Κακουργηματική δίωξη ασκήθηκε εις βάρος των τριών συλληφθέντων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στην κατάρτιση και πώληση πλαστών έργων τέχνης. Πρόκειται για ένα 70χρονο, την 42χρονη κόρη του κι έναν 62χρονο που μετήχθησαν στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή.
Η εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον τους κατηγορίες. Αυτές είναι οι εξής πράξεις:
- πλαστογραφία (από υπαίτιο με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του περιουσιακό όφελος),
- χρήση πλαστού εγγράφου,
- αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος,
- κατοχή απομιμητικών μνημείων με σκοπό τη διάθεσή τους ως γνησίων,
- εγκληματική συμμορία (με τις περισσότερες πράξεις να είναι εξακολουθητικές).
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κατηγορούμενοι σκόπευαν να πουλήσουν συνολικά 123 πλαστούς πίνακες ζωγραφικής. Θα τους παρουσίαζαν ως φιλοτεχνημένους από διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες, σε διαδικτυακή δημοπρασία. Προσδοκούσαν δε, να αποκομίσουν χρηματικό όφελος, που εκτιμάται, ότι θα έφτανε τις 400.000 ευρώ.
Τι περιλάμβανε ο κατάλογός τους
Ο σχετικός κατάλογος των πλαστών έργων είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τη διοργανώτρια εταιρία, υπό τον τίτλο «39η Ελλήνων Τέχνη», και επρόκειτο να διεξαχθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου. Παραμονές της δημοπράτησης αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών έκανε έφοδο σε «γκαλερί» που βρίσκεται επί της οδού Αλεξ. Σβώλου αλλά και σε παρακείμενους αποθηκευτικούς χώρους. Από τα σημεία αυτά κατάσχεσαν τα πλαστά έργα τέχνης.
Ο κατάλογος με τα έργα της προγραμματισμένης δημοπρασίας εξετάστηκε από ειδική επιτροπή, η οποία γνωμάτευσε ότι πρόκειται περί καταφανώς πλαστών έργων. Μάλιστα, κάποια από τα οποία έμοιαζαν με γνωστά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο κατάλογος περιελάμβανε έργα των:
- Αλέκου Φασιανού,
- Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα,
- Δημήτρη Μυταρά,
- Κωνσταντίνου Παρθένη,
- Παναγιώτη Τέτση,
- Γιάννη Γαΐτη,
- Δημήτρη Τηνιακού,
- Γιάννη Τσαρούχη,
- Γιάννη Σπυρόπουλου,
- Γιώργου Σικελιώτη,
- Δώρας Μπούκη,
- Γιώργου Συρίγου κ.ά.
Οι έρευνες των Αρχών διήρκεσαν δύο 24ώρα. Παράλληλα, εκτός από τους πίνακες που επρόκειτο να δημοπρατηθούν, βρέθηκε πλήθος έργων τέχνης, για τα οποία διερευνάται η γνησιότητα και η προέλευσή τους. Εκτός από την «γκαλερί», εντοπίστηκαν τρία εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων που συνδέονται με τους δύο συλληφθέντες άντρες.
Πώς δρούσαν
Όπως έγινε γνωστό, πρωταγωνιστικός ρόλος στη δράση του κυκλώματος αποδίδεται στον πρώτο κατηγορούμενο που φαίνεται να εμφανιζόταν ως έγκριτος και φερέγγυος μεσάζων. Ο ίδιος έπειθε τους υποψήφιους αγοραστές για την αξία των υποτιθέμενων γνήσιων έργων. Ενώ εκμεταλλευόταν την αδυναμία να αντικρούσει ο φερόμενος δημιουργός τους ισχυρισμούς του, κυρίως λόγω θανάτου των περισσότερων καλλιτεχνών.