Συνέδριο Βήματος – Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες στην εξωτερική της πολιτική»

«Θα πρέπει όμως να απαλλαγεί από ορισμένα ξεπερασμένα στερεότυπα στην εξωτερική της πολιτική που την καθηλώνουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Γιώργος Γεννηματάς συνομίλησαν με τον Στρατή Αγγελή για την περιφερειακή Ασφάλεια στη Μεταπολίτευση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο κ. Αβραμόπουλος στην αρχική του τοποθέτηση τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι όποιες προσπάθειες κατέβαλε η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική, είχαν να κάνουν και με τον προσωπικό ρόλο των ηγετών της. Αν δεν ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν θα μπαίναμε στην ΕΕ.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις έπαιζαν ρόλο και σε σχέση με ηγέτες της Ευρώπης, με γείτονές μας και με τις ΗΠΑ. Έγιναν κάποια πράγματα κάτω από μία οπτική. Πώς βλέπαμε εμείς το ρόλο της Ελλάδος και όχι ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της σε ένα ευρύτερο σκηνικό. Να δώσουμε τα εύσημα σε όσους που μας άνοιξαν το δρόμο, κυρίως για τη θέση μας στην Ευρώπη, όμως να πούμε ότι έγιναν και λανθασμένες κινήσεις. Ας πούμε ότι η έξοδος της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ το 1974 ήταν μια βιαστική, συναισθηματική αντίδραση. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω από μέσα πώς μπήκαμε ξανά μέσα στο ΝΑΤΟ να σας πω ότι μπήκαμε με δυσμενέστερους όρους από ότι ήμασταν πριν.

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες στην εξωτερική της πολιτική. Θα πρέπει όμως να απαλλαγεί από ορισμένα ξεπερασμένα στερεότυπα στην εξωτερική της πολιτική που την καθηλώνουν. Καθηλώνουν και πολιτικούς και το αποκαλούμενο βαθύ, για μένα είναι ρηχό, σύστημα το οποίο έχει να κάνει με τους βασικούς θεσμικούς κανόνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Αβραμόπουλος αργότερα επεσήμανε: «Αρέσει δεν αρέσει, η Τουρκία έχει ισχυροποιήσει την θέση της. Το καλό για εμάς, είναι ότι η κατάσταση αυτή αποφορτίζει τα ελληνοτουρκικά. Δεν είναι είναι στις προτεραιότητές της να ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα, δηλαδή με την Ευρώπη. 

Όχι πως η Ευρώπη είναι ισχυρή, καθώς δεν μπόρεσε να γίνει γεωπολιτική δύναμη. Στο ιστορικό υποσυνείδητο της Τουρκίας βρίσκεται η επέκταση προς την Ευρώπη. Δεν θέλει να βγάλει από την οπτική της την επέκταση προς τη Δύση».

«Λάθος να σταματήσουν οι εξετάσεις αιτήσεων Ασύλου»

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία και εξέφρασε τους φόβους του για νέο κύμα προσφυγικού: «Ενδέχεται να έχουμε ένα νέο κύμα προσφύγων. Ακούσαμε κάτι ευτελιστικό για τις χώρες υποδοχής από τα βόρεια κράτη: “θα σας δώσουμε 12.000 το κεφάλι, και κρατήστε τους εκεί”.

Αλλο μετανάστης και αλλο πολιτικός προσφυγας. Για εμένα είναι λάθος να σταματήσουν οι εξετάσεις αιτήσεων Ασύλου, που λένε κάποιες χώρες. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τις αξίες πάνω στις οποίες έχει δημιουργηθεί η Ευρώπη και που διέπουν την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αβραμόπουλος για Ερντογάν: «Είναι ισλαμοδημοκράτης»

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είχα αποτραπεί δυο φορές από τον Ερντογάν στο παρελθόν. Σε κάποια στιγμή κάτω από πίεση, την έκανε την κίνηση. Ο Ερντογάν είναι κάτι σαν τους χριστιανοδημοκράτες της Ευρώπης, είναι ισλαμοδημοκράτης».

Γεννηματάς: «Η Τουρκία εκμεταλλευόταν πάντοτε τις πολιτικές συγκυρίες κάθε στιγμής»

Από την πλευρά του ο Ε.Τ Πρέσβης, Γιώργος Γεννηματάς μιλώντας για το ρόλο της Τουρκίας επεσήμανε: «Η Τουρκία εκμεταλλευόταν πάντοτε τις πολιτικές συγκυρίες κάθε στιγμής. Πάρτε για παράδειγμα τι έγινε στη Μέση Ανατολή. Ο Ερντογάν προετοίμασε πολύ καλά το ρόλο του από το 2003. Έκλεισε τη βάση του Ιντσιρλίκ που αυτό σημαίνει ότι ανατράπηκαν τα χρονικά όρια της επιχείρησης, οι ΗΠΑ άργησαν να μπουν στο Ιράκ με όλες τις συνέπειες που είχε αυτό.

Δημιούργησε το κλίμα αντιπαράθεσης με το Πέρες, θυμάστε το επεισόδιο που έγινε το 2009 στο Νταβός, όπου με μια θεατρική χειρονομία σηκώθηκε και έφυγε και έγινε δεκτός στην Άγκυρα ως ήρωας. Η τρίτη ήταν του Μαβί Μαρμαρά. Γίνεται η Αραβική Άνοιξη και για πρώτη φορά η Τουρκία, η οποία από το 1920 μέχρι το 1990 δεν είχε λάβει δράση στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε εκείνη τη στιγμή και πρόβαλε τον εαυτό του σαν περιφερειακό ηγέτη».

«Ο σημερινός τούρκος περιδινίζεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης»

«Υπάρχει αντινομία στην Τουρκία. Η Τουρκία εμφανίζεται σαν μια μετριοπαθής μουσουλμανική χώρα ενώ το σύνταγμά της λέει ότι είναι μια κοσμικό χώρα. Ο σημερινός τούρκος περιδινίζεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι τούρκοι διακατέχονται από κρίση ταυτότητας. Τι εκπροσωπεί η Τουρκία: Την ανατολή της Δύσης ή τη Δύση της Ανατολής; Ο Ερντογάν έχει πει στις μάζες ότι «εγώ είμαι σαν εσάς και εσείς μπορείτε να γίνεται σαν και εμένα»».» επεσήμανε σε άλλο σημείο ο κ. Γεννηματάς.

Δείτε το συνέδριο του Βήματος

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.