Τη στήριξή του στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας πριν από 7,5 χρόνια και στη βάση του πλαισίου του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη ότι η αποσταθεροποίηση στην περιοχή επιβάλλει τη στενότερη δυνατή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για την υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, όπως και την κινητοποίηση της ΕΕ προκειμένου να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση και τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το κυπριακό.
Φάμελλος για το Κυπριακό: «Δεν μπορούμε να καθυστερούμε»
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε στα Μέσα Ενημέρωσης για το περιεχόμενο της κουβέντας του με τον Κύπριο πρόεδρο.
«Ήταν ουσιαστική πολιτική επιλογή αλλά και υποχρέωση η πρώτη μου συνάντηση και η πρώτη μου επίσκεψη μετά την ανάληψη της θέσης του Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να ήταν στην Κύπρο. Κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα και θεωρώ ότι για μας ήταν υποχρέωση, καθώς κλείνουμε και τα πενήντα χρόνια από το έγκλημα της παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.
Η συζήτηση αφορούσε όλα τα ζητήματα της συνεργασίας και τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία, ουσιαστικός ρόλος, με πρώτα θέματα πάνω από όλα τα θέματα της ειρήνης και της ασφάλειας, αλλά και της επίλυσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα στις συνθήκες, οι οποίες εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτή η συνεργασία πρέπει να είναι ουσιαστική και να αξιοποιεί και τον ρόλο της Ευρώπης, έτσι ώστε όχι απλά να δίνουμε σημασία, αλλά να έχουμε και αποτελεσματικότητα στη διεθνή συνεργασία, που πρέπει απέναντι στη διεθνή κοινότητα να δώσει λύσεις. Και οι λύσεις, πρώτα απ’ όλα ξεκινούν από την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δημοκρατία σε όλη την ευρύτερη περιοχή, αλλά θα έλεγα, και σε όλη την υφήλιο, μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουμε.
Συζητήσαμε ιδιαίτερα για το θέμα του Κυπριακού και τονίσαμε, από τη μεριά μας, ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Επανεπιβεβαιώσαμε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο που έχει προτείνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή στην επανεκκίνηση των συνομιλιών εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, για μια λύση η οποία θα είναι δίκαιη για όλο τον κυπριακό λαό με τα χαρακτηριστικά της διζωνικής και δικοινοτικής λύσης, με μία ιθαγένεια, μία ταυτότητα και συζητήσαμε για το πώς μπορεί αυτό να εξυπηρετηθεί και να επιταχυνθεί.
Δεν μπορούμε να καθυστερούμε και να αποτυπώνονται, αν θέλετε, πληγές στη ζωή, στη δημοκρατία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Θα βοηθήσουμε και από τη μεριά μας.
Συζητήσαμε για το ότι οι λύσεις μπορούν να προκύψουν και από τον ευρωτουρκικό διάλογο και να υπάρχουν παρεμβάσεις για λύσεις ειρήνης και ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας με όλους τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να συμβάλει και από τη μεριά του στο να προχωρήσουν κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα καθιστούν όχι μόνο μια αξιόπιστη πολιτική συνομιλία, αλλά και μια βελτίωση της ζωής στην περιοχή. Και αυτή η βελτίωση της ζωής στην ευρύτερη περιοχή ξεκινάει από την ειρήνη και την ασφάλεια που είναι πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα που δεν μπορεί να τα υποτιμούμε.
Οι πολίτες περιμένουν λύσεις. Οι κοινωνίες μας περιμένουν λύσεις και μόνο από τον σεβασμό της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ζωής μπορούν να ξεκινήσουν αυτές».
