Είτε η κεντρική γραμμή που θα δοθεί προς τους βουλευτές είναι να ψηφιστούν -κατ’ εξαίρεση- οι αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού είτε όχι, τα αντίπαλα πυρά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα αποφύγει. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πλέον είναι συνθήκη αναπόφευκτη. Θα κοιτάξει μόνο να τ’ αποκρούσει, έχοντας προηγουμένως διαλέξει πλευρά.
Η Νέα Αριστερά έχει ήδη ζητήσει «καθαρές κουβέντες» από την Κουμουνδούρου για το αν «θα καταψηφίσει ή θα δώσει ξανά στήριξη στην κυβέρνηση». Άρα είναι κι αυτό ένα πρώτο κοινοβουλευτικό τεστ σύμπλευσης για το μέλλον και λαμβάνεται υπ’ όψιν, ενόσω ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί πιέσεις άμεσης συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων προσβλέποντας σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα.
Από την άλλη κόμματα και (ανεξάρτητοι ή μη) βουλευτές που θα εγκρίνουν αύριο Κυριακή το επίμαχο άρθρο σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να επικρίνουν αυστηρά, εφόσον χρειαστεί, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σ’ έναν τομέα που ανέκαθεν γρατζουνά «ευαίσθητες χορδές».
Οι δύο τάσεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Το γεγονός ότι εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κυριαρχούν δύο ξεκάθαρες τάσεις είναι διατυπωμένο από τις προηγούμενες ημέρες. Υπάρχουν οι βουλευτές που εκφράζονται υπέρ της ψήφισης των αμυντικών δαπανών κι εκείνοι που τάσσονται αναφανδόν κατά. Κάθε ομάδα με τα δικά της επιχειρήματα.
Ως αξιωματική αντιπολίτευση από το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε επί μια τριετία τις αμυντικές δαπάνες. Θεωρείται, και από κορυφαία στελέχη του κόμματος με μακρά πορεία στα έδρανα, μια ισχυρή αντιπολιτευτική πράξη για να μην δικαιολογηθεί το οτιδήποτε αναφορικά κυρίως με τα εξοπλιστικά προγράμματα και την ελληνική εμπλοκή σε πολέμους της εποχής. Δεν επιθυμούν να συναινέσουν τα ίδια πρόσωπα, διότι, όπως υποστηρίζουν, θα προσφέρουν άλλοθι στην κυβέρνηση.
Επειδή πάντως πέρυσι, υπό την ηγεσία Κασσελάκη τότε, το «όχι» έγινε «ναι» και ταυτόχρονα το εφετινό ποσοστό επί του συνολικού ποσού δεν αυξήθηκε, δεν είναι λίγοι όσοι προτιμούν να ισχύσει ξανά η στάση του 2023. Όπως δηλαδή αναμένεται να πράξει το ΠαΣοΚ.
Συνεδριάζει το προεδρείο της ΚΟ – Τι θα ληφθεί υπ’ όψιν
Η εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου θα γίνει γνωστή μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου. Αυτό θα συνέλθει σήμερα Σάββατο (14/12), πιθανόν το πρωί, έτσι ώστε αμέσως να μετά να δοθεί η κεντρική γραμμή.
Εκτός των όσων, πολλών και άνευ δογματισμών ή αγκυλώσεων, ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακούει και ζυγίζει τα πάντα άνευ παρωπίδων. Οι συζητήσεις άλλωστε συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, με τον Σωκρ. Φάμελλο να έχει διαρκώς κατά νου τον «ενιαίο λόγο» που πρέπει να εκπέμψει το κόμμα σε αυτό το ξεκίνημα της ανασυγκρότησης.
Σε κάθε περίπτωση το φλέγον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «η θωράκιση της κοινωνίας που βασανίζεται» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές. Γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός θα καταψηφιστεί ως η συνέχεια μιας κυβερνητικής πολιτικής «ανισοτήτων και φτώχειας».
«Ο προϋπολογισμός που έχετε καταθέσει αποτυπώνει τη διάσπαση του κοινωνικού συμβολαίου από τη μεταπολίτευση και μετά. Διάσπαση την οποία επιχειρείτε με πολύ καθαρό τρόπο κατά τη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησης σας (…) Μπορείτε να κοροϊδέψετε λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε όλους για πάντα» ελέχθη σχετικώς από τον Παύλο Πολάκη, που κατακεραύνωσε τη ΝΔ.
Με δεδομένο όμως πως, την ίδια ώρα, «είμαστε υπέρ της αμυντικής θωράκισης της χώρας», όπως διευκρίνισε (OPEN) ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος, η τελική ετυμηγορία πρόκειται να ληφθεί «με αίσθημα ευθύνης».
«Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση» η προ ημερών της ΚΟ είχε πει επίσης η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση «να απαντήσει με κάθε λεπτομέρεια σε όλα τα ερωτήματα» που έχουν αναδυθεί μετά την κατάθεση των δαπανών.
Άμυνα ή φουλ επίθεση
Στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου θα συνεκτιμηθεί κάθε συνθήκη, κάθε εσωκομματική και μη ισορροπία, όπως φυσικά η (επικοινωνιακή) διαχείριση της στάσης που θα επιλεχθεί ως η αρμόζουσα για την περίσταση. Πώς δηλαδή θα δικαιολογηθεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία θα σχεδιαστεί μια συνδυαστική άμυνα που θα αιτιολογεί την πιθανή έγκριση κι από την άλλη δεν θα είναι πρόβλημα να κηρυχθεί φουλ επίθεση προς την κυβέρνηση.
Εφόσον επικρατήσει η εκδοχή της καταψήφισης των αμυντικών δαπανών, ας μην αποκλειστεί ορισμένοι βουλευτές να διαφοροποιηθούν και να μην υιοθετήσουν την εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουν πει ήδη ή το έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα το πράξουν.