Μελομακάρονα μπίρας και χριστουγεννιάτικο τσίζκεικ

Με τα ίδια υλικά και ελάχιστο επιπλέον χρόνο, φτιάχνουμε μελομακάρονα μπίρας σε μέγεθος μπουκιάς και ένα θεσπέσιο τσιζκέικ που μοσχοβολά Χριστούγεννα.

Μελομακάρονα μπίρας και χριστουγεννιάτικο τσίζκεικ

Με τα ίδια υλικά και ελάχιστο επιπλέον χρόνο, φτιάχνουμε μελομακάρονα μπίρας σε μέγεθος μπουκιάς και ένα θεσπέσιο τσιζκέικ που μοσχοβολά Χριστούγεννα.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

90λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 45-50 μελομακάρονα και 8 μερίδες τσίζκεικ

  • 250 ml καλαμποκέλαιο
  • 250 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 250 ml μπίρα
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 250 γρ. καρυδόψιχα σπασμένη
    για το γαρνίρισμα

 

Για το σιρόπι

  • 450 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 450 ml νερό
  • 200 γρ. μέλι

Για την κρέμα τυριού

  • 400 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κάψουλα βανιλίνη
  • 4 μικρά φύλλα ζελατίνης
  • 3-4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και το ανακατεύουμε με την κανέλα, το γαρίφαλο και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε την μπίρα συνεχίζοντας για λίγο το ανακάτεμα.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. Ενσωματώνουμε σταδιακά στο υγρό μείγμα το μείγμα με το αλεύρι δουλεύοντας τα υλικά με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Προσοχή, δεν παραζυμώνουμε για να μη γίνουν σκληρά τα μελομακάρονα.

  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Ξεχωρίζουμε 250 γρ. από τη ζύμη την οποία απλώνουμε σε ταψάκι με αποσπώμενη βάση, πιέζοντας με τα δάχτυλα να πάει παντού.

  4. Πλάθουμε με την υπόλοιπη ζύμη μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού. Τις αραδιάζουμε σε δύο λαμαρίνες φούρνου, πιέζοντας ελαφρά το κέντρο τους με πιρούνι για να πλατύνουν και αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Φτιάχνουμε συνολικά 45-50 κομμάτια.

  5. Βάζουμε τα ταψιά στο φούρνο σε διαφορετικές σκάλες και ψήνουμε τα μελομακάρονα αλλά και το δίσκο ζύμης ταυτόχρονα για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα, αλλά να μη ροδίσουν πολύ. Βγάζουμε τις λαμαρίνες με τα μελομακάρονα και τη βάση του τσιζκέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

  6. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ανακατεύουμε σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, την πορτοκαλόφλουδα και την κανέλα και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση, ανακατεύοντας στην αρχή με κουτάλι για να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σβήνουμε την εστία και περιμένουμε να σταματήσει τελείως ο βρασμός.

  7. Με τη βοήθεια μιας κουτάλας, βουτάμε μέσα στο σιρόπι μια δόση μελομακάρονα – όχι πολύ στριμωχτά μεταξύ τους. Μετά από μισό λεπτό τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και έπειτα από λίγο τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με σπάτουλα και τα αφήνουμε σε πιατέλα. Συνεχίζουμε κατά αυτό τον τρόπο μέχρι να σιροπιάσουμε όλα τα μελομακάρονα. Στη συνέχεια, με ένα κουτάλι σιροπιάζουμε λίγο λίγο και το δίσκο του μελομακάρονου στο ταψί.

  8. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 8 λεπτά, να φουσκώσουν. Τις στραγγίζουμε με το χέρι, τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το χυμό του πορτοκαλιού και αφήνουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν οι ζελατίνες. Το αφήνουμε να κρυώσει.

  9. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και στη συνέχεια ενσωματώνουμε σταδιακά το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανιλίνη, το μέλι, την κανέλα και, τέλος, το κρύο πλέον μείγμα της ζελατίνης.

  10. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει καλά η κρέμα, την αδειάζουμε στο τσέρκι πάνω από τη σιροπιασμένη βάση του μελομακάρονου. Μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί εντελώς.

  11. Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα τα βουτάμε ξανά, ένα ένα και από την ανάποδη, στο σιρόπι που περίσσεψε για να κολλήσει καλύτερα το καρύδι πάνω τους. Τα στήνουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος ανά στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με λίγο κοπανισμένο καρύδι.

  12. Ξεφορμάρουμε το χριστουγεννιάτικο τσιζκέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος αφαιρώντας τη βάση και το στεφάνι και διακοσμούμε από πάνω με δυο τριμμένα μελομακάρονα.

Μικρά Μυστικά

Για να ξεφορμάρουμε πιο εύκολα το τσιζκέικ, στρώνουμε τη βάση της φόρμας με ένα κομμάτι λαδόκολλας που μαγκώνουμε προσεκτικά στις ενώσεις. Κόβουμε επιπλέον μια λωρίδα λαδόκολλας και τη στερεώνουμε με λίγο βούτυρο περιμετρικά του στεφανιού, από την εσωτερική πλευρά.

Απόρρητο