Τι κάνει ένα μουσικό live ξεχωριστό; Η χημεία μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη, ο παλμός, οι μουσικοί, οι ερμηνείες, η ατμόσφαιρα αλλά και ένας μαγικός συντονισμός που όσο κι αν θέλεις να βρεις τα συστατικά που φτιάχνουν τη συνταγή του δεν μπορείς να το κάνεις.

Ο καθένας μας κρατάει φυσικά από τη χρονιά που τελειώνει τις δικές του αγαπημένες συναυλίες όμως εμείς αποφασίσαμε να μνημονεύσουμε κάποιες που σημαίνουν πολλά για πολλούς.

Συναυλία για τα Τέμπη

Ο λόγος για τον οποίο διοργανώθηκε πριν από δύο μήνες περίπου στο Καλλιμάρμαρο δεν θα μπορούσε να αφήσει κανέναν Ελληνα ασυγκίνητο. Αναφερόμαστε φυσικά στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη προκειμένου, όπως το έθεσαν οι ίδιοι, «να γίνουμε ένα μέσα από τη μουσική και την αλληλεγγύη, να μην ξεχάσουμε και να μην ξεχαστούμε».

Photo Credits: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Όσοι και όσες βρέθηκαν εκεί θα ένιωσαν σίγουρα συναισθηματική φόρτιση στη σκέψη πως αυτή ήταν κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία φορά που ανέβηκε στη σκηνή ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, θα παρηγορήθηκαν από την Τάνια Τσανακλίδου που έχει καταφέρει την ευαισθησία της να την κάνει δύναμη και από την παρουσία του πάντα μάχιμου Σωκράτη Μάλαμα, αλλά αποκλείεται να μη βούρκωσαν με την τρυφερότητα του Φοίβου Δεληβοριά ο οποίος έγραψε ειδικά για την περίσταση ένα στ’αλήθεια σπαραξικάρδιο τραγούδι: «Θα σε πάρω εγώ παιδάκι μου όταν φτάσω».

Μαρίνα Σάττι

Photo Credits: Sarah Louise Bennett/EBU

Το 2024 ήταν η χρονιά της Μαρίνας Σάττι και τα εν Αθηναις live της (δύο στην Τεχνόπολη και ένα στον Λυκαβηττό) μόνο ασφυκτικά γεμάτα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από τον κόσμο που ήθελε να την απολαύσει να χαίρεται και η ίδια, εντελώς απενοχοποιημένα πια, την ιδιότητα της σταρ της ποπ, χτίζοντας έτσι το επόμενο κεφάλαιο της καριέρας της.

Χάρη στο προσεγμένο θέαμα, την ατμόσφαιρα πανηγυριού, τους διασκεδαστικούς προσκεκλημένους όπως ο Λευτέρης Πανταζής ή η Εφη Θώδη, δεν υπήρξε κανείς που να μην πέρασε καλά, το γοητευτικό μίξερ της δημοφιλούς τραγουδίστριας δεν μπορούσε να μην περιλαμβάνει και μια γερή τζούρα από ελληνική παράδοση, Βαλκάνια και αραβικές επιρροές.

Μάνος Χατζιδάκις: 30 με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

Εντελώς άλλο το κλίμα στη συναυλία που έδωσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με έργα του Μάνου Χατζιδάκι στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος ερμηνευτής αυτής της γενιάς με τόσο χατζιδακική στόφα, η οποία τον καθιστά ιδανική (και μοναδική ίσως) επιλογή για τέτοιου είδους αφιερώματα.

Φωτογραφία Αρχείου: @Thomas_Daskalakis

Η λέξη μέθεξη είναι λίγη για να περιγράψει τη συγκεκριμένη μουσική εκδήλωση. Η απόφαση του να μην λέει τίποτα μεταξύ των τραγουδιών, πέραν του ότι φανέρωνε τη συγκινητική προσήλωσή του στο υλικό, βοήθησε και το κοινό να θυμηθεί ότι η φλυαρία δεν είναι μονόδρομος κι προσπαθεί να μας πείσει η εποχή ότι είναι.

Διονύσης Σαββόπουλος: Η δική μας Μεταπολίτευση

Συχνά ξεχνάμε να αναφέρουμε με τι μαστοριά μπορούν να χτίσουν το πρόγραμμα μιας συναυλίας κάποιοι από τους πιο σπουδαίους μας μουσικούς καλλιτέχνες. Ο Διονύσης Σαββόπουλος άφησε λοιπόν την έμπνευση να τον καθοδηγήσει και τίμησε και με το παραπάνω στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Φωτογραφία Αρχείου: KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Ο Νιόνιος δημιούργησε μια μουσική γιορτή/αφιέρωμα με τραγούδια συνδεδεμένα ως επί το πλείστον με την πρώτη δεκαετία της Μεταπολίτευσης και παρέα με τους Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστο Θηβαίο, Μανώλη Μητσιά, Πάνο Μουζουράκη, Γιώργο Νταλάρα και Μαρία Φαραντούρη, είπε δικές του επιτυχίες της εποχής αλλά και κομμάτια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου και Λάγιου.

