Ο Τζορτζ Τσούνης, πρέσβης στων ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλώντας χθες αργά το βράδυ στη «Μεγάλη Εικόνα» του Mega και τη Νίκη Λυμπεράκη είπε ότι σε λίγες εβδομάδες αποχωρεί από τη θέση του στην πρεσβεία αλλά όχι από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι θα είναι πάντα δίπλα στη χώρα μας και θα βοηθάει όπως μπορεί. «Φεύγω από τη θέση όχι από την Ελλάδα. Θα είμαι πάντα μαζί σας και ό,τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω θα το κάνω». Άλλωστε, όπως τονίζει και όπως καταδεικνύει ο τρόπος που μιλά για την χώρα και τους Έλληνες, οι δεσμοί του με την Ελλάδα είναι πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της θητείας του ενδυναμώθηκαν.

«Τα τρία καλύτερα χρόνια της ζωής μου»

Αναφερόμενος στην αποχώρησή του από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα είπε ότι τα χρόνια της θητείας του στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου».

«Μερικοί, το λένε γλυκόπικρα. Ηταν τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου. Ηταν μεγάλη τιμή, μεγάλη χαρά για μένα, σκέφτεσαι τώρα, η μητέρα μου και ο πατέρας μου φτωχά παιδιά από ένα μικρό χωριό, δεν είχαν ρεύμα δεν είχαν νερό ήρθαν στην Αμερική δεν ήξεραν τη γλώσσα δεν είχαν χρήματα και το παιδί τους τώρα βρίσκεται στην Ελλάδα σαν πρέσβης της. Αμερικής.

Είναι το αμερικανικό όνειρο; «Η μάνα μου λέει ότι ούτε σαν όνειρο το είδα, όμως για μένα όταν με ρώτησε ο πρόεδρος θέλω να σε στείλω ήξερα ότι αυτή θα ήταν η δουλειά που ήθελα. Να βοηθήσω την Αμερική, να βοηθήσω την Ελλάδα, και να φέρω τα δυο κράτη πιο κοντά…

Για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας και τα ελληνοτουρκικά

Ερωτώμενος για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είπε πως θα της χαρακτήριζε εξαιρετικές, ενώ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο είναι ήρεμη τώρα, και είναι καλύτερα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία. Προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με διπλωματικά μέσα γιατί η εναλλακτική είναι αδιανόητη, όπως είπε.

Αν όχι επίλυση, εκτόνωση στα ελληνοτουρκικά

Ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά εκτίμησε ότι όσο δεν μπορούν να επιλυθούν μπορούν να εκτονωθούν, και χαρακτήρισε σημαντική προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών την σταθερότητα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις σχέσεις με την Ελλάδα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ, και είπε ότι τα τελευταία 15 χρόνια τα πράγματα ήταν καλά, και οι σχέσεις ήταν καλύτερες μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Ο κ. Τσούνης χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν οι αξίες που σέβονται οι ΗΠΑ, όπως η δημοκρατία.

Ο Γιώργος Τσούνης για την οικογένειά του

Αναφερόμενος στην θητεία του στη χώρα μας είπε ότι δεν υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ενώ σημείωσε πως η πρώτη συμβουλή που δέχθηκε ως πρέσβης ήταν «πρέπει να είναι «κουμπωμένος»» γιατί δεν είναι επαγγελματίας διπλωμάτης. Μιλώντας σε προσωπικό τόνο αναφέρθηκε στην οικογένειά του, στο πατρικό του σπίτι στην Ορεινή Ναυπακτία, ενώ μίλησε με μεγάλη συγκίνηση για τον πατέρα του που έχασε πριν πολλά χρόνια.

Η Ελλάδα «φάρος ευκαιριών»

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή που γνωρίζει, όπως είπε, από τον κόσμο όταν κάνει επισκέψεις σε διάφορα μέρη της χώρας και στην Αθήνα.

«Οταν γεννήθηκα ο πατέρας μου ήταν σερβιτόρος, μεγάλωσα στο εστιατόριο του πατέρα μου στη Νέα Υόρκη, αγαπάω τους ανθρώπους, πηγαίνω και τους χαιρετάω όλους και τα Σαββατοκύριακα περπατάω παντού». «Πηγαίνω από την πρεσβεία, κάτω Σύνταγμα, Ερμού, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Πλάκα…». Στο ερώτημα εάν τον σταματούν στον δρόμο, απαντά «ναι πάντοτε, είναι μέρα που παίρνω 200, 300, 400 σέλφις.

»Για μένα είναι η μεγαλύτερη χαρά μου να ‘ρθει κάποιος στο τραπέζι μου, πάντοτε σηκώνομαι διότι το έμαθα από τον καλύτερο φίλο μου ποτέ δεν πρέπει να χαιρετάς κάποιον ενώ κάθεσαι, σηκώνομαι, τον χαιρετάω και θέλω να μάθω τη ζωή του, θέλω να μάθω τι σκέφτεται τι μπορούμε να κάνουμε, για την Αμερική για την Ελλάδα, να κάνουμε τις δυο χώρες περιοχές ευκαιριών και πιθανοτήτων».

Σας χαιρετάνε επειδή έχετε ελληνική καταγωγή ή επειδή είστε ένας πολύ ανοιχτός άνθρωπος; «Δεν ξέρω, λίγο από τα δύο, όταν έρχεται κάποιος και μου λέει είσαι ο πρέσβης δίνω ένα χαμόγελο, θέλω να γνωρίσω τα παιδιά του, θέλω να μάθω ποια είναι η καταγωγή του, από που ήρθε, τι κάνει;», απαντά.

Επιπροσθέτως σχολίασε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι «φάρος ευκαιριών» όπως οι ΗΠΑ και τα παιδιά να έχουν ευκαιρίες, ώστε να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης»

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία τον χαρακτήρισε «ολοσχερή τραγωδία», αλλά επισήμανε ότι όσο τραγική κι αν είναι η κατάσταση, θα ήταν χειρότερη εάν ο πόλεμος εξαπλωνόταν.

Περήφανος για την Ελλάδα

Δήλωσε περήφανος για την Ελλάδα που ενώ πριν από 12 χρόνια ήταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως είπε, σήμερα άλλαξε, βγήκε από αυτή την κατάσταση ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα με τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ευρωζώνη και τα πάει πολύ καλά. Τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας και είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικά πανεπιστήμια να έρθουν στην Ελλάδα.

Να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Επίσης ερωτώμενος για τα γλυπτά του Παρθενώνα, ανέφερε ότι πρέπει να επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους τα αρχαία αντικείμενα. Τέλος, εκθείασε τις ομορφιές της χώρας μας, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις περιοχές που επισκέφθηκε τόσο σε θάλασσα όσο και σε βουνό, είπε ότι δεν ξεχνά τις ρίζες του, και ανέφερε ότι το αγαπημένο του φαγητό είναι η ψαρόσουπα.