Συνάντηση με τους διεθνούς φήμης Έλληνες καθηγητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη και Μιχάλη Τριανταφύλλου, είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, κατά την επίσκεψή του στα εργαστήριά τους στο ΜΙΤ στη Βοστώνη.
Ο Ερωτόκριτης Κατσαβουνίδης είναι κορυφαίος αστροφυσικός, ερευνητής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου ΜΙΤ και μέλος της ομάδας που πήρε το νόμπελ φυσικής το 2017 για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, όπως αυτά προβλέφθηκαν από την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας που είχε διατυπώσει ο Αλμπερτ Αϊνστάιν προ 100 ετών. Όραμα και στόχος του κ. Κατσαβουνίδη είναι η ίδρυση και λειτουργία στην πατρίδα του ενός Ελληνικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Ο Μιχάλης Τριανταφύλλου είναι στο ΜΙΤ Διευθυντής του Κέντρου Ωκεανομηχανικής στον Τομέα Μηχανολογίας. Θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης βιομιμητικής, καθώς ανέπτυξε υποθαλάσσια ρομπότ, που βασίζονται και μιμούνται την κίνηση και τη συμπεριφορά των ψαριών και χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση από κοπάδια ψαριών και εστιών μόλυνσης μέχρι αρχαίων ναυαγίων.
Επιστημονική Διπλωματία-Στήριξη ελληνικών εδρών-Δίκτυο Ελληνικής Καινοτομίας
Η επίσκεψη στο MIT ήταν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος συναντήσεων με διακεκριμένους Έλληνες ερευνητές που πραγματοποίησε ο κ. Κώτσηρας στις ΗΠΑ και η οποία σηματοδοτεί μια στοχευμένη προσέγγιση της επιστημονικής Διασποράς, όπως προβλέπεται και στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τα πανεπιστήμια Yale, Brown, Harvard και MIT και συναντήθηκε με τους επικεφαλής ελληνικών εδρών και διακεκριμένους Έλληνες ερευνητές.
Στο πλαίσιο διερεύνησης τρόπων αξιοποίησης της επιστημονικής διασποράς της Ελλάδας, ο κ. Κώτσηρας είχε συναντήσεις με τους καθηγητές Πέτρο Κουμουτσάκο και Ευθύμιο Καξίρα, ιδρυτικά μέλη, από κοινού με τον καθηγητή Μιχάλη Τριανταφύλλου του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών (HIAS-Hellenic Institute of Advanced Studies). Το HIAS συνασπίζει κορυφαίους επιστήμονες της Διασποράς, αποσκοπώντας στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και στη δημιουργία γεφυρών ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ ξένων και ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε, τέλος, συναντήσεις με Έλληνες ερευνητές και εκπροσώπους startups, ιδίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της βιωσιμότητας, συμμετέχοντας και μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας (HIN-Hellenic Innovation network).
Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η προσέλκυση και η αξιοποίηση αυτού του ανεκτίμητου ανθρώπινου δυναμικού ερευνητών και επιχειρηματιών. Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς. Μέσω της συνεργασίας με την επιστημονική Διασπορά η ελληνική έρευνα και καινοτομία μπορεί να κάνει άλματα.