Εντυπωσιακή ρώσικη σαλάτα σε φόρμα

Ένα εορταστικό ορεκτικό που θα κάνει εντύπωση.

Εντυπωσιακή ρώσικη σαλάτα σε φόρμα

Ένα εορταστικό ορεκτικό που θα κάνει εντύπωση.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

40λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4-6 μερίδες

  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 3 καρότα
  • 200 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • 4 αβγά
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
    (το πράσινο μέρος) ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 7-8 μικρά (ή 4 μεγάλα)
    αγγουράκια τουρσί
  • 5-6 κλωναράκια μαϊντανό
    ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 φύλλα ζελατίνη

Για τη μαγιονέζα

  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 2½ φλιτζ. σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένo νερό την πατάτα και τα καρότα, φροντίζοντας να τηρήσουμε το διαφορετικό χρόνο που χρειάζεται το καθένα. Προσέχουμε να μη λιώσουν, αλλά να γίνουν al dente. Τα ψιλοκόβουμε σε κυβάκια.

     

     

     

     

     

     

     

  2. Ζεματίζουμε σε νερό που βράζει με αλάτι τον αρακά για 2 λεπτά και τον στραγγίζουμε. Κόβουμε τα αγγουράκια σε μικρούς κύβους. Βράζουμε σφιχτά  τα αβγά και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε.

  3. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα κυβάκια των λαχανικών, τον αρακά, τα ψιλοκομμένα αβγά, το κρεμμυδάκι, τα αγγουράκια, την κάπαρη κομμένη στα δύο, το μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι.

  4. Χτυπάμε με το μίξερ τον κρόκο, με το λεμόνι, το ξίδι, τη μουστάρδα και λίγο αλάτι και, μόλις ομογενοποιηθούν, δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ενσωματώνουμε το σπορέλαιο ρίχνοντάς το σε συνεχή λεπτή ροή (σαν κλωστή), μέχρι να πήξει η μαγιονέζα. Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

  5. Μουλιάζουμε σε ένα μπρίκι και σε 3 κ.σ. κρύο νερό τη ζελατίνη. Τη μεταφέρουμε για μισό λεπτό στη φωτιά και τη ζεσταίνουμε ελάχιστα ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.

  6. Την αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία της και με γρήγορες κινήσεις την ενσωματώνουμε στη μαγιονέζα. Ρίχνουμε τη μαγιονέζα στο μπολ με τα υλικά της σαλάτας και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να μη διαλυθούν τα λαχανικά και το αβγό.

  7. Επενδύουμε με μεμβράνη κουζίνας το εσωτερικό μιας φόρμας για κέικ ή οποιοδήποτε μπολ μάς αρέσει και αδειάζουμε μέσα τη σαλάτα. Ισιώνουμε την επιφάνειά της και την καλύπτουμε με μεμβράνη.

  8. Αφήνουμε τη ρώσικη σαλάτα για 3-4 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει και την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα κατά το σερβίρισμα.

Μικρά Μυστικά

Το καλό με αυτήν τη σαλάτα είναι ότι μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και άλλα υλικά της αρεσκείας μας, όπως ψιλοκομμένες ελιές, ξερό κρεμμύδι ή κυβάκια ζαμπόν.

Απόρρητο