Η συγγραφέας από τη Νότια Κορέα που τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Χαν Γκανγκ, δήλωσε σήμερα ότι συγκλονίστηκε από την είδηση της κήρυξης στρατιωτικού νόμου, αυτή την εβδομάδα στην πατρίδα της και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται βία για την καταστολή ανθρώπων.
«Παρακολούθησα, υπό το κράτος του σοκ, την κατάσταση, όπως ξεδιπλωνόταν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, όπου αναμένεται να λάβει την ερχόμενη εβδομάδα το περίβλεπτο βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.
Η Σουηδική Ακαδημία τίμησε τη Χαν, την πρώτη συγγραφέα από τη Νότια Κορέα που παίρνει το βραβείο λογοτεχνίας, για την «έντονη ποιητική πρόζα της, που πραγματεύεται ιστορικά τραύματα και εκθέτει τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής», ανακοινώνοντας την απόφασή της για τον νικητή του βραβείου, τον Οκτώβριο.
Η Χαν έζησε ως παιδί στο ΓκουάνγΤζου, μια πόλη που έχει γίνει γνωστή για τη δολοφονία ανθρώπων που διαδήλωσαν εναντίον της δικτατορίας, η οποία είχε επιβληθεί στη χώρα πριν από τέσσερις δεκαετίες και πλέον και είχε προκαλέσει κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας σε όλη τη χώρα. Το μυθιστόρημά της «Human Acts» μιλάει για τα θύματα από αυτή την εποχή.
«Όπως όλοι εκείνη τη νύχτα, ήμουν σοκαρισμένη», δήλωσε μέσω διερμηνέα, αναφερόμενη στα γεγονότα της περασμένης Τρίτης, όταν ο πρόεδρος της Νότας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ κατέλαβε το έθνος εξαπίνης, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο για πρώτη φορά σε 44 χρόνια. Η ενέργειά του οδήγησε σε μια χαοτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Βουλή και τον στρατό, με αποτέλεσμα να ανακαλέσει την απόφασή του μερικές ώρες αργότερα.
«Λοιπόν, για να γράψω το «Human Acts», πέρασα πολύ καιρό μελετώντας την κατάσταση με τον στρατιωτικό νόμο που είχαμε το 1979. Το να βλέπω μια παρόμοια κατάσταση να ξεδιπλώνεται σε πραγματικό χρόνο μπροστά στα μάτια μου το 2024, ήταν τρομακτικό».
Απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί για το μέλλον της ελευθερίας της έκφρασης στη Νότια Κορέα, η Χαν είπε μέσω διερμηνέα: «Ό,τι και να συμβεί στο μέλλον, η αλήθεια θα εξακολουθήσει να λέγεται».
Πολλοί διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Σεούλ για να διαμαρτυρηθούν για την ενέργεια του Γιουν, είπαν πως φοβούνται μια επιστροφή στις δικτατορίες και στον στρατιωτικό νόμο που σημάδεψε μεγάλο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου στη Νότια Κορέα, πριν από τη μετάβαση στη δημοκρατία, τα χρόνια του 1980.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