Με το κλίμα εκ νέου τεταμένο για τις τραπεζικές προμήθειες μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζικών διοικήσεων, ξεκινά αύριο η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2025, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προαναγγείλει τη λήψη μέτρων υπέρ των καταναλωτών σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκτιμάται ότι το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού.

Μένει να φανεί εάν οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε οικειοθελείς μειώσεις των χρεώσεων που επιβάλλουν στους πελάτες τους σε βασικές συναλλαγές ή εάν θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπήρξε επαφή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με CEOs συστημικών ομίλων, χωρίς ωστόσο να βρεθεί προς το παρόν κοινός τόπος για το θέμα.

Ο αντίλογος

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι μετά τις μειώσεις που εφάρμοσαν στις προμήθειες τους προηγούμενους μήνες, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα με πολύ χαμηλό κόστος να εκτελούν όλες τις συναλλαγές τους.

Συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα μέσω πακέτων με συνδρομή από 0,6 ευρώ κάθε μήνα, να πληρώνουν λογαριασμούς και να μεταφέρουν χρήματα ανέξοδα.

Η κυβέρνηση ωστόσο πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των τιμολογίων τους, η οποία θα καλύπτει όχι μόνο τους τακτικούς χρήστες των τραπεζικών υπηρεσιών, αλλά και τους περιστασιακούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκτέλεση διατραπεζικού εμβάσματος, η οποία συνολικά σήμερα κοστίζει τουλάχιστον 3 ευρώ, επιβαρύνοντας τόσο τον αποστολέα, όσο και τον παραλήπτη, εφόσον δεν έχουν ενεργοποιημένο κάποιο συνδρομητικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εφαρμόζεται προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι μετά τις μειώσεις που εφάρμοσαν στις προμήθειες τους προηγούμενους μήνες, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα με πολύ χαμηλό κόστος να εκτελούν όλες τις συναλλαγές τους.

Τα καταθετικά επιτόκια

Κριτική ασκείται από την κυβέρνηση και για τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις. Στα περισσότερα προϊόντα ανοιχτής ζήτησης οι αποδόσεις είναι ουσιαστικά μηδενικές, ενώ στους ετήσιους λογαριασμούς προθεσμίας για ποσά έως και 100.000 ευρώ στους συστημικούς ομίλους δεν ξεπερνούν το 1,5%.

Τα σχετικά επιτόκια μειώθηκαν από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της εν εξελίξει χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ωστόσο λένε πως δεν είχαν ακολουθήσει την ανοδική πορεία των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ από τα μέσα του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από τις τράπεζες οι αναπόφευκτες περικοπές, καθώς η Ευρωτράπεζα θα μειώνει το κόστος του χρήματος, να καθυστερήσουν.

Εάν γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση θα υπάρξει επιβάρυνση στα αποτελέσματα των τραπεζών, καθώς τα επιχειρησιακά τους πλάνα στηρίζονται και στην ελάφρυνση των εξόδων για τόκους που πληρώνουν στους καταθέτες ως αντιστάθμισμα στις αναμενόμενες απώλειες από το χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων.

Η πιστωτική επέκταση

Παράλληλα, οι κυβερνητικές συστάσεις για το άνοιγμα της κάνουλας των δανείων είναι συνεχείς.

Από τις τράπεζες απαντούν ότι αυτό αποτελεί βασική πτυχή των σχεδίων τους, σημειώνοντας όμως πως οι επιδόσεις τους δεν εξαρτώνται από την προσφορά, αλλά από τη ζήτηση για χρηματοδοτήσεις.

Κι αυτό διότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή υπερβάλλουσα ρευστότητα, που καλούνται να αξιοποιήσουν για την παραγωγή οργανικής κερδοφορίας.

Ευελπιστούν δε πως με την επικείμενη μείωση των επιτοκίων και το λανσάρισμα φθηνότερων προγραμμάτων σε όλες τις κατηγορίες πίστης το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά.

Σημειώνουν πάντως πως οι χορηγήσεις θα συνεχίσουν να δίνονται στη βάση των βασικών τραπεζικών κριτηρίων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος δημιουργίας μίας νέας γενιάς επισφαλειών.

Όπως τονίζουν η εξυγίανση των ισολογισμών τους ουσιαστικά ολοκληρώθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο, ενώ λειτουργούν υπό το άγρυπνο βλέμμα του επόπτη.

Τα σχετικά επιτόκια μειώθηκαν από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της εν εξελίξει χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Η φθηνή στέγη

Ένα ακόμη ζήτημα που έθιξε ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο κυριακάτικο μήνυμά του στους πολίτες σχετίζεται με το στοκ των ακινήτων που έχουν αποκτήσει οι τράπεζες μέσω των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια.

Υπολογίζεται ότι περί τις 20.000 κατοικίες βρίσκονται στα βιβλία τους και θα μπορούσαν να αποσυμπιέσουν την κατάσταση στην κτηματαγορά, εάν διατεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα προς πώληση.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στη διαδικασία επιστροφής τους στην οικονομία οφείλεται στις χρονοβόρες διαδικασίες τακτοποίησής τους.

Πράγματι, απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να καθαρίσει ένα ακίνητο. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί να υπάρξει ένα σχετικό bypass, ώστε να τακτοποιείται στην πορεία μετά τη μεταβίβασή του.

Δεν είναι σαφές ακόμη αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η παροχή της συγκεκριμένης διευκόλυνσης. Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις για την επιβάρυνση των συγκεκριμένων ακινήτων με ΕΝΦΙΑ, που θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη διατήρηση τους από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εξάλλου, σε αυτές τις συναλλαγές οι πιστωτές επιχειρούν οι τιμές πώλησης να είναι υψηλότερες από τις αξίες, στις οποίες τα συγκεκριμένα ακίνητα αποτυπώνονται στο ενεργητικό τους, ώστε να μην καταγράψουν ζημιές.

Ενδεχομένως λοιπόν, κάποιες πωλήσεις να καθυστερούν για αυτό το λόγο.