Σούπα κάστανο με φασκόμηλο και κονιάκ

Μια εορταστική νόστιμη σούπα.

Σούπα κάστανο με φασκόμηλο και κονιάκ

Μια εορταστική νόστιμη σούπα.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

10λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για4-6 μερίδες

 

  • 1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. βούτυρο
  • 7-8 φυλλαράκια φασκόμηλου ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • ¼ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 500 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα (ή έτοιμα στον ατμό)
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 180 ml κρέμα γάλακτος

 

Για το γαρνίρισμα

 

  • 10 κάστανα ψητά ή βραστά, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 6-7 φύλλα φασκόμηλου (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ψιλοκομμένο φασκόμηλο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

     

     

     

     

     

  2. Ρίχνουμε τα κάστανα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, έπειτα από 1 λεπτό περίπου, συμπληρώνουμε ζεστό ζωμό, ίσα που να καλύπτει τα κάστανα (αν περισσέψει, τον διατηρούμε ζεστό για μετά).

  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το σκεύος με καπάκι. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα και συμπληρώνοντας, αν χρειάζεται, λίγο ζωμό ακόμα. Μόλις μαλακώσουν τα κάστανα, πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.

  4. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζεστό ζωμό μέχρι να επιτύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το βούτυρο (1 κ.σ.) και σοτάρουμε για λίγο τα φύλλα φασκόμηλου.

  5. Τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας και στο ίδιο βούτυρο σοτάρουμε τα κάστανα με λίγο αλάτι και πιπέρι μέχρι να πάρουν χρώμα και άρωμα, για περίπου 2-3 λεπτά.

  6. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρουμε με λίγα κάστανα στο κέντρο, διακοσμούμε με τηγανισμένα φύλλα φασκόμηλου και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

     

Μικρά Μυστικά

Αν δεν έχουμε βάλει την κρέμα γάλακτος, η σούπα διατηρείται και στην κατάψυξη.

Απόρρητο