Τη Δευτέρα 16/12 το κρίσιμο ραντεβού Φαρμακευτικών – Άδωνι Γεωργιάδη

Βασικό θέμα της ατζέντας αποτελεί ο προϋπολογισμός για το φάρμακο αλλά και το επικείμενο σχέδιο για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών Εταιρειών.

Με συγκρατημένη…. απαισιοδοξία, αναμένουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, την επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η οποία ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου. Βασικό θέμα της ατζέντας αποτελεί ο προϋπολογισμός για το φάρμακο αλλά και το επικείμενο σχέδιο για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών Εταιρειών. Οι τελευταίες μάλλον δεν αναμένουν και πολλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός και τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών ήτοι τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης το 2023 και το 2024.

Βασική εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή παραμένει η τελική διαμόρφωση της πορείας της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2023, ώστε να υπολογιστεί το πόσο αυτή ξεπέρασε τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι η υπέρβαση αυτή έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε δυσθεώρητα επίπεδα, αναγκάζοντας πολλές φαρμακευτικές να καλύψουν μέσω της διαδικασία τους clawback το 83% της δαπάνης.

Κοντά στο 78% η επιβάρυνση

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η κατάσταση εκτιμάται σχετικά βελτιωμένη χωρίς όμως να υποχωρεί δραστικά με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές ήδη να υπολογίζουν μια σημαντική επιβάρυνση κοντά στο 78%.

Ο Υπουργός αναμένεται να προσπαθήσει να καθησυχάσει την αγορά σημειώνοντας ότι το 2024 η κατάσταση θα είναι καλύτερη και ότι στα νοσοκομειακά φάρμακα συγκεκριμένα όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κρατική χρηματοδότηση οι επιβαρύνσεις των εταιρειών υποχωρούν στο… 70%! Δηλαδή ουσιαστικά οι εταιρείες με βάση τον προϋπολογισμό που υπάρχει θα πρέπει να καλύψουν εισφέροντας 7 στα 10 νοσοκομειακά καινοτόμα φάρμακα. Κάτι που φυσικά δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξία για το μέλλον.

Όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός πρόσφατα, οι στόχοι που έχουν τεθεί για το clawback το 2024 φαίνεται να επιτυγχάνονται. Η δαπάνη για φάρμακα στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων κινήθηκε αυξητικά κατά περίπου 4%. Στα δε νοσοκομειακά φαίνεται φέτος να υπάρχει σχεδόν μηδενική αύξηση ενώ στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σημειώνεται αύξηση της τάξης του 15%. Η τελευταία αυτή άνοδος είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όμως δείχνει σημεία υποχώρησης καθώς το Φεβρουάριο η συγκεκριμένη αγορά κινούνταν με ρυθμό ανόδου 25%.

Αρκετά υψηλό το clawback

Συνολικά η μέση αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2024 για όλα τα κανάλια διακίνησης, εκτιμάται κοντά στο 7%. Λόγω της αύξησης όμως στον προϋπολογισμό για το 2024 στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αυτή η αύξηση «απορροφάται» και δεν θα αποτυπωθεί στο clawback το οποίο θα είναι χαμηλότερο από αυτό του 2023. Όμως και πάλι θα είναι αρκετά υψηλό.

Όπως επίσης έχει δεσμευτεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, θα προσπαθήσει να μοιράσει την εξτρά χρηματοδότηση που προβλέπεται για τον προϋπολογισμό φαρμάκων για το 2025 με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πληρώνει κάποιο κανάλι μεγαλύτερο clawback (ως ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων) έναντι των άλλων. Μένει όμως να φανεί αυτό.

Ένα άλλο σημαντικό πεδίο αποτελεί και το τριετές (2025-2027) Σύμφωνο Συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακευτικών. Ήδη από την προηγούμενη συνάντηση τον Ιούλιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε ζητήσει ένα κοινό κείμενο προτάσεων από τους τέσσερις αντιπροσωπευτικούς φορείς των φαρμακευτικών. Παρόλ’ αυτά αν και είχε δώσει ένα χαλαρό deadline μέχρι τον Οκτώβριο, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές εταιρείες, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει εάν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει σαφής δέσμευση από πλευράς Υπουργείου για τη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου την ερχόμενη τριετία. Εδώ τα πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα καθώς εκτιμάται ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται καθόλου πρόθυμο να ενισχύσει σημαντικά το σχετικό προϋπολογισμό. Για το 2025 υπάρχει η δέσμευση για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 400 εκατ. ευρώ λόγω σχετικής ρήτρας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατά περίπου 70-75 εκατ. ευρώ λόγω της εκτιμώμενης αύξησης του ΑΕΠ. Όμως για τη διετία 2026 και 2027 το τοπίο είναι θολό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.