Στο μεγαλύτερο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της χώρας, το Εφετείο της Αθήνας, όπου καθημερινά κυκλοφορούν τρεις με πέντε χιλιάδες άτομα, πολίτες, δικηγόροι, δικαστές και υπάλληλοι, έγινε άσκηση πυρασφάλειας μετά από 25 χρόνια, από τότε που το δικαστήριο λειτουργεί.

Με πρωτοβουλία της Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης  του Εφετείου της Αθήνας ,με  επικεφαλής την πρόεδρο εφετών Σοφία Λιγνού και μέλη του εφέτες Δημήτρη Κοντόπουλο και Κώστα Σαργιώτη, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από δράσεις και ενέργειες για τη βελτίωση της ασφάλειας του κτιρίου, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, εμφανίζει πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας.

Στην άσκηση πυρασφάλειας που περιλαμβάνεται στις σχεδιαζόμενες δράσεις για την ασφάλεια στο Εφετείο, μετείχε ειδική ομάδα από δικαστικούς υπαλλήλους, μέλη της δικαστικής αστυνομίας που έχουν την ευθύνη για τις δικαστικές αίθουσες, αλλά πρωτίστως και στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μεσημερτσή, αντιπύραρχο, ο οποίος έχει αναλάβει και την εκπαίδευση των υπαλλήλων.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην Ελλάδα η δεύτερη αιτία βίαιου θανάτου εν καιρώ ειρήνης  είναι η πυρκαγιά , για να καταδείξει πόσο αναγκαίο είναι σε μια δημόσια υπηρεσίας, όπως το εφετείο της Αθήνας, να υπάρχει η αναγκαία πυροπροστασία αλλά και η γνώση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενοι κινδύνου πυρκαγιάς σε ένα κτιριακό συγκρότημα σχεδόν κλειστό, όπου κυκλοφορούν χιλιάδες πολίτες κάθε ημέρα.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής τόνισες επίσης ότι το θερμικό φορτίο στο Εφετείο της Αθήνας είναι μεγάλο λόγο του τεράστιου όγκου των δικογραφιών και του αρχείου του δικαστηρίου.
Κλείνοντας, ωστόσο επισήμανε ότι το Εφετείο, ο Άρειος Πάγος μαζί με τον Πύργο των Αθηνών και τον Πύργο του Πειραιά είναι από τα καλύτερα κτίρια με αντισεισμική αντοχή και προστασία.