Ο Πέτρος Κλαμπάνης παρουσιάζει live, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, το project «Latent Info» – ο τίτλος του τελευταίου του άλμπουμ – στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Ο μπασίστας και συνθέτης κυκλοφορεί την νέα του εργασία σε συνεργασία με τη θρυλική jazz δισκογραφική εταιρεία Enja Records και την ανεξάρτητη εταιρεία του PKmusik. Πρόκειται για την τρίτη τους συμπαραγωγή, μετά τα άλμπουμ «Tora Collective» και «Irrationalities». Το «Latent Info» συνεχίζει τη μουσική πορεία του συνδυάζοντας με δεξιοτεχνία τον αυτοσχεδιασμό και την αίσθηση της μελωδίας με τη λεπτομέρεια και την οικονομία των εκφραστικών μέσων.
Ο Πέτρος Κλαμπάνης, έχει ανακηρυχθεί «άσσος του μπάσου» από το Bass Player Magazine. Με μια προσέγγιση που συνδυάζει μια σειρά από είδη από τζαζ και κλασική έως μεσογειακή και βαλκανική λαϊκή μουσική, έχει δημιουργήσει τον προσωπικό του ήχο και έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με καλλιτέχνες όπως οι Greg Osby, Jacques Morelenbaum, Anushka Shankar, Shai Maestro, Marcus Gilmore, Gilad Hekselman, Snarky Puppy. Το άλμπουμ του «Irrationalities» βραβεύτηκε σε τρεις κατηγορίες στα Independent Music Awards 2020 ενώ το «Tora Collective» κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Παραδοσιακής Εθνικής Μουσικής στα τριμηνιαία German Record Critics’ Βραβεία.
Η νέα του κυκλοφορία «Latent Info», όπως σημειώνει ο ίδιος στο ΒΗΜΑ, αποτελεί την ανάγκη του, «να μιλήσω για το ανεπαίσθητο και το ανείπωτο. Αυτή ήταν η βασική μου ώθηση για τη δημιουργία του ‘‘Latent Info’’. Ήθελα επίσης να έρθω σε επαφή με πράγματα που δύσκολα αντιμετωπίζω αλλιώς, εκτός από τη μουσική διαδικασία—ένα είδος δημιουργικής ψυχανάλυσης, αν θέλετε. Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο, όπου πολλές φορές χάνουμε τα πραγματικά σημαντικά – στιγμές, ανθρώπους, συναισθήματα που δεν προλαβαίνουμε καν να παρατηρήσουμε. Η αφορμή για το άλμπουμ προέκυψε από προσωπικές μου παρατηρήσεις, εμπειρίες, αλλά και από γεγονότα της ζωής μου, είτε πολύ άμεσα, είτε κοινωνικοπολιτικά. Το ‘‘Latent Info’’ είναι η προσπάθειά μου να φέρω αυτές τις ‘‘λανθάνουσες πληροφορίες’’ στην επιφάνεια, να τις τιμήσω, αλλά και να αφήσω τον ακροατή να βρει τη δική του σύνδεση μέσα από τη μουσική».
Τραγούδια και συνθέσεις κρύβουν τις μεγάλες ή τις μικρές τους ιστορίες. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει και με το σινγκλ «Over the Calypso Deep». «Ξεκίνησε από μια πολύ προσωπική και αθώα μνήμη: τις παιδικές μου στιγμές ψαρέματος με τον θείο μου, νότια της Ζακύνθου, κοντά στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Περνούσαμε ατελείωτες ώρες περιμένοντας για κάτι που συχνά δεν ερχόταν, αλλά αυτές οι στιγμές ήταν πολύτιμες. Μου θυμίζουν την απλότητα, την ομορφιά της φύσης και το πώς χρειάζεσαι πολύ λίγα για να νιώθεις χαρούμενος. Όταν το 2023 συνέβη το τραγικό ναυάγιο στην ίδια περίπου περιοχή, με εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους – ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά – το κομμάτι πήρε μια άλλη διάσταση. Έγινε για μένα ένας στοχασμός πάνω στην ανθρώπινη απώλεια και στη θλίψη, αλλά και στην παράλογη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα που δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις. Ήθελα το κομμάτι να συνδυάζει την αθωότητα και την απλότητα των παιδικών μου χρόνων με τη σκοτεινιά και την πολυπλοκότητα της σύγχρονης πραγματικότητας».
