Κατά περίεργο τρόπο ούτε ένας Ελλαδίτης δεν συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ή σε άλλη νευραλγική θέση στον κυπριακό κρατικό μηχανισμό. Αντιθέτως, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν τοποθετηθεί υπουργοί κυπριακής καταγωγής, όπως ο Χρήστος Στυλιανίδης στο Ναυτιλίας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ως υφυπουργός Υγείας και τελευταίως που έγινε αφορμή να γραφεί τούτο το σημείωμα, ο οικονομολόγος Μιχάλης Αργυρού (γεννηθείς στη Λευκωσία), ο οποίος αντικατέστησε τον Αλέξη Πατέλη στο οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού.
Βεβαίως την αρχή τοποθέτησης Κυπρίων σε θέσεις κλειδιά στον κυβερνητικό μηχανισμό έκανε ο Γεώργιος Παπανδρέου («Γέρος της Δημοκρατίας»), όταν τοποθέτησε στο υπουργείο Παιδείας τον Λουκή Ακρίτα, από τη Μόρφου, λογοτέχνη, δημοσιογράφο, αλλά και πολεμικό ανταποκριτή στο Ελληνοαλβανικό Μέτωπο καθώς και μέλος της Αντίστασης στην Κατοχή. Ήταν σύζυγος της Σίλβα Ακρίτα και πατέρας της Έλενας Ακρίτα, οποίος έκανε την περίφημη επανάσταση στην Παιδεία, μια επανάσταση που πολλοί μεταγενέστεροι υπουργοί Παιδείας επιχείρησαν να μιμηθούν.
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και ερχόμενο το ΠαΣοΚ στην εξουσία συνεργάστηκε με το κυπριακό σοσιαλιστικό κόμμα της ΕΔΕΚ (του Βάσου Λυσσαρίδη), μια συνεργασία στενή με αποτέλεσμα πολλά μέλη της ΕΔΕΚ να βοηθούσαν στο κομματικό προγραμματισμό του ΠαΣοΚ. Στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τοποθετήθηκε ο αείμνηστος Αντρέας Χριστοδουλίδης και στην ΕΡΤ αρκετοί Κύπριοι δημοσιογράφοι. Έως ήρθε η υπουργοποίηση του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, στο υπουργείο Εξωτερικών με μια άψογη συναντίληψη με τον Θόδωρο Πάγκαλο για βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εν συνεχεία στην Ευρωζώνη. Ήταν ίσως η μεγαλύτερη εθνική επιτυχία από την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου, το 1960.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε πολλή σημασία στους Κυπρίους. Όπως είπαμε παραπάνω, τοποθέτησε στην κυβέρνηση Κύπριους υπουργούς, (αφού προηγουμένως έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια) αλλά και ζήτησε τη βοήθεια του Κύπριου νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν μου έλεγαν ότι θα ήθελε στην κυβέρνησή του και τον Χάρη Γεωργιάδη, τον τότε υπουργό Οικονομικών που έβγαλε γρήγορα την Κύπρο από το μνημόνιο, δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή.
***
Ο Ευρωπαϊκός «άσσος στο μανίκι» του Μητσοτάκη
Τώρα που τέλειωσαν οι ακροάσεις και οι ίντριγκες και ξεκίνησαν δουλειά επισήμως οι Επίτροποι, οριστικοποιήθηκαν και τα επιτελεία τους, γνωστά στη γλώσσα των Βρυξελλών ως Cabinets. Αξιοσημείωτο ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες θητείες, άξιοι Έλληνες και Ελληνίδες τοποθετήθηκαν σε καίρια πόστα. Και δε μιλάμε μόνο για την Άννα Μαρία Μπούρα στο cabinet του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Άλλα 6 στελέχη, διπλωμάτες και αποσπασμένοι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκονται στα cabinets κορυφαίων επιτρόπων για θέματα μετανάστευσης, άμυνας, ενέργειας, εμπορίου και όχι μόνο.
