ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος και Πολάκης σ’ ένα παιχνίδι εξουσίας και λεπτών ισορροπιών

Τι άφησε η πρώτη μάχη Φάμελλου - Πολάκη στην Κεντρική Επιτροπή και γιατί θα είναι απαιτητική η συνύπαρξη εντός ΣΥΡΙΖΑ - Η αντιπροεδρία και το καθοριστικό καταστατικό συνέδριο που έρχεται σε τρεις μήνες.

Χθες Σάββατο (7/12) ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ έδινε τις πρώτες εξετάσεις του στη μετά Κασσελάκη εποχή. Ακριβώς σαν τα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου που εξετάζονταν σε διπλανή αίθουσα για το αρχικό δίπλωμά τους στην αγγλική γλώσσα, η παρθενική σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής έμοιαζε με τεστ κομματικής συνοχής κι ανθεκτικότητας στις φυγόκεντρες πιέσεις.

Ο Σωκράτης Φάμελλος είχε ήδη κάνει, μεσοβδόμαδα, την πρεμιέρα του σε Πολιτική Γραμματεία και Κοινοβουλευτική Ομάδα ως νεοεκλεγείς πρόεδρος. Είχε άλλη αξία ωστόσο ο συμβολισμός του ανώτερου και πολυπληθούς κατευθυντήριου οργάνου. Του οργάνου που είχε προκαλέσει την έκπτωση του πρώην προέδρου, του οργάνου που ακολούθως τον απέκλεισε από την προεδρική κούρσα, οδηγώντας τον οριστικά εκτός κομματικού ιστού.

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, πάνω από έναν χρόνο σίγουρα (Νοέμβριος του 2023), που η ΚΕ δεν συνεδρίασε σε ρυθμούς χαρντ ροκ. Έλειπαν οι ανθρωποκεντρικές έριδες, οι πύρινοι λόγοι και τα σοβαρά παρατράγουδα.

Κυριάρχησαν -ως επί το πλείστον τουλάχιστον- τα χαμόγελα και οι συντροφικές αγκαλιές. Συνολικά δε ένα κλίμα αλληλοκατανόησης υποβοηθούμενο από τις αξιοσημείωτες επιστροφές στελεχών που είχαν για καιρό αποστασιοποιηθεί. Στο κέντρο αυτών ο Διονύσης Τεμπονέρας, δίπλα σε Σταύρο Αραχωβίτη, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Βλάση Τσιόγκα, Ανδρέα Νεφελούδη και φυσικά τον Στέφανο Τζουμάκα.

Το ταγκό που θέλει δύο

Μουσικά πάντως η συνεδρίαση διανθίστηκε καταλλήλως. Κι ας μην ήταν από τα γρατζουνίσματα μιας ηλεκτρικής κιθάρας, αλλά τους ήχους ενός κλασικού αργεντίνικου ταγκό. Το επικαλέστηκαν στις ομιλίες του, με διαφορετικό νόημα ο καθένας, τόσο ο νωπός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Νο2, Παύλος Πολάκης.

Ενόσω ο Σωκρ. Φάμελλος αποκήρυσσε το ΠαΣοΚ ως «μια συναινετική και ανώδυνη αντιπολίτευση», η οποία «θα χορεύει ταγκό όταν η κυβέρνηση ασκεί πολιτικές εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων», ο σκληροπυρηνικός βουλευτής Χανίων τού ζητούσε «στις επιλογές και στις στελεχώσεις» να υπάρξει αποτύπωση του πρόσφατου αποτελέσματος. Άρα του δικού του 43%, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί «το δείγμα ενότητας» που κυριάρχησε το βράδυ των εκλογών.

Ο ίδιος έχει ήδη κερδίσει θέση στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου, διατηρώντας παράλληλα τον τομέα της Διαφάνειας. Δεν φάνηκε παρόλα αυτά ν’ αρκείται σε αυτά. Απαιτεί περισσότερα. Και το εκδήλωσε αμ’ έπος αμ’ έργον.

«Πάντα το τανγκό το χορεύουν δύο» επικαλέστηκε στην ομιλία του ο Π. Πολάκης, υπενθυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως το υψηλό ποσοστό που απέσπασε στην κάλπη θα πρέπει να εκφραστεί παντιοτρόπως. Από τη μία σε όργανα (με πρόσωπα) κι από την άλλη σε στρατηγική (με ιδέες – κάποιες εκ των οποίων πάντως έχουν υιοθετηθεί). Ειδάλλως δεν θα είχε επιμείνει στην άποψη να προστεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέλη της δικής του επιρροής, εφόσον επανεντάσσονταν (όπως κι έγινε) ο Γιώργος Βασιλειάδης κι ο Χρήστος Σπίρτζης.

Η πρώτη «νίκη» Φάμελλου

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξήρε για άλλη μια φορά τη στάση του βασικού αντιπάλου του στην προεδρική κούρσα, αναγνωρίζοντάς του τη γενναία στάση του να υποχωρήσει. Δεν απέφυγε όμως την πρώτη επιπέδου σύγκρουση στην ψηφοφορία για το ποια εκ των προτάσεων θα εγκριθεί εν τέλει. Ο ένας μιλούσε για ένα πολιτικό μήνυμα με αντανάκλαση στη βάση με ήδη εκλεγμένα μέλη, την ώρα που ο άλλος ζητούσε αναδιαμόρφωση της σύνθεσης του οργάνου.