«Η μουσική για μένα είναι ένα playground που πραγματικά λάμπει όταν όλα αυτά τα στοιχεία συνδιαλέγονται, όταν υπάρχει αλληλοσεβασμός και αγάπη».
Σε όλα τα χρόνια της διαδρομής του ο Πέτρος Κλαμπάνης, δεν έχει αρνηθεί τον (μουσικό) διάλογο. Ο ίδιος τον θεωρεί θεμελιώδη, όπως επισημαίνει στην συνέντευξή του: «Ο διάλογος είναι θεμελιώδης στη μουσική, όχι μόνο ως μέσο ανταλλαγής ιδεών, αλλά και ως τρόπος να ισορροπήσεις στοιχεία, ιδέες και μουσικούς χαρακτήρες. Στοιχεία που μπορεί να συμβολίζουν κάτι για σένα ως δημιουργό και, στη συνέχεια, για τους ακροατές. Είναι μια προσπάθεια να συνδυάσεις το παρελθόν με το μέλλον, διαφορετικά στυλ και κουλτούρες, διαφορετικές μουσικές γλώσσες. Η μουσική για μένα είναι ένα playground που πραγματικά λάμπει όταν όλα αυτά τα στοιχεία συνδιαλέγονται, όταν υπάρχει αλληλοσεβασμός και αγάπη. Όταν γράφω μουσική, προσπαθώ να αφήνω χώρο, ώστε ο ακροατής να μπορέσει να «απαντήσει» με τις δικές του σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα. Κάθε project που αναλαμβάνω έχει ως στόχο την επικοινωνία μιας κεντρικής ιδέας – είτε αυτή είναι εσωτερική, ένας διάλογος με τον εαυτό μου, είτε εξωτερική, μια συνομιλία με τον έξω κόσμο. Μέσα από τη μουσική μπορώ να εκφράσω πράγματα που ίσως δεν μπορούν να ειπωθούν με λέξεις. Αυτός ο αφηρημένος, συναισθηματικός διάλογος είναι για μένα ένας από τους βασικούς λόγους που συνεχίζω να δημιουργώ».
Θεωρεί, επίσης ότι η τζαζ στην έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί νέοι μουσικοί που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο την ελληνική μουσική παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο αποτέλεσμα. Επιπλέον, βλέπω μια αυξανόμενη εξωστρέφεια, με Έλληνες μουσικούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ελληνικές παραγωγές να βρίσκουν το δρόμο τους σε διεθνή ακροατήρια. Η εξωστρέφεια αυτή είναι και ένας από τους στόχους της δισκογραφικής μου εταιρείας, της PKmusik, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει κυκλοφορήσει περίπου 20 άλμπουμ, κυρίως από Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και από μουσικούς από άλλες χώρες. Είναι σημαντικό να δημιουργούνται πλατφόρμες που να υποστηρίζουν τους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μοιραστούν τη δουλειά τους τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Για να αναπτυχθεί περαιτέρω η τζαζ και η δημιουργική μουσική, χρειάζεται επένδυση – όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική. Χρειάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα που θα εισάγουν τις νεότερες γενιές στην τζαζ και τη δημιουργική μουσική, καθώς και περισσότερες ευκαιρίες για ζωντανές εμφανίσεις. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τη μουσική αυτή σε ένα περιβάλλον που να τους επιτρέπει να την κατανοήσουν και να την εκτιμήσουν. Η καλή μουσική απαιτεί προετοιμασία και σωστή καλλιέργεια πριν δούμε τους καρπούς της, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η επένδυση αξίζει. Επιπλέον, η στήριξη της μουσικής είναι και ένας τρόπος να απασχοληθούν δημιουργικά ταλαντούχοι άνθρωποι, και μέσω αυτής να αναδειχθεί ο σύγχρονος πολιτισμός της χώρας. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να το δούμε ως κοινωνία, γιατί η μουσική και ο πολιτισμός είναι εξίσου σημαντικά με την οικονομία ή την πολιτική».
«Το ταλέντο των Ελλήνων μουσικών δεν περνά απαρατήρητο, και η παρουσία μας στη διεθνή σκηνή γίνεται όλο και πιο έντονη».
