Νίκος Παπαθάνασης: Οι ευρωπαϊκοί πόροι µοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής

Η ∆ίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027, µε συνολικό προϋπολογισµό 1,63 δισ. ευρώ, αποτελεί το πρώτο εγκεκριµένο πρόγραµµα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αλλαγή του παραγωγικού µοντέλου σε περιοχές όπως η ∆υτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.

Στόχος του είναι η βιώσιµη ανάπτυξη, η δηµιουργία θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας, µέσω χρηµατοδότησης επενδυτικών σχεδίων µικρών και µεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, περιλαµβάνει δράσεις για κοινωνική ένταξη, ενεργειακή αναβάθµιση και στρατηγικά έργα καινοτοµίας.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, µιλάει στο ένθετο «CityHub» της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ λίγες µέρες µετά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιµακίου στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας και αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των κονδυλίων του Ταµείου ∆ίκαιης Μετάβασης.

Πως εξελίσσεται το Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση;
Το Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027, που αφορά το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης, αλλά και τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου και την Κρήτη, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,63 δις. ευρώ και υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς και βάσει των στόχων που έχουν τεθεί.
Στόχος αυτού του προγράμματος –που να υπογραμμίσω αποτελεί το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενεργοποιήθηκε στην πράξη, στις αρχές του 2023 – είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και εν γένει, η ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, ώστε οι συμπολίτες μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να επενδύσουν σε αυτόν.

Ύστερα από 24 μήνες υλοποίησης, έχει εξειδικευτεί περίπου το 69% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος, ήτοι περίπου 1.124 εκ. ευρώ, έχουν εκδοθεί 37 προσκλήσεις προϋπολογισμού περίπου 861 εκ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 52,9% του συνολικού προϋπολογισμού.

Άρα, υπάρχει ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα, έχουν κατατεθεί επενδυτικά σχέδια, για παράδειγμα στη Δυτική Μακεδονία…
Τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν τι συμβαίνει στην πράξη, διότι αυτό έχει σημασία με βάση τις δεσμεύσεις μας προς τους συμπολίτες μας, και όχι τι προβλέπεται «στα χαρτιά».
Στο σκέλος της ενίσχυσης και προώθησης της επιχειρηματικότητας- που είναι μια από τις πέντε βασικές προτεραιότητες του ΔΑΜ 2021-2027- πριν από λίγες μέρες, ανακοινώσαμε την έγκριση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα, έξι επενδυτικών σχεδίων από μεγάλες επιχειρήσεις και 676 επενδυτικών σχεδίων του καθεστώτος de minimis, από νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Τα έξι επενδυτικά σχέδια από μεγάλες επενδύσεις που ήδη εγκρίθηκαν, έχουν συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 136,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 67,9 εκατ. ευρώ θα είναι η επιχορήγηση που θα δοθεί από το Πρόγραμμα ΔΑΜ. Αντίστοιχα, τα 676 επενδυτικά σχέδια, που επίσης εγκρίθηκαν και υπάγονται στο καθεστώς de minimis, έχουν συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό περίπου 57,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 40,2 εκατ. ευρώ θα είναι η επιχορήγηση που θα δοθεί από το Πρόγραμμα ΔΑΜ.
Ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν από τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, ανέρχεται σε 1.685. Ενώ, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, αναμένεται και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των επενδυτικών σχεδίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των οποίων αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν επιπροσθέτως, άλλες 2.300 νέες θέσεις εργασίας.

Πότε αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων;
Η υλοποίηση των επενδύσεων που ανακοινώθηκαν θα ξεκινήσει από την αρχή της νέας χρονιάς. Όπως τόνισαν και οι ίδιοι οι επενδυτές, η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης ήταν ταχύτατη. Ενώ, νέα προγράμματα για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων και νέων υπό σύσταση μεγάλων, μικρών πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές όσο και σε νησιά της χώρας, πρόκειται να ανακοινωθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Θα μπορούσατε να μας πείτε κάτι περισσότερο;
Οι δράσεις που έρχονται να προστεθούν σε αυτές που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αφορούν στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεγαλόπολης. Επίσης, δρομολογούνται δράσεις για την ενίσχυση υφιστάμενων νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές που καλύπτει το «Επιχειρώ Πράσινα» του Προγράμματος, για νησιά κάτω από 3100 κατοίκους και για επενδυτικά σχέδια 20.000-150.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα υπάρξουν δράσεις για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, του ανανεώσιμου υδρογόνου και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης.

Τα ανωτέρω αφορούν μόνο στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς, παράλληλα, προγραμματίζονται δράσεις για ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, όπως και ένα πλέγμα αναβάθμισης κοινωνικών υπηρεσιών, εξατομικευμένες υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και μείωσης του κινδύνου της φτώχειας.

Στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος, υπάρχει προγραμματισμός και για τη Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση και την Ενδυνάμωση του Ανθρώπινου Κεφαλαίου, με ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 1000 ανέργων, πρώην εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Θα ήθελα επιπλέον, να τονίσω και τα έργα στρατηγικής σημασίας του Προγράμματος που είναι στη Ζώνη Καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία και τον Κόμβο Βιοικονομίας 360 στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης. Η Ζώνη Καινοτομίας περιλαμβάνει επιμέρους έργα όπως, για παράδειγμα, η δημιουργία αναγκαίων υποδομών, θερμοκοιτίδας, ερευνητικών εργαστηρίων και επιχειρηματικότητας, με δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αντίστοιχα έργα, με έμφαση στην αλυσίδα αξίας της βιοοικονομίας και της αγροδιατροφής περιλαμβάνει ο Κόμβος Βιοοικονομίας για την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, ο οποίος θα υλοποιηθεί με συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τα τοπικά Επιμελητήρια και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όλα αυτά, αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη του πως η ανάπτυξη μπορεί να έχει κοινωνικό πρόσημο, πως οι μεταρρυθμίσεις δεν αφορούν τους «λίγους», όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, πως τελικά, εξασφαλίζεται η διοχέτευση μέχρι το τελευταίο ευρώ που εξασφαλίσαμε, στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.