ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά: Είναι δυνατή η σύγκλιση των δύο κομμάτων;

Πόσο εύκολο είναι να ενταχθούν εκ νέου στο ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά αφού διαχώρισαν πολιτικά τη θέση τους από τον Στέφανο Κασσελάκη όταν αυτοί που τώρα τους θέλουν πίσω ήταν πολέμιοι τους πριν ένα χρόνο;

Επιστρέφει ή όχι η Νέα Αριστερά στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία; Μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμμαχήσει τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο; Δύναται να αφήσουν πίσω τα μίση και πάθη του παρελθόντος; Πόσο εύκολο είναι να ενταχθούν εκ νέου στο ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που είχαν διαχωρίσει πολιτικά πέρυσι τη θέση τους με τον Στέφανο Κασσελάκη όταν αυτοί που τώρα τους θέλουν πίσω ήταν πολέμιοι τους πριν ένα χρόνο;

Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που πλανώνται στον ευρύτερο χώρο και αναπόφευκτα έρχονται με ένταση στο προσκήνιο κυρίως για τρεις λόγους: α) Μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το προσκλητήριο του για επιστροφές στελεχών. β) από την έξυπνη κίνηση στρατηγικά να προταθεί από τη Νέα Αριστερά, όπως καθαρά το έθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και γ) από την επιθυμία πολλών μικρομεσαίων στελεχών να βρεθούν και πάλι μαζί πρόσωπα από τη Νέα Αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια πολιτική στέγη όπως συνέβαινε εδώ και χρόνια.

Προς επανάκτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Ο κατακερματισμός δεν βοηθάει τον ευρύτερο χώρο και το ξέρουν καλά, ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ που απώλεσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και την συμπόρευση με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. Μια επιστροφή βουλευτών ή έστω κάποιας μορφή συμμαχία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα τους έδινε αυτό που είχαν: τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ότι αυτό σημαίνει.

Είναι δυνατή η ζεύξη Νέας Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ;

Μπορεί να γίνει αυτό άμεσα; Μπορεί να συμφωνηθεί επιστροφή χωρίς εγγυήσεις για τη Νέα Αριστερά που έχει πλέον αυτόνομη πορεία, έστησε οργανώσεις σε όλη την επικράτεια, έκανε συνέδριο, εξέλεξε πρόεδρο, γραμματέα, Κεντρική Επιτροπή και όργανα; Μπορεί να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι σε τόσο σύντομο πολιτικά χρόνο όταν πέρυσι τους ζητούσαν να επιστρέψουν τις έδρες πίσω, χαρακτηρίζονταν ως αποστάτες και κατηγορούνταν πως άφησαν το κόμμα σε μια δύσκολη στιγμή από τα πρόσωπα που στήριξαν παρασκηνιακά τον Στ. Κασσελάκη; Εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση με βάση το ρεπορτάζ του Βήματος και αρκετές συνομιλίες με πρόσωπα που επηρεάζουν καταστάσεις.

Επιστροφή ή συνεργασία;

Εξάλλου η επιστροφή του Ανδρέα Νεφελούδη την ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο με την αναφορά πως τέλειωσε η εποχή της τοξικότητας έφερε αισιοδοξία στο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι. Ναι, αυτό ίσως γίνει σε επίπεδο μικρομεσαίων στελεχών, όπου ο της υπάρχει κινητικότητα και μάλιστα κυοφορείται και κείμενο με υπογραφές για την ανάγκη να υπάρξει αν όχι επιστροφή τουλάχιστον συνεργασία.

Ακόμα και η επιστροφή και η ενεργοποίηση και πάλι του Διονύση Τεμπονέρα, που δεν είχε πάει στη Νέα Αριστερά αλλά συνομιλούσε μαζί της, διαμορφώνει κλίμα που βοηθάει τις συνθέσεις. Θα γίνει; Πάντα υπό τις σημερινές συνθήκες θεωρείται σε δύσκολη εξίσωση, όχι πρωτοβάθμια αλλά πολυπαραγοντική, για να λυθεί.

Τρεις απόψεις στη Νέα Αριστερά

Βαρύνουσα σημασία έχει η άποψη των έμπειρων και επωνύμων στελεχών της Νέας Αριστεράς που θέλουν να το παλέψουν μόνοι τους για την ώρα και θα δουν. Η συζήτηση αυτή δεν είναι της παρούσης λένε, αν και στο εσωτερικό της υπάρχουν τρεις απόψεις: το κάθετο όχι, το ναι σε πιο χαλαρούς ρυθμούς και το ναι αλλά συνεργασία για κοινές πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά έως εκεί. Πχ η περίπτωση Ράμμου μπορεί να τους φέρει πιο κοντά αλλά που θα φθάσει αυτή η επαναπροσέγγιση; Και μάλιστα όταν έχουν ακουστεί πολλά τοξικά και αρνητικά για τους νεώτερους υπουργούς των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα που εφάρμοσαν το μνημόνιο και ήταν από τους πρωταγωνιστές της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και όχι προφανώς οι υπεύθυνοι της συντριπτικής ήττας του 2023 για την οποία έχουν ευθύνη όλοι.

Μακρύς ο δρόμος

Το σίγουρο είναι ότι και στη σκιά της πρότασης του Σ. Φάμελλου για τη συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν πιο εντατικά με στόχο να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κανονικότητα.
Υπάρχει δρόμος μακρύς και σε αυτές τις συζητήσεις έχει βαρύνουσα αξία η άποψη του Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. δεν ήθελε να φύγουν αλλά να μείνουν και να αναμετρηθούν με τον Στ. Κασσελάκη) με τον οποίο πολλοί της Νέας Αριστεράς έχουν μήνες να μιλήσουν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.