Μπροστά σε ένα βάναυσα κακοποιημένο παιδί βρέθηκαν οι αστυνομικοί του τμήματος Ωρωπού όταν έφτασαν στη δομή της Μαλακάσας.

Σύμφωνα με την καταγγελία του 16χρονου, τα ξημερώματα της Δευτέρας 9/12, έξι ομοεθνείς του τον πήραν από το δωμάτιό του και τον οδήγησαν σε έναν οικίσκο της δομής. Εκεί του έδεσαν τα χέρια, τον φίμωσαν και στη συνέχεια άρχισαν να τον μαστιγώνουν με καλώδια, ενώ ένας από τους δράστες του έβαζε στο σώμα του πυρακτωμένο κουτάλι, ενώ ένας άλλος φαίνεται ότι τον κακοποίησε σεξουαλικά.

Οι δράστες τον κράτησαν μέχρι τις 8 το πρωί στον οικίσκο γιατί πίστευαν ότι τους είχε αφαιρέσει ένα κινητό τηλέφωνο, κάτι που δεν είχε κάνει το θύμα. Στη συνέχεια τον άφησαν ελεύθερο σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τέσσερις συλλήψεις – Βίντεο και απειλές

Ο 16χρονος από την Αίγυπτο δεν κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό γιατί οι δράστες τον απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν αν το αποκαλύψει στην Αστυνομία. Οι αστυνομικοί μάλιστα εντόπισαν και βίντεο με τις πράξεις τους.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα: δύο ανήλικοι 16 και 17 ετών και δύο ενήλικοι, όλοι από την Αίγυπτο. Αναζητούνται ακόμη δύο άτομα, επίσης Αιγύπτιοι και μάλιστα ο ένας ήταν αυτός που βιντεοσκοπούσε τις σκληρές σκηνές.

Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων έχει σχηματιστεί δικογραφία για βιασμό, πορνογραφία, παράνομη βία, παράνομη κατακράτηση και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει αυτή την αδιέξοδη πολιτική του παρκαρίσματος

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή το συμβάν, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η συνεχής εγκατάλειψη των δομών και η υποβάθμιση του υποστηρικτικού πλαισίου που πρέπει να απολαμβάνουν οι φιλοξενούμενοι στις Δομές, είχε για ακόμη μια φορά τραγικές συνέπειες. Μετά το περιστατικό με τον θάνατο του δίχρονου παιδιού στη δομή του Σχιστού, άλλο ένα τραγικό περιστατικό, αυτή τη φορά στη δομή της Μαλακάσας, ήρθε να δείξει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η αδιαφορία για την καθημερινή επιβίωση των διαμενόντων, ακόμη και των πιο ευάλωτων, έχει μακάβριες συνέπειες.

Δεν αρκεί μια Γραμματεία στο Υπουργείο, για να προληφθούν περιστατικά κακοποίησης όπως αυτό που καταγγέλθηκε από τον δεκαεξάχρονο για σεξουαλική κακοποίηση και βασανισμό, δεν αρκούν βέβαια ούτε οι περιφράξεις, ούτε τα τουρνικέ, ούτε τα drones. Γιατί η ασφάλεια δεν εξαντλείται στους ελέγχους για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει σε μια δομή. Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για την παιδική προστασία στο πεδίο, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και διερμηνείς για να μπορέσει να επανασυσταθεί το υποστηρικτικό πλαίσιο που με τόσο ζήλο έχει ξηλώσει η κυβέρνηση. Το προσωπικό του προγράμματος ΚΟΧ, το προσωπικό του Philos, το προσωπικό Οργανώσεων με εμπειρία στο χειρισμό τέτοιων καταστάσεων είναι τα πρώτα βήματα για να επανέλθει η αξιοπρέπεια στα πολλά θύματα της αδιαφορίας.

Και όσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει στο πεδίο, αντιμετωπίζουν καθημερινά συνθήκες γαλέρας και εξαθλίωσης και δικής τους και των διαμενόντων, χωρίς υποστήριξη.

Ζητάμε επιτέλους από την ηγεσία του Υπουργείου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να σταματήσει αυτή την αδιέξοδη πολιτική που μόνο στόχο έχει να «παρκάρει» πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο εντός των δομών χωρίς να καλύπτονται βασικές ανάγκες, για να εξυπηρετήσει το αφήγημα που εδώ και χρόνια απευθύνει στο ακροδεξιό του ακροατήριο, εντός και εκτός της ΝΔ».