Το καλοκαίρι του 2004, ο νέος τότε δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο και η σύζυγός του φωτογραφήθηκαν στο χαλί του σπιτιού τους για ένα οκτασέλιδο αφιέρωμα στο Harper’s Bazaar.

Νωρίτερα εκείνο το έτος, μόλις πέντε εβδομάδες από την αρχή της θητείας του, ο Δημοκρατικός Νιούσομ είχε αψηφήσει τον νόμο της Καλιφόρνια, δίνοντας εντολή στο Σαν Φρανσίσκο να εκδώσει άδειες γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, προκαλώντας τον θυμό του Προέδρου Τζορτζ Μπους Τζ. αλλά και θαυμασμό από τους προοδευτικούς πολιτικούς και ψηφοφόρους. Η σύζυγός του, εισαγγελέας στο επάγγελμα, είχε φύγει από τη δουλειά της στο γραφείο του εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο για να συμμετάσχει στην εκστρατεία υπέρ του συζύγου της και παρουσίαζε τον εαυτό της στην υπόλοιπη Αμερική τηλεοπτικά, ως νομική αναλύτρια για το CNN και το ABC News.

«The New Kennedys (Οι νέοι Κένεντι)» ήταν ο τίτλος στο Harper’s Bazaar. «Αν πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ; Απολύτως. Θα τον ψήφιζα ευχαρίστως» είχε πει η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για τον τότε σύζυγό της.

Είκοσι χρόνια αργότερα, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Μετά από ένα φιλικό διαζύγιο με τον Δημοκρατικό Γκάβιν Νιούσομ (πλέον κυβερνήτη της Καλιφόρνια), μια μακροχρόνια καριέρα στο συντηρητικό Fox News και έναν αρραβώνα με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ προορίζεται για τον ρόλο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η γνωριμία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ με την οικογένεια Τραμπ

Στη διάρκεια της καριέρας της στο Fox, η Γκίλφοϊλ γνώρισε την οικογένεια Τραμπ σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και ήρθε πιο κοντά με τον γιο του νεοεκλεγέντα προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, με τον οποίο άρχισε να βγαίνει το 2018. Έκτοτε η ίδια άρχισε να γίνεται πιο ενεργή στις προεκλογικές εκστρατείες του Ντόναλντ Τραμπ, με αποκορύφωμα το 2020 όταν άνοιγε πλέον διάφορες σημαντικές ομιλίες του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Άλλωστε, ήδη από το 2017, η Γκίλφοϊλ είχε φύγει από το Fox News κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες (Το 2020, το περιοδικό New Yorker περιέγραψε λεπτομερώς τους ισχυρισμούς μιας πρώην βοηθού της Γκιλφόιλ που την είχε κατηγορήσει για επανειλημμένη σεξουαλική παρενόχληση).

«Δεν είναι ελάττωμα. Πάντα αλλάζω και κάνω πράγματα, συνεχώς κινούμαι», είχε δηλώσει στην Washington Post σχετικά με την αλλαγή πορείας της.

Η είδηση πως της ανατέθηκε η θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα αναμενόμενα προκάλεσε αντιδράσεις. Κατ’ αρχάς επειδή δεν έχει καμία επαγγελματική εμπειρία όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ή τις διεθνείς σχέσεις, που συνήθως θεωρείται προαπαιτούμενο για έναν πρέσβη.

Τα λόγια της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ που την «έφτασαν» στην πρεσβεία

Οι ομιλίες της και οι συνεντεύξεις της αφορούν κυρίως την γυναικεία ενδυνάμωση (π.χ. «Προέρχομαι από μια δυνατή γυναίκα που πίστευε πως ό,τι κάνει ένας άντρας, μια γυναίκα θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα»), την πουερτορικανική καταγωγή της (π.χ. «Όταν η μητέρα μου, η Μερσέδες, και η μικρότερη αδερφή της, η Χουανίτα, πρωτοπήγαν στο Πουέρτο Ρίκο ήταν οι μικρότερες στην οικογένεια» ή« Είμαι μια  πολύ καρπερή Πορτορικανή»), τον θαυμασμό της για τον Ντόναλντ Τραμπ (π.χ. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο ηγέτης που θα επανοικοδομήσει την υπόσχεση της Αμερικής και θα βεβαιωθεί ότι κάθε πολίτης θα πραγματοποιήσει το αμερικανικό όνειρό του»), τη σημασία της εθνικής ασφάλειας (π.χ.«Προφανώς έχω ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια λόγω της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και, βεβαίως, των προβλημάτων που έχουμε στη Μέση Ανατολή») και τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων στα πλαίσια του «Πρώτα η Αμερική», καθώς και τις εμπειρίες της από την καριέρα της στην εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο ( π.χ, «Όταν έφυγα από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο, πήγα στο αντίστοιχο του Λος Άντζελες και κατάφερα να δικάσω τεράστιο αριθμό – πολύ σοβαρές υποθέσεις σε γειτονιές συμμοριών, πολύ φτωχές – να κάνω πραγματικά τη διαφορά»).

Το αμερικανικό δίκτυο NPR εξηγεί εν προκειμένω πως δεν είναι ασυνήθιστο οι πρόεδροι να επιβραβεύουν τους συμμάχους με πρεσβείες. Πράγματι, η Αμερικανική Ένωση Εξωτερικών Υπηρεσιών λέει ότι είναι «συνήθης πρακτική εδώ και δεκαετίες» οι πρόεδροι να συμπληρώνουν περίπου το «30% τέτοιων θέσεων» με πολιτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των «πλούσιων χορηγών». «Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που επέλεξε συγγενείς ή κοντινούς ανθρώπους για τη δουλειά – ή που δέχεται κριτική για αυτό» σχολιάζει το NPR.

Υπενθυμίζεται πως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την προηγούμενη κυβέρνηση υπηρετεί ο Τζορτζ Τσούνης, Δημοκρατικός χρηματοδότης και ιδιοκτήτης κολοσσού με εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων και πολυτελή ξενοδοχεία, όμως είναι ελληνικής καταγωγής και μιλά ελληνικά.