Νότια Κορέα: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου Γιουν

Πόσοι ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ - Άκυρη η διαδικασία.

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέλ, καθώς δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους στο κοινοβούλιο, αφού το κυβερνών κόμμα μποϊκοτάρισε τη διαδικασία.

Για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος η πρόταση έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 από τους 300 βουλευτές, να συγκεντρώσει δηλαδή πλειοψηφία των δύο τρίτων. Μόνο 195 βουλευτές συμμετείχαν στην ψηφοφορία και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει «άκυρη» τη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κοινοβούλιο για να ζητήσουν την αποπομπή του Γιουν, μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο.

Γιατί είναι υπό έρευνα ο Γιουν Σουκ Γέλ

Ποινική έρευνα τρέχει κατά του Γιουν Σουκ Γέλ αρκετών υπουργών της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και αξιωματούχων της Αστυνομίας.

  • Ποιοι είναι υπό έρευνα;

Άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, που κατηγορούνται ότι έπαιξαν ρόλο στο σχέδιο επιβολής στρατιωτικού νόμου, οι οποίοι και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, είναι ο στρατιωτικός διοικητής της Σεούλ, αυτός των ειδικών δυνάμεων και αυτός της υπηρεσίας αντικατασκοπείας, καθώς και άλλοι έξι υψηλόβαθμοί στρατιωτικοί και αρκετοί ανώτεροι αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της αστυνομίας.

Πρόκειται για τον στρατιωτικό διοικητή της Σεούλ, αυτόν των ειδικών δυνάμεων και αυτόν της υπηρεσίας αντικατασκοπείας, διευκρίνισε το υπουργείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι ασκούντες την έρευνα έχουν καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, τόσο στον υπουργό Άμυνας όσο  και τους 10 στρατιωτικούς διοικητές.

  • Ποια είναι η κλίμακα των ερευνών;

Για πρώτη φορά μετά το 2016, κατά τη διερεύνηση ενός σκανδάλου διαφθοράς , που έπληξε την τότε πρόεδρο Παρκ Γκουέν-Χιε, η οποία μάλιστα παραπέμφθηκε και τελικά εκδιώχθηκε, η Ανώτατη Εισαγγελία δημιούργησε ένα ειδικό γραφείο έρευνας, για να εξετάσει την υπόθεση του νυν προέδρου Γιουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap την Παρασκευή.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε εξάλλου ότι στρατιωτικοί εισαγγελείς θα συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα και το Yonhap μετέδωσε ότι θα είνια πολυπληθής με περισσότερους από 12 ανακριτές.

Ο επικεφαλής των ερευνών της εθνικής αστυνομικής υπηρεσίας επιβεβαίωσε επίσης την έναρξη της έρευνάς της, σε κοινοβουλευτική ακρόαση την Πέμπτη και το Yonhap ανέφερε ότι η ομάδα της θα περιλαμβάνει περίπου 120 αξιωματικούς και ερευνητές.

Το Γραφείο Διερεύνησης Διαφθοράς για υψηλόβαθμους αξιωματούχους ενημέρωσε ότι άνοιξε ξεχωριστή έρευνα, αφότου έλαβε καταγγελίες για τον αρχηγό της αστυνομίας Τσο Τζι-χο και άλλους ανώτερους αστυνομικούς.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την Παρασκευή τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα για να εξετάσει την υπόθεση και ένα σχετικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να τεθεί προς ψήφιση ήδη την επόμενη εβδομάδα. Εάν εγκριθεί, ο ειδικός εισαγγελικός λειτουργός θα ηγηθεί μιας συλλογικής έρευνας με την υποστήριξη άλλων υπηρεσιών.

  • Τι κατηγορίες ερευνώνται και τι ποινές προβλέπονται;

Οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν πιθανές κατηγορίες για εξέγερση, κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση άλλων ανθρώπων στην άσκηση των δικαιωμάτων τους.

  • Εάν υπάρξει καταδίκη, το αδίκημα της ηγεσίας σε μια εξέγερση τιμωρείται με θάνατο ή ισόβια κάθειρξη, με ή χωρίς εργασία στη φυλακή.
  • Για όσους συμμετείχαν σε σχέδιο εξέγερσης ή συμμετείχαν σε άλλες βασικές δραστηριότητες, η τιμωρία μπορεί να κυμαίνεται από θάνατο έως ισόβια κάθειρξη ή ποινή φυλάκισης χωρίς εργασία στο σωφρονιστικό κατάστημα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
  • Τα άτομα που απλώς συμμετείχαν σε συμπλοκές ή στην άσκηση βίας αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, με ή χωρίς εργασία στη φυλακή, για λιγότερο από πέντε χρόνια.
  • Η κατάχρηση εξουσίας επιφέρει ποινές φυλάκισης για λιγότερο από πέντε χρόνια ή πρόστιμα έως 10 εκατομμύρια γουόν (7.060 $), ενώ η παρακώλυση των δικαιωμάτων των άλλων τιμωρείται με φυλάκιση μικρότερη των πέντε ετών ή πρόστιμα έως 7 εκατομμύρια γουόν.

Η Νότια Κορέα επέβαλε θανατική ποινή τελευταία φορά το 2016, αλλά δεν έχει εκτελέσει καμία από το 1997.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.