Η Νέα Αριστερά συντηρεί στην επικαιρότητα το -συμβολικό αλλά καθόλα ουσιαστικό και θεσμικό- ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που αντέδρασε στην επιστολή του Αλέξη Χαρίτση για διάλογο της προοδευτικής αντιπολίτευσης επί της υποψηφιότητας του κ. Χρήστου Ράμμου.
Από το προεδρικό γραφείο της Κουμουνδούρου επισημάνθηκε πως «ο Σωκράτης Φάμελλος ανέπτυξε στην Κεντρική Επιτροπή αναλυτικά τη θέση μας για το ζήτημα της εκλογής του νέου ΠτΔ» κι επειδή «τώρα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η κορυφαία -κοινοβουλευτικά και πολιτικά- συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025» όποια εξέλιξη πρέπει να μεταφερθεί το επόμενο διάστημα.
Όπως άλλωστε ειπώθηκε από συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα «θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα, μετά τον προϋπολογισμό, τα συλλογικά μας όργανα για αυτό το ζήτημα» και κατόπιν «θα απαντήσουμε και στο αίτημα Χαρίτση».
Είναι αυτή η τακτική που εξ αρχής επιθυμεί να εφαρμόσει ο Σωκρ. Φάμελλος επί της θητείας του στην προεδρία του κόμματος, καθώς τέτοιες θεμελιώδεις αποφάσεις απαιτούν εσωκομματική σύγκληση και πλειοψηφική έγκριση.
Φρόντισαν πάντως από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου να διευκρινίσουν ότι «βεβαίως και δεν είμαστε αρνητικοί στον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις». Απλώς, όπως κατέληγαν οι ίδιες πηγές, «όλα πρέπει να γίνουν στην κατάλληλη ώρα».
Τι είχε πει ο Σωκράτης Φάμελλος στην ΚΕ
Στην ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου ο κ. Φάμελλος είχε πει επί του θέματος: «Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να γίνει με επικοινωνιακούς όρους. Η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αντανακλά την έκφραση των συνταγματικών προβλέψεων και να υπερασπίζεται το κράτος δικαίου και το ύψιστο αγαθό της δημοκρατίας.
Η επιλογή αυτή δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός κόμματος. Και δεν πρέπει να αξιοποιηθεί το νέο όριο των 151 ψήφων για να έχουμε μια κομματική επιλογή που δεν αντιστοιχεί και στη συναίνεση που είχε επιτευχθεί στις προηγούμενες επιλογές Προέδρου της Δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε μια διευρυμένη αποδοχή και προφανώς ένα πρόσωπο που να αντανακλά και να μπορεί να εκφράζει το κύρος και την αξιοπιστία αυτής της θέσης.
Εμείς με αυτούς τους κανόνες θα κάνουμε τη συζήτηση. Μια θεσμική συζήτηση που θα τη σεβαστούμε, όπως και τον ρόλο και τη θέση. Και η συζήτηση αυτή θα γίνει την ώρα που πρέπει, αφού πρώτα εμείς το συζητήσουμε συλλογικά στα όργανα μας και όχι με πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν και άλλα ελλείμματα σε αυτή τη συζήτηση».