Συνέδριο Βήματος – Μ. Κοππά: Το Μακεδονικό συμπυκνώνει όλες τις ελληνικές παθογένειες της περιόδου

«Το Μακεδονικό έγινε ένα πρόβλημα που χρόνισε και έφτασε να λυθεί το 2018» τόνισε η Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Συνέδριο του Βήματος.

Για τον ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, το «Μακεδονικό» και τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία μίλησαν κατά τη δεύτερη του Συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, η Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών ΚΕΙΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών.

Για την στάση της Ελλάδας στο Κόσοβο

Κοππά: «Είμαστε στην ομάδα των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Κατά την γνώμη μου εσφαλμένα ακολουθήσαμε την Κύπρο, γιατί η Κύπρος ταύτισε μια κατάσταση εισβολής και κατοχής που βιώνει, με μια κατάσταση απόσχισης συμπαγούς πληθυσμού, η οποία ιστορικά ήταν μια αυτόνομη περιοχή. Δεν είχαμε λόγο να μπούμε σε αυτό το γκρουπ. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην αναγνώριση».
Ριζάς: «Παρότι το θέμα είναι σύνθετο, μια αγνώρισε από την Αθήνα θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που δημιουργεί η μη αναγνώριση. Θα έλεγα ότι είναι ένα είδος παγωμένης διαμάχης αυτή η υπόθεση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου που πρέπει κάποια στιγμή να επιλυθεί».

Σ. Ριζάς για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Πρέπει να θεωρείται μια ισχύουσα συμφωνία, ανεξάρτητα από το αν τη θεωρούμε καλή η κακή».

Μ. Κοππά: Το Μακεδονικό συμπυκνώνει όλες τις ελληνικές παθογένειες της περιόδου

«Η Ελλάδα είχε το 1989 τη μοναδική ευκαιρία να λειτουργήσει σαν γέφυρα στην Ευρώπη και στους θεσμούς.

Όμως αυτό που είδαμε ήταν μια Ελλάδα ανέτοιμη, που ανέπτυξε αμυντικά φοβικά χαρακτηριστικά και αντί να αποτελέσει λύση του βαλκανικού ζητήματος, έγινε μέρος του προβλήματος. Το Μακεδονικό συμπυκνώνει όλες τις ελληνικές παθογένειες της περιόδου. Εγινε ένα πρόβλημα που χρόνισε και έφτασε να λυθεί το 2018. Ήταν τέλεια η Συμφωνία; Όχι. Το να πετύχεις το 100% των επιδιώξεών σου, γίνεται μόνο με πόλεμο.

Η ευφυΐα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι έχει μετατρέψει ένα ταυτοτικό ζήτημα σε πρακτικούς όρους. Το πρόβλημα είναι ότι διεθνείς συμφωνίες έχουν αξία όταν γίνονται ιδιοκτησία των μερών, και εκεί είναι που έχει σκαλώσει η συμφωνία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.