Σε παλαιότερη συνέντευξή του, είχε πει ότι «θέλω η μουσική μου να ρέει, να αναπνέει και να τραγουδά». Μετά χρόνια συνεχίζει να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο : «αυτό είναι κάτι που πάντα επιδιώκω, αλλά δεν ξέρω αν μπορώ ποτέ να πω με βεβαιότητα ότι το έχω καταφέρει. Είναι ένας συνεχής στόχος, μια διαδικασία. Νομίζω πως κάθε φορά που κάποιος μου λέει ότι ένιωσε κάτι ξεχωριστό ακούγοντας τη μουσική μου, αυτό είναι μια μικρή επιβεβαίωση ότι βρίσκομαι στον σωστό δρόμο. Το ‘‘Latent Info’’ είναι σίγουρα μια προσπάθεια να αφήσω τη μουσική να «αναπνεύσει» και να μιλήσει στον ακροατή με τον δικό της τρόπο». Με την πείρα του από την παρουσία του στο εξωτερικό μπορεί να τοποθετηθεί για την «υποδοχή» των ελλήνων μουσικών στο εξωτερικό. «Οι Έλληνες μουσικοί εκτιμώνται για την ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη μοναδική τους προσέγγιση. Ειδικά όταν συνδυάζουν την ελληνική παράδοση με σύγχρονες δημιουργίες, κερδίζουν το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού. Το να διακριθείς διεθνώς απαιτεί συνέπεια και σκληρή δουλειά, αλλά το ταλέντο των Ελλήνων μουσικών δεν περνά απαρατήρητο, και η παρουσία μας στη διεθνή σκηνή γίνεται όλο και πιο έντονη».
Χαρακτηρίζει την μουσική «ως δώρο – μια γλώσσα που φέρνει κοντά ανθρώπους και πολιτισμούς. Είναι επίσης ένας τρόπος να αντισταθμιστεί το χάος και το πραγματικό άγνωστο της ζωής. Ένας είδος πιο ειλικρινούς θρησκείας – τουλάχιστον για μένα.» Η καταγωγή από την Ζάκυνθο έχει παίξει ρόλο στο μουσικό του σύμπαν. «Η φύση, η θάλασσα και η μουσική παράδοση της Ζακύνθου έχουν διαμορφώσει βαθιά τη σχέση μου με τη μουσική. Το ‘‘Latent Info’’ έχει μια δόση Ζακύνθου, με έναν αφηρημένο αλλά αληθινό τρόπο, που φέρνει μαζί του παιδικές αναμνήσεις και την αίσθηση του νησιού».
Αν και εγκατέλειψε γρήγορα την ναυπηγική που σπούδασε, δεν αρνείται την (όποια) σχέση έχει με την μουσική. «Η ναυπηγική ήταν ένα φευγαλέο κομμάτι της ζωής μου, μια πόρτα που άνοιξε και έκλεισε γρήγορα. Ωστόσο, η λογική του σχεδιασμού και της δομής που χαρακτηρίζει τις θετικές επιστήμες ίσως έχει επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτομαι και ‘‘χτίζω’’ τα μουσικά μου έργα».
Στον Παρνασσό, θα παρουσιάσουν το «Latent Info» για πρώτη φορά «ζωντανά» ενώ μαζί του επί σκηνής θα είναι οι Kristjan Randalu στο πιάνο και Ziv Ravitz στα τύμπανα. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι η «βραδιά θα περιλαμβάνει ειδικό φωτισμό, προβολές και μερικές εκπλήξεις. Είναι μια στιγμή που ανυπομονώ να μοιραστώ με το κοινό της Αθήνας, καθώς την προετοιμάζω εδώ και καιρό με πολύ αγάπη και προσοχή στη λεπτομέρεια».
Αν δεν ήταν τζαζίστας – αν και… αναρωτιέται αν… είναι τζαζίστας – «πιθανότατα θα ήμουν αρχιτέκτονας ή σχεδιαστής, γιατί πάντα με γοήτευε ο σχεδιασμός και η δημιουργία πραγμάτων που συνδυάζουν λειτουργικότητα και αισθητική. Είναι κάτι που βρίσκω κοινό και στη μουσική μου – η αγάπη και ανάγκη για δομή που αφήνει χώρο στην ελευθερία».
Αγοράστε εισιτήρια για όλες τις κορυφαίες εκδηλώσεις στο inTickets.gr
INFO
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα 105 61
Στάση μετρό: Πανεπιστήμιο
Τηλ.: 210 3221917
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00
Ώρα έναρξης: 21:00
Προπώληση: ticketservices.gr