Συρία: Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Συρίας μέχρι την 1η Μαρτίου 2025, μετά την πτώση του Ασάντ.

Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της μεταβατικής συριακής κυβέρνησης μέχρι την 1η Μαρτίου 2025, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα σε τηλεοπτική του ομιλία.

Συγκεκριμένα, ο αλ Μπασίρ ήταν επικεφαλής της λεγόμενης Κυβέρνησης Σωτηρίας που είχαν εγκαταστήσει αντάρτες στις περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας τις οποίες ελέγχουν, μέχρι την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Το Ιράν έχει επαναπατρίσει 4.000 υπηκόους του μετά την πτώση του Άσαντ

Την ίδια στιγμή, το Ιράν, που υποστήριζε σταθερά τον έκπτωτο Σύρο πρόεδρο, έχει επαναπατρίσει 4.000 υπηκόους του μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες και την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ την Κυριακή, σύμφωνα με την ιρανική κυβέρνηση.

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες, 4.000 Ιρανοί πολίτες επαναπατρίστηκαν στο Ιράν από τη Συρία με δέκα πτήσεις της Mahan Air. Η απομάκρυνση όσων παραμένουν ακόμη εκεί είναι στην ημερήσια διάταξη και η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Ιρανός», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Φατεμέχ Μοχατζερανί ερωτηθείσα για την κατάσταση στην περιοχή.

Οι φιλικές σχέσεις Συρίας-Ιράν που τείνουν να αλλάξουν

Περίπου 10.000 Ιρανοί υπήκοοι ζουν στη Συρία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Συρία και Ιράν έχουν μακροχρόνιους φιλικούς δεσμούς έπειτα από προσέγγιση που έγινε τη δεκαετία του 1970 από τον Χαφέζ αλ-Άσαντ, τον πατέρα του Μπασάρ, πολύ πριν από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Όμως η κατάληψη της εξουσίας στη Δαμασκό από τους αντάρτες απειλεί να αλλάξει την κατάσταση.

Την Κυριακή, η πρεσβεία του Ιράν στη Συρία λεηλατήθηκε, μια πράξη που προηγουμένως ήταν αδιανόητη σε μια συμμαχική χώρα.

Το Ιράν είχε επενδύσει πολιτικοοικονομικά αλλά και στρατιωτικά στη Συρία υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ με την αποστολή όσων η Τεχεράνη παρουσίαζε ως «στρατιωτικούς συμβούλους» για να στηρίξει τον στρατό του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η Τεχεράνη, ωστόσο, δεν ανέφερε ποτέ επίσημη ανάπτυξη στρατευμάτων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν πλέον ιρανικές δυνάμεις στη Συρία, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Χοσέιν Σαλαμί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ιρανικές αρχές δεν σχολίασαν άμεσα αυτόν τον ισχυρισμό.

Ρωσία: Ο Μπασάρ αλ Άσαντ αποφάσισε αυτοβούλως να παραιτηθεί

Από την πλευρά της η Ρωσία, υποστηρίζει ότι ο ανατραπείς ηγέτης της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αποφάσισε αυτοβούλως να παραιτηθεί.

«Η αποχώρηση από τη διαδικασία εκτέλεσης των καθηκόντων του αρχηγού κράτους ήταν προσωπική απόφαση του αλ Άσαντ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τον ρόλο της Μόσχας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Σύρος πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Ρωσία, όπου τους χορηγήθηκε άσυλο.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν – από τους βασικούς συμμάχους του καθεστώτος Άσαντ μέχρι την πτώση του – αποφάσισε ο ίδιος να δεχθεί στη χώρα την οικογένεια Άσαντ, είπε χθες ο Πεσκόφ .

Ο Πούτιν είχε στο παρελθόν συχνές επισκέψεις με τον Άσαντ, αλλά αυτή τη φορά δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει που ακριβώς βρίσκεται ο ανατραπείς δικτάτορας.

Η Μαδρίτη θα συνεχίσει προς το παρόν να εξετάζει αιτήματα Σύρων για παροχή ασύλου

Στο μέτωπο της Ευρώπης, η Ισπανία «θα συνεχίσει να εξετάζει αιτήματα ασύλου από Σύρους υπηκόους ως συνήθως» μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Οι κυβερνήσεις κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν ανακοινώσει την αναστολή της εξέτασης αιτήσεων από Σύρους για παροχή ασύλου, αλλά ο Αλμπάρες δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει η προσέγγιση της χώρας του προς το παρόν διότι ο αριθμός των αιτήσεων που έχει λάβει η Ισπανία είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτή τη στιγμή (η αναστολή) δεν είναι απαραίτητη και δεν συζητείται», δήλωσε ο ίδιος σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τους πρώτους 11 μήνες του χρόνου, 1.393 Σύροι ζήτησαν άσυλο στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Αλμπάρες δήλωσε επίσης ότι η Ισπανία σχεδιάζει να ενισχύσει το προσωπικό της στην πρεσβεία στη Δαμασκό τις επόμενες ημέρες και πιθανόν να αποστείλει ειδικό απεσταλμένο στη Συρία προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος με τις νέες αρχές, ενώ ελπίζει σε μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.