Σοφία Ζαχαράκη: Αυξημένος στα 3,8 δισ. ο προϋπολογισμός 2025 για ενίσχυση οικογένειας και κοινωνικής συνοχής

Όρος για την ανάπτυξη και την ευημερία το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό – 20 δισ. ευρώ για 100 δράσεις σε βάθος 10ετίας

Αύξηση κατά 3,8 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμό για το 2025 όσον αφορά την ενίσχυση της οικογένειας και της κοινωνικής συνοχής. «Δεν νοείται πλέον οικονομική ευμάρεια, χωρίς μια συνεκτική και στοχευμένη δημογραφική πολιτική», τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη, παρουσιάζοντας τις δράσεις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το 2025 οι οποίες χρηματοδοτούνται τόσο από τον αυξημένο προϋπολογισμό όσο και από άλλες πηγές όπως ΕΣΠΑ, ΤΑΑ κλπ.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενισχύεται με 70 εκ. ευρώ περίπου σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας τα 3.786.533.000 ευρώ έναντι 3.718.039.000 ευρώ που ήταν πέρυσι. Μέχρι το τέλος του 2024 το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα φτάσει στο 40%, δηλαδή  στα 128 εκ. ευρώ έναντι 2% που ήταν πέρυσι. Ταυτόχρονα στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί δράσεις συνολικού ύψους 178,1 εκ. ευρώ που αφορούν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Η υπουργός επεσήμανε ότι είναι αυξημένο στον προϋπολογισμό το επίδομα αναπηρίας κατά 60 εκ. ευρώ. Ένα επίδομα που είχε ήδη αυξηθεί από πέρυσι κατά 130 εκ. ευρώ ξεπερνώντας πλέον το 1 δισ. ευρώ, αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων κατά 33 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Αναφερθείσα εξάλλου στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι θα εφαρμοστούν περισσότερες από 100 δράσεις, προϋπολογισμού 20 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας. Αναφορικά με το επίδομα γέννησης, είπε ότι από τα 2.000 ευρώ που ήταν το αρχικό οριζόντιο επίδομα, το 2024 αυξήθηκε και κυμαίνεται κλιμακωτά από τα 2.400 έως τα 3.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Ένα μέτρο που κοστίζει επιπλέον 31,8 εκατ. ευρώ για το 2025. Όσον αφορά τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ανέφερε ότι από τα 65 εκ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό το 2024, φτάνουν στα 77 εκ. ευρώ για το 2025 και έχει γίνει πρόταση να αυξηθεί η επιχορήγηση ακόμα περισσότερο «για να μην μείνει κανένας χωρίς voucher». Την τρέχουσα σχολική χρονιά ο συνολικός αριθμός των vouchers του προγράμματος ανήλθε σε 173.363. Επίσης, εξασφαλίστηκαν επιπλέον 12 εκ. ευρώ καλύπτοντας όλα τα άτομα με αναπηρία στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

«Σε συνδυασμό με τα 70 εκ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα καταφέρουμε να εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερα παιδιά», είπε η κυρία Ζαχαράκη, η οποία αναφορικά με το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», σημείωσε πως τις προσεχείς μέρες ολοκληρώνεται το πιλοτικό πρόγραμμα και μετά από μια «γέφυρα» που θα διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξή του, «θα περάσουμε από το 2025 στην πανελλαδική εφαρμογή του, με προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ».

Όπως διευκρίνισε, «έχουμε διπλάσιο αριθμό συμφωνητικών από τον αρχικό μας στόχο, 976 στον αριθμό». Τέλος, για τα σχολικά γεύματα ανέφερε ότι «αυξήσαμε φέτος τους δήμους σε 153 (από 133 δήμους πέρυσι) με έμφαση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας», ενώ «εξασφαλίζεται καθημερινά η παροχή των σχολικών γευμάτων από 217.267 που στήριζε μέχρι πρότινος το πρόγραμμα σε 231.062 μαθητές».

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος που ανέρχεται σε 115 εκ. ευρώ από 102 εκ. που ήταν το 2023, πρόκειται μέσα στη χρονιά να αυξηθεί κι άλλο, περίπου στα 7 εκ. ευρώ, για να καλυφθούν ακόμα περισσότερα παιδιά σε μια πολύ βασική ανάγκη. Όσον αφορά το μείζον θέμα της στέγασης που ανάγεται για το 2025, η στέγαση σε πρωταρχικό στόχο του υπουργείου, η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι στην προμετωπίδα των προγραμμάτων βρίσκεται το Σπίτι μου ΙΙ, με διπλάσιο προϋπολογισμό από το «Σπίτι μου 1» στα 2 δισ., που θα προσφέρει 20.000 φτηνά επιδοτούμενα δάνεια σε νέα ζευγάρια και οικογένειες.

«Παράλληλα, δεν αφήνουμε εκτός της ομπρέλας των πολιτικών μας όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε επισφάλεια στέγης ή σε καθεστώς αστεγίας», ανέφερε, σημειώνοντας πως το «Στέγαση και Εργασία» αποτέλεσε ασπίδα προστασίας για όσους συμπολίτες μας κατέφυγαν σε αυτό. «Αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο του προγράμματος, είδαμε μεγάλη ζήτηση στη νέα Πρόσκληση που βγάλαμε. Ήδη έχουν κατατεθεί 41 αιτήσεις χρηματοδότησης σχεδίων από συνολικά 93 Δικαιούχους Φορείς. 88 Δήμοι ανάμεσα σε αυτούς από 42 που συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, αυξάνουμε μέσα σε ένα χρόνο τον προϋπολογισμό κατά 10 εκ. ευρώ και φτάνουμε στα 20 εκ.», τόνισε η κυρία Ζαχαράκη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.