«Περιμένω πλήρη ενημέρωση από τον κ. Γεραπετρίτη»
Κληθείς να σχολιάσει αν τον βρίσκει σύμφωνο το γεγονός πως «ο ελληνοτουρκικός διάλογος προχωρά ανεξάρτητα από το τι γίνεται στο Κυπριακό», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Προφανώς, όπως καταλαβαίνετε, το θέμα του Κυπριακού δεν μπορεί να μένει έξω από μια συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εμείς θα έχουμε μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον κ. Γεραπετρίτη. Θα είναι η πρώτη μου συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη. Θα θέσουμε εκεί και ερωτήματα. Θα ενημερωθούμε. Γιατί θα ήθελα να είμαι απολύτως δεοντολογικός. Θα περιμένω την πλήρη ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών. Σέβομαι απόλυτα την εκπροσώπηση της χώρας, αλλά θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος σε μια τοποθέτηση δημόσια, μετά από αυτή την ενημέρωση, γιατί είναι ένα κρίσιμο ζήτημα.
Θέλω να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει τον διάλογο. Ο διάλογος, όπως είπαμε και σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Χριστοδουλίδη, πρέπει να έχει βασικό χαρακτηριστικό το διεθνές δίκαιο. Και σ’ αυτή τη βάση πρέπει να λυθούν τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να έχουμε μια σταθερή γραμμή παντού και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τις εθνικές γραμμές. Πρέπει να σας πω ότι οι πρωτοβουλίες που πήραμε και ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάνω ακριβώς στις εθνικές γραμμές. Αυτό δίνει και αξιοπιστία στη χώρα, αλλά και αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υποχωρήσεις από τις εθνικές γραμμές. Να έχουν μια σταθερότητα και η Ελλάδα, στη συζήτηση, με την Τουρκία. Το διεθνές δίκαιο, η ειρήνη, η ασφάλεια, ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για εμάς είναι μια κεντρική επιλογή.
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, είτε μιας διπλωματίας που κοιτάζει προς το εσωτερικό μιας χώρας για μια, αν θέλετε, πρόσκαιρη κομματική ανάγνωση ή η ιδιωτική διπλωματία ή η κρυφή διπλωματία, δεν νομίζω ότι προσφέρει σε κανέναν. Αλλά αυτό το έχουμε διατυπώσει ήδη δημόσια στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε συνέχεια με προτάσεις. Θα μιλήσουμε στον υπουργό Εξωτερικών. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει τη δυνατότητα να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Δηλαδή ό,τι λέμε, μπορεί να γίνει και μπορεί να δημιουργήσει όφελος άμεσα.
Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η αξιόπιστη αντιπολίτευση, η οποία όμως έχει και μια προοπτική που λύνει προβλήματα της κοινωνίας».
«Υπάρχει μια αισιόδοξη προοπτική»
Τέλος ο κ. Φάμελλος ρωτήθηκε ποιες είναι συγκεκριμένα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Κυπριακό και αποκρίθηκε πως «εμμένουμε, επιμένουμε και με αυτό το πλαίσιο κάνουμε τις συζητήσεις μας σήμερα στην Κύπρο, της επανεκκίνησης των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στο πλαίσιο Γκουτέρες. Εμείς σεβόμαστε τη Δεοντολογία, αλλά και τις αποφάσεις που θα πάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ερχόμαστε με προτάσεις να συμβάλουμε σε ένα διάλογο, αλλά σεβόμαστε απολύτως και τη συζήτηση που γίνεται εδώ. Δεν παρεμβαίνουμε, ούτε στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε των κομμάτων, αλλά θέλουμε αυτός ο διάλογος να έχει ένα αποτέλεσμα.
Σας είπα ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ταχύτερη δυνατόν επανεκκίνηση των συνομιλιών, των διαδικασιών, των πρωτοβουλιών, ώστε να υπάρχει λύση στο Κυπριακό, γιατί κάθε μέρα που περνάει απομακρυνόμαστε και η κατάσταση, δυστυχώς, μπορεί και να παγιώνεται. Δεν θα θέλαμε κάτι τέτοιο. Αυτό συζητήσαμε με τον Πρόεδρο. Θεωρώ ότι υπάρχει μια αισιόδοξη προοπτική από αυτά που μας είπε ο Πρόεδρος. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ξέρετε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα σας ενημερώσει και απευθείας.
Αλλά εμείς μιλάμε για την επανεκκίνηση από εκεί που διακόπηκαν το 2017, με αυτό το πλαίσιο που θα έλεγα ότι είναι και το πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».