Συνέδριο Βήματος – Κ. Λάβδας: «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο όταν μιλάμε για μετανάστευση είναι αφρικανικός»

«Τα επόμενα 5-10 χρόνια θα είναι μεγαλύτερα τα μεταναστευτικά ρεύματα και θα είναι από την Αφρική» τόνισε ο Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του Βήματος.

Για την αποτίμηση της πεντηκονταετίας όσον αφορά την εξωτερική πολιτική μίλησαν στο Συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και ο Κώστας Λάβδας, Καθηγητής, Ευρωπαϊκή και Συγκριτική Πολιτική, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Την συζήτηση συντόνισε η Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Αγγλόφωνης Έκδοσης «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Χατζηεμμανουήλ: «Η ένταξη στην ΕΟΚ ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της μεταπολίτευσης»

«Χωρίς αμφιβολία η ένταξη στην ΕΟΚ ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο την εποχή που έγινε. Η μεταπολίτευση δεν είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια απολύτως ομοιογενή περίοδο στην εξωτερική πολιτική μας. Μπορεί να γίνει σύνδεση με δύο άλλα προβλήματα. Το πρόβλημα της Κύπρο ξεκινάει το 1963 κατά βάση. Το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών το 1973 με τους υδρογονοάνθρακες στη Θάσο.

Χατζηεμμανουήλ: «Η σχέση μας με την Τουρκία έχει μεταβληθεί ριζικά»

«Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας, να το δεχτώ αυτό με μία επιφύλαξη. Να πούμε όμως ότι η σχέση μας με την Τουρκία έχει μεταβληθεί ριζικά. Έχουμε μια σχέση πληθυσμού 1 προς 8, στρατιωτικά η Τουρκία είναι ισχυρή με δική της δυνατότητα παραγωγής εξελιγμένων συστημάτων. Διαθέτει έναν στρατό που μπορεί να πολεμήσει σε πολλά μέτωπα.

Είναι επίσης γεγονός ότι στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν αναφλέξεις. Το Ελσίνκι ήταν μια επιτυχία όχι μια χαμένη ευκαιρία. Στο Ελσίνκι κατορθώσαμε να μπει η Κύπρος με εντελώς ανορθόδοξους όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Λάβδας: «Το ζήτημα της Κύπρου ευτυχώς συνδέεται με μια προσέγγιση με το ΝΑΤΟ η οποία μεταξύ άλλων θα εκθέσει την Τουρκία»

«Η είσοδος της Κύπρου και μάλιστα όπως έγινε ήταν τεράστια επιτυχία. Θα τολμούσα να πω ότι μετά την είσοδο της Ελλάδας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της περιόδου.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει τρόπος κανείς να το αμφισβητήσει. Το ζήτημα της Κύπρου, το οποίο ευτυχώς συνδέεται με μια προσέγγιση με το ΝΑΤΟ η οποία μεταξύ άλλων θα εκθέσει την Τουρκία. Είναι ένα ζήτημα το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον οι ελληνικές ηγεσίες βλέπουν τον ελληνισμό συνολικά ως ένα πεδίο ή μόνο το ελληνικό κράτος. Θεωρώ ότι και εκεί έχουμε μια ασυνέχεια. Εκεί υπάρχει ο κίνδυνος του συνεχώς παρόντος».

Χατζηεμμανουήλ: «Η πολυδιάστατη πολιτική θεωρώ ότι είναι άκρως επιτυχημένη και πρέπει να συνεχιστεί«»

«Βεβαίως πρέπει να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή στρατιωτική αμυντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Είναι κόμματι της ταυτότητάς μας. Αλλά, οι διμερείς συμφωνίες και η πολυδιάστατη πολιτική θεωρώ ότι είναι άκρως επιτυχημένη και πρέπει να συνεχιστεί».

Λάβδας: «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο όταν μιλάμε για μετανάστευση είναι αφρικανικός»

«Οι ροές που έχουν προέλθει από το 2015 από τη Συρία μας οδηγούν στην κατεύθυνση να ξεχάσουμε ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο όταν μιλάμε για μετανάστευση είναι αφρικανικός ελέφαντας.

Είναι αφρικανικός γιατί από εκεί θα έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα αν η ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει ένα σχέδιο Μάρσαλ ή κάτι άλλο. Τα επόμενα 5-10 χρόνια θα είναι μεγαλύτερα τα μεταναστευτικά ρεύματα και θα είναι από την Αφρική».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.