Η ευφορία για την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το σιιτικό τόξο που ξεκινούσε από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, περνούσε από τη Συρία και το Ιράκ και κατέληγε στο Ιράν έχει πλέον “σπάσει” και η Συρία δεν θα μπορεί να διευκολύνει την τροφοδοσία της Χεζμπολάχ με ιρανικά όπλα. Το μέλλον των δύο ρωσικών βάσεων στη χώρα, της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς και της αεροπορικής στη Λατάκια, είναι αμφίβολο. Θα δεχτούν όσοι πάρουν την εξουσία στη Συρία να έρθουν σε κάποιου είδους συμφωνία με τους Ρώσους ή θα τους πετάξουν έξω;
Το ερωτηματικό Ιράν
Το Ιράν, η άλλη δύναμη που στήριζε το καθεστώς Άσαντ, αποτελεί ακόμη πιο κρίσιμο ερωτηματικό: θα θελήσει να επιχειρήσει προσέγγιση με τις ΗΠΑ αφού τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στην περιοχή το έχουν αποδυναμώσει; Ή η Τεχεράνη καταλήξει ότι είναι μάταιη κάθε προσπάθεια συνεννόησης με την Ουάσιγκτον, όπου σε λίγες εβδομάδες θα πάρει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, και θα στραφεί πιο δυναμικά στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας;
Οι αντάρτες στη διοίκηση της Συρίας
Ένα άλλο ερωτηματικό είναι πώς θα διοικήσουν τη Συρία οι αντάρτες που ανέτρεψαν εντυπωσιακά γρήγορα τον Άσαντ. Η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, που προέκυψε από την Αλ Κάιντα αν και τα τελευταία χρόνια πήρε αποστάσεις από αυτή, έχει τζιχαντιστικό παρελθόν και ισλαμιστική φύση τα οποία δεν αφήνουν περιθώριο για πολλή αισιοδοξία. Ο ηγέτης της, Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, προσπαθεί τελευταίως να αλλάξει το προφίλ του – ακόμα και στην αμερικανική τηλεόραση έδωσε συνέντευξη φορώντας δυτικά ρούχα -, αλλά πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις του.
Το ισλαμικό κράτος
Ένα άλλο ερωτηματικό είναι μήπως στο κενό εξουσίας που θα δημιουργηθεί στη Συρία, θα βρει ευκαιρία να ανακάμψει το Ισλαμικό Κράτος. Η Ουάσιγκτον θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, γι’ αυτό βομβάρδισε στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία τις τελευταίες ώρες.
Οι σκέψεις Μπάιντεν
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει αν πρέπει ή όχι να μιλήσει με τον αλ-Τζολάνι του οποίου την οργάνωση χαρακτηρίζει τρομοκρατική το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο, η Ουάσιγκτον έχει στείλει μηνύματα στην οργάνωση μέσω της Τουρκίας για να μην συμπεριληφθεί το Ισλαμικό Κράτος στη διακυβέρνηση της Συρίας και έχει λάβει θετική απάντηση.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Η Τουρκία, που έχει υποστηρίξει διάφορες αντιπολιτευτικές ομάδες στη Συρία, περιλαμβανομένης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, έχει πάντα ως στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων από την οποία θα αποκλειστούν οι Κούρδοι. Το κενό εξουσίας στη Συρία μπορεί να το εκμεταλλευτεί η Άγκυρα για να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα, ιδίως όσον αφορά τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, που είναι όμως σύμμαχοι των Αμερικανών και αυτό μπορεί να αποτελέσει αγκάθι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Η επόμενη ημέρα
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτηματικά, που μόνο με τον χρόνο θα φανούν, θα δείξουν αν η χθεσινή ανατροπή του Άσαντ θα αποτελέσει την αρχή για την ανοικοδόμηση μιας πιο ελεύθερης Συρίας ή αν η χώρα θα βυθιστεί στο χάος, όπως η Λιβύη μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.