Επιβεβαίωσε η Μόσχα πως έχει δοθεί στον ανατραπέντα πρόεδρο της Συρίας Mπασάρ αλ Άσαντ άσυλο στη Ρωσία, λέγοντας πως η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και πως δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο. «Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς τον αρχηγό του κράτους. Ήταν δική του απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Απαντώντας στη συνέχεια, σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον Σύρο πρώην πλέον ομόλογό του, ο Πεσκόφ δήλωσε πως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο προς το παρόν στον επίσημο προγραμματισμό του Κρεμλίνου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο εκπρόσωπος της προεδρίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την παρουσία του Άσαντ στη Ρωσία, λέγοντας πως «δεν έχω τίποτα να σας πω σχετικά με το πού βρίσκεται ο πρόεδρος Άσαντ».

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν χθες βράδυ, επικαλούμενα πηγή του Κρεμλίνου, πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμμαχος της Ρωσίας και η οικογένειά του βρίσκονται στη Μόσχα, καθώς η Ρωσία τους παρείχε άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού εγκατέλειψαν τη Συρία μετά την ξαφνική επίθεση ανταρτικών οργανώσεων υπό την ηγεσία τζιχαντιστών.

Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, απεσταλμένος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, επιβεβαίωσε αργότερα τις αναφορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σύρος πρόεδρος  παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα, παραδίδοντας οδηγίες για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Πάντως, η Μόσχα τόνισε ότι δεν εμπλέκεται στην απόφαση αυτή του Άσαντ.

Το μέλλον των συρορωσικών σχέσεων

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει ζητήσει για σήμερα Δευτέρα μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, κεκλεισμένων των θυρών. «Το βάθος και οι επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητές», έγραψε στο Telegram ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, «όλος ο κόσμος εξεπλάγη με αυτό που συνέβη» στη Συρία. «Εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση», υπογράμμισε.

Η Ρωσία, που επενέβαινε στρατιωτικά στη Συρία από το 2015, σε υποστήριξη του Μπασάρ αλ Άσαντ, περιμένει μια «πολύ δύσκολη περίοδο, που συνδέεται με την αστάθεια» στη χώρα αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ. Στο πλαίσιο αυτό, «είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε έναν διάλογο με όλες τις χώρες» της περιοχής, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως η Ρωσία έχει «ισχυρή πρόθεση να το κάνει».

Ευρύτερα, ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο βλέπει μια κατάσταση διεθνούς αναταραχής με υψηλή προοπτική για σύγκρουση: «Βλέπουμε την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, βλέπουμε πολλές αντιφατικές δηλώσεις σε αυτό τον τομέα, βλέπουμε μια αυξανόμενη προοπτική σύγκρουσης σε άλλες περιοχές, μπορούμε να πούμε πως η Μέση Ανατολή φλέγεται».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στο μεταξύ, δήλωσε ότι το μέλλον της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμειμίμ στην επαρχία της Λαττάκεια και της ναυτικής εγκατάστασης της Ταρτούς στην ακτή θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων με τους νέους κυβερνήτες της Συρίας. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Interfax μετέδιδε δήλωση ανώτερου Ρώσου βουλευτή, σύμφωνα με την οποία, η ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία είναι πλήρως εγγυημένη. Προειδοποίησε εξάλλου ότι η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά, αν δεχθούν επίθεση οι βάσεις της στη Συρία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον των βάσεων, ο  Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «είναι πρόωρο ακόμη να μιλήσουμε για αυτό» και πρόσθεσε : «Βέβαια, γίνονται τα πάντα που χρειάζονται τώρα και ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με εκείνους που μπορούν να ασχοληθούν με την ασφάλεια. Και, βέβαια, οι στρατιωτικοί μας λαμβάνουν επίσης όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Οι εγκαταστάσεις στην Ταρτούς είναι ο μοναδικός κόμβος επισκευών και ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη Μεσόγειο, και η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει τη Συρία ως σταθμό ανάπαυσης για τους εξωτερικούς συνεργάτες του στρατού της προς και από την Αφρική.

Η σημαία των ανταρτών στην πρεσβεία της Συρίας στη Μόσχα

Στην πρεσβεία της Συρίας στη Μόσχα πάντως, υψώθηκε σήμερα η σημαία της συριακής αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε δημοσιογράφος του AFP που βρισκόταν στο σημείο. Μια ομάδα ανδρών ύψωσε τη σημαία με τα τρία κόκκινα αστέρια, επεσήμανε, πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε και αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. «Η πρεσβεία είναι ανοικτή και λειτουργεί κανονικά υπό τη νέα σημαία», δήλωσε πηγή από την πρεσβεία στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS. Η συμβολική αυτή ενέργεια έγινε αφού, σύμφωνα με κρατικά ρωσικά μέσα, τα οποία επικαλέστηκαν πηγή στο Κρεμλίνο, ο Σύρος πρόεδρος και η οικογένειά του αναζήτησαν καταφύγιο στη Μόσχα.

Στις 27 Νοεμβρίου, μονάδες της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση στις θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ. Μέχρι το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, οι αντίπαλοι του ανατραπέντα πλέον προέδρου είχαν καταλάβει αρκετές μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Χαλέπι, η Χάμα, η Ντέιρ εζ-Ζορ, η Ντάραα και η Χομς. Στις 8 Δεκεμβρίου εισήλθαν στη Δαμασκό και ο στρατός αποσύρθηκε από τη συριακή πρωτεύουσα.