Η πρώτη εσωκομματική «νίκη» κατεγράφη στα πρακτικά κι ανήκε στον νέο αρχηγό. Ήταν μάλιστα εμφατική, καθώς εντός ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προσώρας ισχυρή πλειοψηφία που εκφράστηκε αναλόγως.

Η εύθραυστη συμμαχία και η αντιπροεδρία με ορίζοντα το καταστατικό συνέδριο

Είναι εμφανές πάντως ότι εφεξής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να διαχειριστεί τις λεπτές και παντελώς εύθραυστες ισορροπίες που άφησε πίσω της η μάχη της 24ης Νοεμβρίου. Η συναίνεση του Π. Πολάκη δεν συνοδεύεται από «λευκή επιταγή» για τις πρωτοβουλίες του προεδρικού γραφείου. Θέλει να έχει λόγο κι αυτός να ακούγεται.

Επίσης το γεγονός πως ο Βασίλης Σμπώκος, ο «επιτελάρχης» του Χανιώτη βουλευτή, έθεσε στην ΚΕ το ζήτημα αντιπροέδρου τυχαίο δεν θεωρήθηκε από παρόντες. Κι ας αντέκρουσαν την πρόταση άλλοι ομιλητές στη συνέχεια. Είναι βέβαιο πως πρόκειται για θέμα που θα επανέλθει στο τραπέζι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κι αναπόφευκτα θα αποτελέσει σημείο τριβής.

Πόσο στιβαρή και συμπαγής ή επιφανειακή, ευάλωτη και τρωτή θ’ αποδειχθεί εν καιρώ η συμπόρευση των δύο ανδρών θα διευκρινιστεί μέσα στο τρίμηνο που μεσολαβεί ως το τακτικό – καταστατικό συνέδριο. Η Πολιτική Γραμματεία εισηγήθηκε αυτό να διεξαχθεί στις αρχές της άνοιξης, με τις πληροφορίες να συνηγορούν πως θα προγραμματιστεί σ’ ένα από τα Σαββατοκύριακα του Μαρτίου – πριν από το Πάσχα όπως και να ‘χει.

Μια κορυφαία διαδικασία που για την πλειονότητα των στελεχών αποκτά χαρακτήρα ταυτοτικό προκειμένου να μορφοποιηθεί, επισήμως πια, το εγχειρίδιο ανασυγκρότησης κι επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια δηλαδή θα είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει κατά την επόμενη ημέρα.

Κατά προτεραιότητα βέβαια «θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον κακό μας εαυτό» και «να φτιάξουμε ξανά το σπίτι μας» όπως προέτρεψε η Ράνια Σβίγκου. Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε τον εαυτό της, αλλά δεδομένα απηχεί την άποψη που εκπορεύεται συνολικά από την Κουμουνδούρου ενόψει 2025. Στις αρχές του οποίου θα συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή (Σάββατο 18 Ιανουαρίου) έτσι ώστε να συναινέσει στον οδικό χάρτη ως το συνέδριο. Μαζί θα παρουσιαστεί και η πρόταση για το νέο οργανόγραμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει παρτενέρ

Στις 40 αυτές σκάρτες ημέρες λόγω εορταστικής περιόδου ανοικτά μέτωπα υπάρχουν αρκετά. Φερ’ ειπείν αρχές της εβδομάδας διαρρέει πως θα ανακοινωθούν οι τομεάρχες, διότι όπως έλεγε στο Βήμα κομματική πηγή «έχουν προκύψει κάποιες καραμπόλες» που μετέβαλαν τον αρχικό σχεδιασμό, την ώρα που ο Σωκρ. Φάμελλος μιλά διαρκώς με τη Ράνια Θρασκιά για να διακόψει την «αιμορραγία» της ΚΟ. Κατά πιθανότητα, δε, θα ενισχυθεί και το τμήμα επικοινωνίας.

Κυρίαρχο θέμα σε κάθε περίπτωση είναι η συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Μαζί και η ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει το μομέντουμ που γέννησαν οι εξελίξεις, πείθοντας ότι γυρίζει οριστικά σελίδα και ότι είναι σε θέση να γυρίσει κι ένα φαινομενικά χαμένο παιχνίδι.

Είναι ηλίου (πράσινου) φαεινότερο πως το ΠαΣοΚ θα παραμείνει βασικός στόχος κριτικής και αμφισβήτησης, συνδυαστικά με τη Νέα Δημοκρατία, για να ανακτηθούν ή να συγκρατηθούν δυνάμεις. Από την άλλη τα στοχευμένα ανοίγματα προς τη Νέα Αριστερά θα πυκνώνουν. Διότι, όπως διευκρίνισε ο Σωκρ. Φάμελλος «δεν είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Είμαστε μια κυβερνητική δύναμη με όραμα, σχέδιο και προτάσεις. Και τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης και όχι της περιχαράκωσης».

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει παρτενέρ στο δικό του ταγκό και προβάρει τα βήματά του για ν’ ανακτήσει το πρότερο status του σε Βουλή και κοινωνία. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη έμπειρου στελέχους σε κουβέντα του με άλλα μέλη της ΚΕ, θα έχει ολοκληρώσει μια άρτια χορογραφία, καθώς «το πρώτο τρίμηνο του ’25 θα είμαστε στο 11% με 12%. Αρκεί να επενδύσουμε στη δυναμική μας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.