Καταλυτικό ρόλο στην Ελληνική αυτή επιτυχία, είχε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Πρέσβης Ιωάννης Βράιλας ο οποίος από καιρό είχε έτοιμη μια «δεξαμενή» στελεχών τα οποία αξιοποιήθηκαν σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΞ. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες ξέρουν βέβαια ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που ο κ. Βράιλας χαίρει της απεριόριστης εκτίμησης και εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
***
Η μίνι ευχάριστη έκπληξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους
Μαθαίνω ότι στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν μια παροχή, όχι πολύ μεγάλη, «μίνι έκπληξη» την ονομάζουν για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν έχει κλείσει ακόμα, εξετάζεται μου λένε, όπως εξετάζονται και τα μέτρα των τραπεζών, κυρίως η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και η μείωση της προμήθειας. Ωστόσο, αυτή η «μίνι έκπληξη» δεν επιβαρύνει πολύ τον προϋπολογισμό και οι πιθανότητες να ανακοινωθεί την Κυριακή με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή είναι πολλές.
***
Κινήσεις της Αθήνας στη Συρία
Όλοι είδατε τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Διαφαίνεται ότι στη διάδοχη κατάσταση (που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά προς το παρόν) θα κυριαρχούν οι ισλαμιστές της Χαγιάτ Ταχίρ αλ Σαμ (ΗΤS). Η Ελλάδα λοιπόν αποφάσισε τελικά την παραμονή του πρέσβεώς της στη Δαμασκό (και πολύ καλά έπραξε, αφού μόνο εμείς, οι Ιταλοί και οι Ρουμάνοι διατηρούσαν διπλωματικές αποστολές) καθόσον υπάρχουν Έλληνες πολίτες και χιλιάδες Χριστιανοί στη Συρία (Πατριαρχείο Αντιοχείας).
Μαθαίνω λοιπόν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθεί την κατάσταση. Μάλιστα και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας παρατηρούν, ενώ ανά πάσα ώρα και στιγμή θα συνδράμουν (εφόσον τους ζητηθεί) για εκκένωση αμάχων, όπως έγινε στο Σουδάν και τον Λίβανο.
***
Ένας-ένας οι αρχηγοί των κομμάτων ενημερώνονται από Γεραπετρίτη
Οι αρχηγοί των κομμάτων θα διαβούν σήμερα από τις 9 το πρωί την πύλη του υπουργείου Εξωτερικών για να ενημερωθούν από τον υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη για τα εθνικά μας θέματα (με έμφαση στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό) αλλά και για την νέα κατάσταση που δημιουργείται στη Συρία. Η ενημέρωση θα αρχίσει με πρώτο τον Νίκο Ανδρουλάκη και θα διαρκέσει 45 λεπτά ή μια ώρα για όλους τους αρχηγούς. Ανάμεσά τους θα ενημερωθεί και ο αρχηγός των Σπαρτιατών. Ενδιαφέρον θα έχει τι θα ρωτήσουν τον υπουργό Εξωτερικών οι πολιτικοί αρχηγοί και τι απαντήσεις θα δοθούν. Η ενημέρωση θα διαρκέσει έως τις 4 το απόγευμα.
***
Γιατί δύο γιορτές κύριοι Δούκα και Χαρδαλιά;
Δηλαδή, δεν μπορώ να το καταλάβω. Γιατί να γίνουν δύο εορταστικές εκδηλώσεις και οι δύο από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μία από τον Δήμαρχο Αθηναίων και η άλλη από τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά; Ποιος ο λόγος να ξοδευτούν διπλά χρήματα για τον εορτασμό της έλευσης του νέου χρόνου; Δεν σας θυμίζει την ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ, με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις; Μόνον που εκεί δεν ξοδεύονται χρήματα. Αλλά για το ρεβεγιόν θα ξοδευτούν χρήματα; Γιατί να μην μπορούν οι Χάρης Δούκας και Νίκος Χαρδαλιάς να τα βρουν; Γιατί θα πρέπει οι Αθηναίοι (και όσοι βρίσκονται εκείνη την ημέρα στην Αθήνα) να επιλέξουν ανάμεσα στον Φοίβο Δεληβοριά και τη Νατάσσα Μποφίλιου στην Πλατεία Συντάγματος και τον Χρήστο Μάστορα και τις “Μέλισσες” στο Πεδίον του Άρεως; Αυτό είναι το… δίλημμα για τους ενδιαφερόμενους Αθηναίους ως προς τις δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις που τους προσφέρονται φέτος από τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια, σε δύο διαφορετικά σημεία. Και εξηγούμαι:
Ο Χάρης Δούκας θα είναι στην πλατεία Συντάγματος και ο Νίκος Χαρδαλιάς στο Πεδίο του Άρεως. Στη σκηνή της πλατείας Συντάγματος θα ανέβουν οι Φοίβος Δεληβοριάς, Νατάσα Μποφίλιου, Θανάσης Αλευράς και η Μάρθα Φριντζήλα, καθώς και μεγάλη ορχήστρα. Στο Πεδίον του Άρεως η περιφέρεια Αττικής θα υποδεχθεί το νέο χρόνο με τον Χρήστο Μάστορα, τις Μέλισσες, τον Zaf και τον Onemanshow.
