπικό, είναι ένα ρολόι για να φορεθεί στον καρπό. Από τους μόλις 50 τυχερούς συλλέκτες που θα καταφέρουν να το αποκτήσουν.

Ο μηχανισμός του απαρτίζεται από 592 εξαρτήματα και χρειάστηκαν πέντε χρόνια έρευνας και ανάπτυξης για να υλοποιηθεί. Είναι προικισμένος με δύο ευθύγραμμα βάρη, ένα κεκλιμένο tourbillon και μία κυκλική ένδειξη αποθέματος κουρδίσματος. Πώς διαβάζει κανείς την ώρα, δεδομένου ότι δεν έχει δείκτες; Με τη βοήθεια κυλίνδρων που περιστρέφονται διαρκώς. Στο νέο MP-10 οι ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα διαβάζονται από πάνω προς τα κάτω, σε περιστρεφόμενους κυλίνδρους και σταθερούς κόκκινους τριγωνικούς δείκτες. Κυλινδρική είναι και η ένδειξη power reserve σε κόκκινο και πράσινο χρώμα. Η κάσα του έχει διαστάσεις 54,1 x 41,5 χιλιοστά, πάχος 22,4 χιλιοστά, είναι από γυαλισμένο τιτάνιο και αποτελείται από δύο κομμάτια: το μεσαίο στέλεχος και το πίσω καπάκι από γυαλισμένο τιτάνιο. Εκείνο που είναι εξαιρετικά απαιτητικό κατασκευαστικά είναι το κρύσταλλο από συνθετικό ζαφείρι που καλύπτει την πρόσοψη του ρολογιού. Πρόκειται για το πιο δύσκολο κρύσταλλο που έχει κατασκευάσει ποτέ μέχρι σήμερα η Hublot καθώς συνδυάζει κεκλιμένες επιφάνειες σε τρεις άξονες. Το ίδιο ισχύει και για το λουράκι από καουτσούκ: είναι το πιο δύσκολο από όσα έχει σχεδιάσει η ελβετική Manufacture μέχρι σήμερα. Ή πιο σωστά, μέχρι το επόμενο MP. Τιμή: 275.000 €

hublot.com

Hublot Boutique

8. LANGE & SÖHNE Datograph Perpetual Tourbillon Honeygold “Lumen”

Γιατί; Γιατί εκτός από εξαιρετικά πολύπλοκο, το καντράν του φωτίζεται ολόκληρο στο σκοτάδι. Φαντασμαγορικό!

Το 2024 η A. Lange & Söhne με έδρα τη γερμανική πόλη Glashütte ασχολήθηκε με την αναβάθμιση ενός από τα πιο πολύπλοκα μοντέλα της. Το Datograph Perpetual Tourbillon περιέχει τρεις πολύπλοκες λειτουργίες: χρονογράφο με λειτουργία flyback με jumping λεπτά, διηνεκές ημερολόγιο και tourbillon. Πλέον ο μηχανισμός του φιλοξενείται σε μία κάσα 41,5 mm από Honeygold, το αποκλειστικό κράμα χρυσού της Lange αλλά η καινοτομία δεν είναι αυτή.

Το εντυπωσιακό είναι ότι πλέον ολόκληρο το καντράν φωτίζεται στο σκοτάδι! Για την ακρίβεια, έχει προστεθεί φωτοβόλος ουσία στους μετρητές του χρονογράφου, στο δακτύλιο της ταχυμετρικής κλίμακας, στις ενδείξεις των δευτερολέπτων και φυσικά στους δείκτες. Ακόμη και η μεγάλη ημερομηνία και η φάση της Σελήνης λάμπουν. Μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό είναι όμως απολαυστικό να το βλέπεις. Μόλις 50 αριθμημένα τεμάχια. Τιμή: περίπου €620.000 (προ φόρων).

alange-soehne.com

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.