Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο γραφείο του τον πρόεδρο του ΠαΣoΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Οι δύο άντρες ήταν μαζί για περισσότερη ώρα από ότι αναμενόταν ενώ όπως έγινε γνωστό συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα όπως η εξωτερική πολιτική, το δημογραφικό κλπ. Η κουβέντα, όπως λένε και οι δύο πλευρές, δεν πήγε καθόλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στο ΒΗΜΑ ότι ο πρωθυπουργός, «ειλικρινά δεν έχει αποφασίσει ακόμα». Είναι γνωστό άλλωστε, όπως έχει πει και δημόσια, ότι είναι μια πρώιμη συζήτηση και έχει υπογραμμίσει ότι το να ανοίγει αυτή η κουβέντα είναι προσβολή για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η περίπτωση του Χρήστου Ράμμου

Η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του ‘25. Παρόλα αυτά, τα σενάρια για το ποιος ή ποια θα είναι ο ένοικος της Ηρώδου Αττικού δίνουν και παίρνουν. Τις προηγούμενες μέρες, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν την πρότασή του, υπογραμμίζοντας ότι «η εκλογή του κ. Ράμμου θα στείλει ένα μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας και του δικαίου». Όπως ανέφερε, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Ράμμο για την πρωτοβουλία του, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει την απάντησή του.

Πάντως, την πρόταση της Νέας Αριστεράς, απέρριψε το ΚΚΕ αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας. Την θέση του ΚΚΕ εξέφρασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στη Βουλή λέγοντας ότι είναι πάγια θέση του κόμματος να μη στηρίξει καμία πρόταση θεωρώντας τον θεσμό «αντιλαϊκό».

Σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Καραθανασόπουλος ήταν αιχμηρός και απέναντι στον κ. Ράμμο, κατηγορώντας τον για τη στάση του στο ζήτημα των υποκλοπών που είχαν καταγγελθεί από το ΚΚΕ. «Θεώρησε ανύπαρκτες τις καταγγελίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την άλλη, σε δήλωση της στο περιστύλιο της Βουλής, υπογράμμισε ότι «ο κύριος Ράμμος είναι σαφώς ένα πρόσωπο υψηλού κύρους και ήθους και η άποψή μας είναι ότι είναι απολύτως χρήσιμο να ανανεωθεί η θητεία του ως προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. Αυτή η θητεία δηλαδή στην οποία δέχτηκε φοβερές επιθέσεις αυτή η θητεία στη διάρκεια της οποίας ενήργησε με βάση το καθήκον».

«Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να ενσαρκώνεται από πρόσωπα τα οποία διακρίνονται για το ήθος, την ακεραιότητα, την ανθεκτικότητα τους και όχι από πρόσωπα τα οποία μπορεί να είναι αρεστά σε όλους και έτοιμα για όλα», επεσήμανε. Αποφεύγοντας να «ανοίξει» τα χαρτιά της και να ονομάσει ποιον θα ήθελε νέο ένοικο στο Προεδρικό Μέγαρο, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι έχει στο μυαλό της συγκεκριμένη πρόταση.

Το ίδιο πρόσωπο πρότεινε ο Θοδωρής Μαργαρίτης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠαΣοΚ και γραμματέας της συνιστώσας του, Ανανεωτικής Αριστεράς σε συνέντευξή του. Βέβαια, η κίνηση του αυτή προκάλεσε τον εκνευρισμό της Χαριλάου Τρικούπη. «Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να παίζει ο οποιοσδήποτε δημόσια την κολοκυθιά», ανέφεραν πηγές του κόμματος, τονίζοντας ότι « ΠαΣοΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο» για το θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί

Δεν είναι η πρώτη φορά που «παίζει» ένα όνομα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ανάμεσα στα σενάρια που είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα είναι διάφορα ονόματα προερχόμενα από διάφορους πολιτικούς χώρους. Όπως για παράδειγμα το όνομα του Κωνσταντίνου Τασούλα, τωρινού προέδρου της Βουλής, του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ, του Παναγιώτη Πικραμμένου, πρώην πρωθυπουργού, του Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργού. Άλλο ένα όνομα που έχει προταθεί είναι του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη πρόταση είχε εκφράσει σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία, προκαλώντας πολιτικό σάλο.

Τον τελικό λόγο τον έχει πάντως ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος, έχει πει ότι θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει τις σκέψεις του τον Ιανουάριο και όχι νωρίτερα. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι το 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφευγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις για το ποιον θα επιλέξει ώστε να διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο λέγοντας μάλιστα ότι θα πάει στο βουνό για να σκεφτεί. Πράγματι, λίγο καιρό αργότερα ανακοίνωσε την πρόταση του, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δίνοντας και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αφού είναι η πρώτη γυναίκα που βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μια εθιμοτυπική παράδοση λέει ότι τα τελευταία χρόνια, είθισται το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία να προτείνει πρόσωπο που ανήκει σε άλλο χώρο ή άλλη παράταξη. Όπως για παράδειγμα στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο και ο Κώστας Καραμανλής είχε προτείνει τον υπουργό της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, Κάρολο Παπούλια.

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι αρκετές. Μετά τις ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δημοκρατία έλαβε 28,3%, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από τις εθνικές εκλογές, αρκετοί βουλευτές της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς επιμένουν ότι θα ήταν προτιμότερο ένα πρόσωπο από την κεντροδεξιά για να τονωθεί το δεξιό προφίλ του κόμματος. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν, θα σταματήσουν οι διαρροές και στα πιο δεξιά κόμματα της ΝΔ. Άλλοι επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος του κέντρου και ενδεχομένως να πρέπει να προτιμήσει πρόσωπο από εκείνον τον χώρο.

Το σενάριο δεύτερης θητείας για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Δεν είναι λίγο πάντως και αυτοί που λένε ότι ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτιμήσει ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και να την προτείνει για μια δεύτερη θητεία. Είναι άλλωστε ένα πρόσωπο που έχει κάνει ανοίγματα στην κοινωνία ενώ έχει αποδείξει ότι βρίσκεται κοντά στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών. Ο στόχος της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν πάντοτε να είναι δίπλα στην κοινωνία και ειδικότερα στα παιδιά.

Το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα είναι και ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτες τους πιο συντηρητικούς βουλευτές που είχαν αντιδράσει έντονα και στο νομοσχέδιο που αφορούσε την ισότητα στον γάμο. Άλλωστε, η κίνηση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά λειτούργησε, σύμφωνα με αναλυτές, καταλυτικά στον κατευνασμό των όποιων αντιρρήσεων. Ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η κίνηση του αυτή εκτιμήθηκε ως ηγετική και φάνηκε να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο γρίφος θα λυθεί μετά τον Ιανουάριο όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα προτείνει το πρόσωπο που θα επιλέξει. Η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το πρόσωπο που προτείνει ο πρωθυπουργός.

Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2019, σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας την τρίτη φορά δεν διαλύεται η Βουλή. Συγκεκριμένα, κατά το άρθρο 32 του νέου Συντάγματος, γίνονται 5 ψηφοφορίες, οι πρώτες δύο με 200 ψήφους και η τρίτη με 180 ψήφους. Εάν μετά από 3 δεν εκλεγεί ο πρόεδρος, η τέταρτη θα απαιτεί 151 ψήφους και η πέμπτη θα εκλέξει τον υποψήφιο με τις περισσότερες ψήφους.