***
Το ανεκτίμητης αξίας μαργαριταρένιο κολιέ στο Προεδρικό Μέγαρο
Ας μην ξεχνάμε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν η πρώτη που δημιούργησε και μάλιστα στο Προεδρικό Μέγαρο, Μουσείο Δώρων, γιατί τα δώρα, ορισμένα όπως θα σας τα περιγράψω παρακάτω είναι μεγάλης αξίας και δεν ανήκουν στην ίδια, ούτε βεβαίως στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά στον Θεσμό. Έτσι ξέρουμε, αφού δημοσιοποιεί η ίδια τα δώρα, τι είδους δώρα λαμβάνει και ποιος τα προσφέρει. Ανάμεσα στα δώρα ξεχωρίζει ένα ανεκτίμητης αξίας μαργαριταρένιο κολιέ, με ασορτί σκουλαρίκια και δακτυλίδι, δώρο του διαδόχου πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz Al Saud.
Επίσης στο Μουσείο Δώρων του Προεδρικού Μεγάρου υπάρχει και το περιβόητο βάζο δώρο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (παρόμοιο είχε προσφέρει και στο Πρωθυπουργικό ζεύγος όταν ήρθε στην Αθήνα), πολλά ξίφη από στρατιωτικές σχολές (μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα η ΠτΔ άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων), ένα τσαρούχι (από την Προεδρική Φρουρά), ένα ασημένιο… Φάντομ, μία ρέπλικα του υποβρυχίου «Ωκεανός”, ένα σκάφος (επίσης ρέπλικα) του Λιμενικού, ένα κράνος της Πυροσβεστικής, διάφορα άλλα βάζα, ασημένιες εικόνες της Παναγίας και πολλά άλλα. Το ερώτημα είναι ποιοι άλλοι έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν τέτοιο Μουσείο, το οποίο κάλλιστα, μπορούν όταν έρθει η ώρα να το κληρονομήσουν οι διάδοχοί τους;
***
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκπρόσωπος της ΝΔ στην Task Force του ΕΛΚ
Ο Ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ορίστηκε εκπρόσωπος του κόμματος στην Task Force του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία μετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΚ και του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών Wilfried Martens. Η συγκεκριμένη Task Force, μεταξύ άλλων, θα συντάξει το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα παρουσιαστεί προς έγκριση στο Συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί τον προσεχή Απρίλιο στη Βαλένθια. Στόχος είναι να καθοριστούν οι προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας και να σχεδιαστούν οι αντίστοιχες πολιτικές του ΕΛΚ.
***
Κουίζ 1: Για ποιο μέλος της κυβέρνησης έγινε λόγος, δημόσια και μάλιστα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για τα επακόλουθα της ρήσης του Χένρι Κίσινγκερ ότι η «εξουσία είναι αφροδισιακή»;
Κουίζ 2: Ποιο από όλα τα θέματα που έχει να επιλύσει η κυβέρνηση θεωρείται το πιο δύσκολο και έως τώρα όλες οι προσπάθειες που έγιναν δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα; Για να σας βοηθήσω παρόμοιο άλυτο θέμα υπάρχει και σε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.