Με αιχμές ήταν η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος σήκωσε το γάντι προς πάσα κατεύθυνση. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στη Βουλή στην εν εξελίξει συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει επιλέξει τον πολύτροπο χαρακτήρα και την αμέριστη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο».
Όσον αφορά τον διάλογο με τη Τουρκία, επανέλαβε ότι υπάρχει μόνο μια διαφορά. «Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητείται ούτε πρόκειται να συζητηθεί. Το ένα και μόνο θέμα η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν είμαστε σήμερα δυστυχώς εκεί».
Ο κ. Γεραπετρίτης, απάντησε στα όσα είπαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Κοτζιάς στο συνέδριο του Βήματος. «Ο Νίκος Κοτζιάς μέμφθηκε την παρούσα ηγεσία γιατί δεν είναι συναινετική . Η απάντηση είναι απλή: Εξωτερική πολιτική ή είναι πολιτική αρχών ή δεν είναι πολιτική», είπε ο υπουργός.
Απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό ανέφερε ότι «άκουσα τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται στο ότι η Ελλάδα είναι περίπου δύναμη και η Τούρκια ισχυροποιείται διαρκώς. Του διέφυγε τι έγινε το 2020 στον Έβρο. Που είναι σήμερα η Ελλάδα σε σύγκριση με το 2019; Ο καθένας να μιλάει για τα του οίκου του».
«Μικροπολιτικές σκοπιμότητες»
Με ιδιαίτερη αιχμή, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί ως έμμεση απάντηση και στα όσα του καταλογίζει ο Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε «μιλάμε πίσω από κλειστές πόρτες; Θεωρώ ότι αυτή η υπερβολή δεν μπορεί παρά να ερείδεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «η ιστορία θα γράψει ποιος είναι ο πραγματικός πατριώτης.Όποιος την αντιμετωπίζει υποκριτικά είτε λαικίζει. Αληθινός πατριώτης δεν είναι εκείνος που δεν τόλμησε να καθυποτάξει το εγώ του κάτω από το εθνικό συμφέρον της πατριδας. Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται σε λαϊκισμό και ακινησία, ενίσχυση της ισχύος και ο δομημένος διάλογος των αρχών».
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι «υπάρχει ένας καθολικός σεβασμός στην πολιτική μας. Κανένα φοβικό σύνδρομο, κανένας ετεροκαθορισμός στην πολιτική μας».
Απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη Συρία λέγοντας ότι «η Ελλάδα είπε από την πρώτη στιγμή ότι η πτώση του ολοκληρωτισμού καθεστώτος Άσαντ ήταν κάτι αναγκαίο. Η πτώση του αυταρχισμού είναι αναγκαία. Από την άλλη πλευρα διατυπώνουμε επιφυλάξεις σε σχέση με τους θρησκευτικούς πληθυσμούς, τα θρησκευτικά μνημεία και κυρίως εκφράζουμε επιφυλάξεις για τη νέα κυβέρνηση που οφείλει να είναι συμπεριληπτική. Δεν μπορεί καμμία κοινότητα, ιδίως η κουρδική, να είναι εκτός αυτής της κυριαρχίας του κράτους που θα προκύψει. Και βεβαίως ανησυχουμε για την περίπτωση να έχουμε μια εξέλιξη προς την κατεύθυνση που έχουμε δει ιστορικά στη Λίβυη και το Αφγανιστάν. Είναι προς όφελος της διεθνούς ειρήνης να σταθεροποιηθεί το κράτος».