Χάρη σε μια μπάντα που αποτελούνταν από αναγνωρισμένους δεξιοτέχνες μουσικούς (και με τη συνδρομή της χορωδίας της ΕΡΤ), έστησε δύο βραδιές που έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Saskepticism Festival

Ήταν φιλόδοξο το στοίχημα, όμως ο Saske το κέρδισε. Ο διάσημος έλληνας ράπερ, ενας από τους πιο αξιόλογους και παραγωγικούς καλλιτέχνες του εγχώριου χιπ-χοπ, παρουσίασε δύο μοναδικές ζωντανές συναυλιακές εμπειρίες στο Θέατρο Λυκαβηττού και τις ονόμασε Saskepticism Festival.

Ο κοινός παρονομαστής ήταν και στα δύο line-up ο ίδιος όμως και την πρώτη ημέρα που την τιμητική τους είχαν έλληνες καλλιτέχνες και φίλοι του αλλά και τη δεύτερη στην οποία είδαμε κατά βάση ξένα ονόματα, όπως τον αμερικανό σταρ Rich The Kid και τον βρετανό Ghetts, η όλη παραγωγή ήταν γενικώς αψεγάδιαστη και το (πολύ) νεαρό κοινό χόρευε παθιασμένα.

«Μες στους ανθισμένους κήπους»: Η Νατάσσα Μποφίλιου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη

Δεν ήταν ακριβώς συναυλία αλλά μια σκηνοθετημένη μουσική παράσταση που κυλούσε σαν ορμητικό ποτάμι και ήταν αδύνατο να της αντισταθείς. Το ωραίο με τα ποτάμια φυσικά είναι ότι καταλήγουν στη θάλασσα, στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ωκεανό, αφού το έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι ανεξάντλητο σε πλούτο και σε ποικιλία.

Η Νατάσσα Μποφίλιου έμοιαζε γεννημένη για να λάμψει στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, ο Θέμης Καραμουρατίδης έκανε εξαιρετική δουλειά στις ενορχηστρώσεις, και όλοι οι συντελεστές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Δεν γινόταν να μη σκεφτεί κανείς πόσο θα απολάμβανε και ο ίδιος ο Μίκης αυτό το αφιέρωμα αν ζούσε ακόμη και εδώ που τα λέμε δεν υπάρχει πιο κολακευτικό σχόλιο από αυτό.

Bloody Hawk

Δυστυχώς δεν βρέθηκα στο ασφυκτικά γεμάτο στάδιο του ΑΟΞ (στην Ξάνθη) στο οποίο ο γνωστός ράπερ Bloody Hawk έδωσε τη συναυλία στην πατρίδα του (που είναι και δική μου πατρίδα) άκουσα όμως τόσο ενθουσιώδη σχόλια από όσους όσοι παραβρέθηκαν και απόλαυσαν τον νεαρό καλλιτέχνη να τιμά τα 12 χρόνια πορείας του στη μουσική που δεν γινόταν να μην κάνω μια αναφορά.

Photo Credits: Νίκος Στόλης

Μαζί του στη σκηνή βρέθηκαν κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής ραπ ·ο ΛΕΞ, ο Dani Gambino, ο ΕΘΙΣΜΟΣ, ο Trouf και ο BEATS PLIZ. Ένα all star line up σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας – τι ωραία να συνέβαιναν πιο συχνά τέτοια live!

«Προτιμώ… Άννα Βίσση» στο Καλλιμάρμαρο

Ασφυκτικά γεμάτο ήταν και το Καλλιμάρμαρο για τη μεγάλη συναυλία που έδωσε εκεί τον περασμένο Οκτώβριο η Άννα Βίσση και θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε μια εκδήλωση που γεφύρωσε το χάσμα των γενεών και δημιούργησε τις συνθήκες να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί από έφηβες μαθήτριες που άρχισαν οι μαμάδες τους να τους στέλνουν μηνύματα να βγουν έξω στον δρόμο να τις παραλάβουν μόλις η ώρα πήγε «Δώδεκα» μέχρι θαυμαστές της Κύπριας σταρ που την έχουν προλάβει ακόμη και στις μπουάτ.

Η βραδιά θα μείνει αξέχαστη σε όσους έδωσαν το «παρών», επρόκειτο άλλωστε για το ακομπλεξάριστο hommage σε μια μακρά, επιτυχημένη και δυναμική καριέρα στο εμπορικό τραγούδι που πολλοί τη χλευάζουν μόνο και μόνο επειδή στη χώρα μας έχουμε μάθει ακόμη και στη μουσική να χωριζόμαστε σε στρατόπεδα.

Κεντρική Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Κατσαρού